- FERIEN IKKE OPP I RØYK: Det er ikke vits i å vurdere avbestilling av sommerens ferie, selv om utbruddene fra Island trolig vil fortsette i månedsvis. Slik så det ut over Eyjafjallajökull i går. Foto: AFP/Scanpix

- Ikke avbestill sommerferien din!

(VG Nett) Nervøse nordmenn som har bestilt sommferie bør heller glede seg til den enn å la seg rive med av et svineinfluensa-liknende vulkanhysteri, mener reiselivstopp.

Publisert:

Sammenlikner askekaos med svineinfluensa

Geolog: - Bare Island får sommeraske

Siste ukes totale askekaos og flylammelse over store deler av Europa har satt en støkk i reiseglade nordmenn. Oppfordringene om å vente med å bestille sommerferien har allerede kommet fra flere hold. Men to og en hav måned før fellesferien har mange allerede bestilt årets sommerferie. Du må likevel ikke finne på å avbestille feriedrømmen i frykt for at den går opp i askerøyk, mener reiselivsdirektør i HSH, Rolf Forsdahl.

- Det gis mye råd, men en ting er sikkert: Det er overhodet ingen grunn til å tenke på avbestillinger nå, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:Får fly i asken på egen risiko

- Alltid en risiko

- MINNER OM SVINEINFLUENSA: Reiselivssjef Rolf Forsdahl i HSH mener det brygger opp til et hysteri rundt vulkanasken som minner om svineinfluensaen. Foto: Espen Braata

Han syns at den bekymringen som nå råder blant mange, det seg være økt flyskrekk eller frykt for å gå glipp av drømmeturen, minner om det han selv karakteriserer som svineinfluensahysteriet: Overfokusering på én risikofaktor.

- Dette blir hauset langt over det som er nødvendig, med et fokus på risiko og advarsler som gjør at folk bekymrer seg langt mer enn nødvendig. Det folk bør gjøre, er å glede seg til feriene sine. Når man planlegger en ferie, er det alltid en risiko for at ting går galt. Tåke kan sette fly på bakken, naturkatastrofer kan inntreffe, politisk uro kan oppstå på destinasjonen, du kan bli syk, for å nevne noe av det som kan skje i tillegg til vulkanaske i luften. Det er alltid en risiko å planlegge en ferie frem i tid, sier Forsdahl.

BILDERIGG:Se nye bilder fra vulkanen!

Heller ikke professor i geologi ved Universitetet i Bergen, Jan Mangerud, mener du bør frykte for ferien din.

- Slik det ser ut nå er det ingen grunn til å frykte for sommerferien. Med mindre vulkanen nå lager nye, eksplosive utbrudd andre steder som gir nye, store hull i isen og dermed ny aske, så tror jeg vi har fått vår siste aske fra Island snart, sier Mangerud til VG Nett.

- Bare Katla kan ødelegge

Riktignok kommer Eyjafjallajökull til å ha jevnlige utbrudd i lang tid fremover, men så lenge utbruddene kommer fra samme sted, der isen over krateret er smeltet, vil ikke asken komme høyt nok opp i luftstrømmen til at den kan spres lenger enn maks til havet rundt sagaøya.

VULKANEN DIREKTE PÅ VGTV:Punkt 1 | Punkt 2

- Skulle det gå gale, må Katla få et skikkelig utbrudd. Men det blir bare spekulasjoner om det skjer. Vi vet at hun hadde noen

- SOMMEREN ER TRYGG: Geolog Jan Mangerud tror vi har hatt fått vår siste omgang med flyfarlig aske fra Island. Foto:

mindre utbrudd i 1955 og i 1999, og at det trolig er et mindre volum med magma under Katla enn antatt, som tilsier et mindre utbrudd i så fall, sier geologen.

I forsikringsbransjen ønsker man heller ikke å oppfordre til avbestillinger av årets sommerferie, men understreker at folk må følge situasjonen og myndighetenes grep underveis tett.

- Jeg ville ikke avbestilt ennå. Men det er vanskelig å si helt sikkert, hver enkelt må vurdere hva de vil gjøre, vi skal ikke begi oss ut på noen spådommer frem i tid. Dessuten går jo dette mye på følelser for hver enkelt, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige til VG Nett.

ASKEFAST?Her kan du få hjelp!

Dette har du krav på

Skulle du allerede nå finne ut at du vil endre dine opprinnelige ferieplaner og gå for plan B, kan du normalt få avbestille dersom det er mer enn 42 dager til avreise - men det forutsetter at det er en pakketur. Flybilletter vil avhenge av hvilken type billetter det er, og refusjon av utgifter for hotell og leiebil på de avbestillingsreglene som gjelder bestillingen, og evt. om leverandøren lemper på dette i den situasjonen som nå foreligger.

- Du må i så fall undersøke avbestillingsrettighetene dine grundig, sier undersirektør Anne Beate Hammerstad i Forbrukerrådet til VG Nett.

VGTV:Her gnistrer det fra vulkanen

Skulle det rett før avreise likevel bli et nytt storutbrudd fra en av de islandske vulkanene, vil en ny unntakssituasjon tilsvarende siste ukes oppstå. Den vil trolig løses på samme måte for de som måtte bli strandet eller ikke komme seg av gårde.

- Da vil man ha krav på refusjon for flybilletter på samme måte som nå, mens hotell på destinasjonen trolig må avbestilles uten at man får dekket eventuelle utgifter ved en slik avbestilling. Ved pakkereiser som blir kansellert, vil man ha krav på refusjon av hele reisen, sier Hammerstad.

Inspirasjon, diskusjoner, tips og nyheter - bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no