TEGNING: Slik skal slottet bli når det står ferdig om 17 år. Foto: AP / Remy de la Mauviniere

Håndbygget middelalderslott

De trodde selvfølgelig at han var gal, men ti år etter at han fikk ideen er Michel Guyot i ferd med å fullføre sitt slott, og han tjener penger det.

Publisert:

Bygges stein for stein på gammelmåten

Av ANGELA DOLAND

TREIGNY(AP) Det var en gang en mann som bodde i Bourgognes skoger. Han hadde åpenbaringer, han drømte om å bygge et slott med tårn, murer og en vollgrav. Folk lurte på om mannen var splitter pine gal. Det var tross alt i 1996 og Michel Guyot begynte å bygge ønskeslottet sitt på den aller vanskelige måten - på middelaldermåten.

Turistsuksess

Til å hogge stein med har han ikke brukt annet enn hammer og meisel, og kjerrer dras med hest. Ikke et elektrisk verktøy eller traktor er å se på byggeplassen. Likevel; ti år senere er en tredjedel av slottet Guedelon ferdig med imponerende sandsteinsmurer som strekker seg opp fra den rødeaktige jorda.

Kart fra slottets hjemmeside Foto:

Flere franske reisereportasjer

Det voksende bygget er en levende historielekse og et vellykket turistprosjekt. I fjor kom hele 245.000 turister og studerte Guedelons steinhoggere, tømmermenn, pottemakere og smeder. De femti lønnede håndverkerne pluss frivillige er alle kledt i middelalderske tunikaer og bruker rustikke redskaper, bortsett fra at de av og til beskytter seg med vernebriller eller en hjelm. Bortsett fra det er det lite som vitner om at du oppholder deg i det 21. ikke det 13. århundre.

BYGG: Det går sakte fram, men aktiviteten på byggeplassen er høy. Foto: AP / Remy de la Mauviniere

Under et nylig besøk studerte jeg i ærefrykt at en mann kløyv inn i en stor tredemølle av tre. Han løp frenetisk inni hjulet og aktiviserte slik et kransystem som heiste en last med stein opp på muren. Da han var ferdig brøt det løs applaus i den lille gruppen vår og den stakkars arbeideren trakk seg skyndsomt tilbake mens han børstet av tunikaen.

MIDDELALDERSK: Alt arbeid på Guedelon slott foregår på middeladerevis. Hesten har fått en sentral plass i byggearbeidet igjen. Foto: AP / Remy de la Mauviniere

En barndomsdrøm

Arkeologientusiasten Guyot satte i gang med dette prosjektet etter at han hadde vært med å restaurere et middelalderslott i nærheten. Å bygge et slott fra grunnen hadde vært en barndomsdrøm.

- Jeg sa til meg selv at galskap er den ene tingen i livet man aldri angrer på, så det var å sette full speed på dette, sier han.

Selv om mange betraktet prosjektet som eiendommelig, så var det nok av dem som rakt forsto visjonen. Det tok ikke mer enn et år å sikre finansieringen og i 1997 startet byggeprosessen. Og i dag er han ikke lenger avhengig av sponsorer, verken offentlige eller private. I fjor rundet billettinntektene to millioner euro - om lag 16. millioner kroner.

HARDT ARBEID: Steinene formes med hamemr, meisel og muskelkraft. Det eneste som minner om moderne tider er vernebrillene som neppe fantes i middelalderen. Foto: AP / Remy de la Mauviniere

Historiske korrekt

Historisk autentisitet er et nøkkelord, og Jacques Moulin som er Frankrikes ledende arkitekt når det gjelder historiske bygninger tegnet en plan for Guyot som er basert på originale tegninger fra 1200-tallet.

Håndverkerne som jobber på Guedelon liker tempoet, de liker å bygge noe sakte og grundig, ikke minst i disse cybertider. Steinkutteren Clement Guerard forteller at det kan ta opptil åtte dager å måle opp og skjære til en komplisert stein.

Alle steinene er bra et steinbrudd på slottsområdet. Tømmeret til stillasene kommer fra skogene rundt.

- Det er mulig å bygge et slott uten å bruke annet enn naturen som omgir deg, sier Guerard som restaurerte historiske bygninger før han sluttet seg til arbeidslaget på Guedelon.

Dødelige detaljer

Klangen fra meisler og hammere sang i luften da jeg besøkte slottet. Stadig måtte min lille gruppe trekke seg ut til siden for å slippe fram hestekjerrer og arbeidslag. Guiden vår fikk oss til å forestille oss som angripere, og slik forklarte hun hvordan hver eneste arkitektoniske detalj var laget for å beskytte slottet.

SINNRIKT: Byggingen har mange utspekulerte detaljer for å stoppe angripere. Foto: AP / Remy de la Mauviniere

For eksempel: En trapp snor seg oppover med klokka, slik at angripere må skifte spydene over til venstre hånd under angrep. Et ekstra høyt trappetrinn tvang angriperen til å stoppe opp for å justere rustningen. Og den som i det hele tatt kom levende opp trappen måtte bøye seg for å komme ut den lave døren på toppen, og på den måten gi de øksesvingende forsvarerne god anledning til å hugge hodet av den som hadde kommet så langt.

Aldri ferdig

Guiden sto utenfor og "hogg til", da jeg kom meg ut på toppen. Hadde det vært i det 13- århundre hadde jeg vært hodeløs, men i stede fikk jeg gleden av utsikten til den travle arbeidsplassen under i borggården.

Noen av murene er alt dekket med mose, noe som minner om at dette tar sin tid. Hvis alt går som det skal er slottet ferdig for innflytting i 2023. Men historien slutter ikke med det. Når slottet er ferdig skal håndverkerne i gang med å bygge et kloster. Og deretter en landsby.

- Dette kommer aldri til å bli ferdig, sier Michel Guyot. - For dette handler ikke om drømmen om å bygge et slott, men drømmen om å bygge stein for stein.

TREDEMØLLE: Når slottet er ferdig skal byggingen bare fortsette og fortsette og fortsette. Mangt et maraton vil bli løpt i denne trdemøllen Foto: AP / Remy de la Mauviniere
Tourisme Yonne : Département de l'Yonne | Site officielVille d'Auxerre
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no