FINLAND: Skal du til en av de nordiske storbyene i år bør du sjekke ut Helsinki.

Helsinki: Fem grunner til å besøke byen

Finlands hovedstad er perfekt for en langhelg.

Publisert:

Finlands hovedstad kan fort gå i glemmeboken, men byen har mye spennende å by på. Sjekk ut en av Helsinkis mange markedshaller på jakt etter noe godt å fylle magen med, ta en kaffe på Helsinkis eldste café og utnytt muligheten til å oppleve ekte finsk sauna.

Her har du fem grunner til at du bør besøke Helsinki.

Les også

Haga: Dette er Gøteborgs hyggeligste bydel

Gøteborg har mange koselige bydeler, men akkurat nå vil vi tilbringe en dag i Haga.
DESIGN: Det er mye lekker design i Finland. Her ser du en av Marimekkos butikker.

Lekker finsk design

Designdistriktet ligger midt i sentrum av Helsinki og omfatter områdene Punavuori, Kaartinkaupunki, Kamppi og Ullanlinna. Her finner du alt fra design- og antikvitetsbutikker, klesbutikker, museum, kunstgallerier og restauranter. Er du glad i design er disse områdene noe du må få med deg, her finner du både kjente og mindre kjente designvarer. Blant de mer etablerte finner vi merker som Marimekko, Iittala, Eero Aarnio-møbler og Lapponia-smykker.

Øyhopping i skjærgården

Kun ti minutter med båt fra havnen i Helsinki finner du den lille øya Lonna. Her ligger også restauranthuset med samme navn, samt en sauna du kan booke seg tid i. Båtturen kan kombineres med en utflukt til de to naboøyene Vallisaari og Suomenlinna. Mens Lonna er stedet å dra for en bedre lunsj, er den gamle forsvarsøya Vallisaari et fint sted å legge en liten spasertur i terrenget. Suomenlinna er en av de største sjøforsvarborgene i verden og ble en del av UNESCOs verdensarvliste i 1991.

Her kan du utforske øyas historie og bli med på daglige guidede turer hver dag fra juni til august, i vintersesongen er det kun guidede turer i helgene.

SPIS: Hos Holiday Bar får du flere varianter av såkalte «bowls»

God mat og drikke

Matkulturen i Helsinki står sterkere i dag enn tidligere, og finnene selv mener det er på grunn av spesielt tre ting; byens unike lokasjon mellom øst og vest, bruken av friske og lokale råvarer, samt innføringen av «Restaurant Day» – et arrangement som holdes verden over hvor hvem som helst kan åpne «pop up»-restaurant for en dag. Det moderne finske kjøkkenet bærer peg av tradisjonell finsk kost med vri. Saftig surdeigsbrød, rørt smør, fersk fisk og rotgrønnsaker servert med spennende urter og kryddere. Gjerne fargerikt presentert og med delvis inspirasjon fra andre matkulturer og tradisjoner.

Finner er de som drikker mest kaffe i verden skriver The Telegraph, og er det et sted du må ta en kaffekopp i Helsinki er det på Café Ekeberg. Det var Helsinkis første café og åpnet i 1852. Dra til Holiday Bar for en poké bowl og en Matcha Martini, og vil du flotte deg litt ekstra kan du nyte et måltid på Demo – restauranten har én stjerne i Michelinguiden. Besøk også en av byens markedshaller når du først er her.

Les også

København: 6 restauranter du bør besøke

Gourmet på luksushotell, middag høyt over hovedstaden eller hipt i kunsthallen? Det finnes noe for enhver smak i København.

Avslappende i sauna

Du kan ikke besøke Finland uten en tur i sauna. Ta turen til havnen og Allas Sea Pool. Her kan du bli med på utendørs morgenyoga, svømme eller jogge med vekter i et av utendørsbassengene og varme deg i en tradisjonsrik sauna. Löyly er et annet alternativ, og også en arkitektonisk perle. Her kan du nyte sauna, et deilig måltid i restauranten eller et bad i sjøen.

I 2016 skrev CNN travel en guide til hvordan du som turist kan gjør sauna som en ekte finne. Kort oppsummert; det er varmt, husk håndkle, spis og drikk om du ønsker og saunaen er for alle.

STILLHETSKATEDRALEN: I Kamppi Chapel of Silence kan du nyte stillhet og ro midt i Helsinki sentrum.

Flott arkitektur

Den finske hovedstaden har flere ikoniske bygninger du bør sjekke ut når du først er i byen. Helsinki katedral troner i høyden over Senatstorget og er tegnet av arkitekt Carl Ludvig Engel. Ikke lange spaserturen unna ligger kirken Temppeliaukio, eller tempelkirken. Dette kirkebygget er gravd inn i et berg av granitt, noe som bidrar til usedvanlig god akustikk. Uspenski katedralen er den største ortodokse kirken i Vest-Europa. Bygget sto ferdig i 1868 og regnes som et av de tydeligste symbolene på russisk påvirkning på finsk historie. En mer moderne utformet katedral er stillhetskatedralen, Kamppi Chapel of Silence. En trebygning – nærmest formet som et skip, som rommer et stillerom for meditasjon og ro midt i Helsinki sentrum.

Les også

De danske badehotellene du må besøke

Varme bad, gode middager og avslappende turer på stranden – de danske badehotellene lokker med den beste varianten av…

I tillegg bør du sjekke ut Helsinki Universitets hovedbibliotek, tegnet av Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Det har vunnet priser for sin utforming. Bokhandelen Akateeminen Kirjakauppa er også verdt et besøk. Det er den største bokhandelen i Nord-Europa og er designet av den kjente finske arkitekten og designeren Aalvar Aalto.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no