MATPAKKE: Du kan faktisk ta med deg mat hjemmefra når du skal ut på reise.

Maten du kan ha med på flyet

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva du får lov til å ha med gjennom sikkerhetskontrollen. Her er huskereglene for en enklere og sunnere reise.

 • Malene Emilie Rustad
Publisert:

De siste årene har blant annet Oslo Lufthavn fått et løft i matutvalget. 40 serveringssteder tilbyr ulike matopplevelser og sunnere alternativ som Heaven, Fjøla og BIT har dukket opp. Likevel er prisnivået høyt og serveringen hos de ulike flyselskapene faller ikke alltid i smak.

Med enkle grep kan du pakke med deg deilig mat slik at du har noe å glede deg over på turen. Da sparer du både penger og miljøet. Du kan nemlig ha med matpakke i håndbagasjen, men det er ikke alt du får lov til å ha med gjennom sikkerhetskontrollen.

SUNNERE FLYMAT: Hvis du har glemt matpakke og er kresen på flymat, kan blant annet BIT og HEAVEN by på litt sunnere alternativer.

Kommunikasjonssjef i Avinor Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, opplyser om hovedregelen som sier at det ikke er tillatt å ha med væske i håndbagasjen, med mindre:

1. Væskene er i beholdere som rommer inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 ml. er ikke tillatt – uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
2. Beholderne må være plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar («zip-lock») og lukket plastpose med kapasitet på høyst 1 liter.
3. Det er kun tillatt med én 1-liters pose per reisende.

Et godt tips er å ha med en tom vannflaske inn gjennom sikkerhetskontrollen for å så fylle den opp på en av flyplassens drikkefontener. Her sparer du fort tretti kroner og miljøet for plast.

Matpakken som anbefales

For å vite hva som er smart å huske på under selve flyturen har vi snakket med to ernæringsfysiologer. Therese Fostervold Mathisen er ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges Idrettshøgskole. Hennes råd er å ta med matpakke.

– Flymaten metter ikke for lengre turer og tilbudet utover dette måltidet er ofte begrenset. Disse måltidene er også svært energitett med mye fett, sukker og salt. Matpakken kan være tradisjonell brødmatpakke, men også middagsrester – så lenge det ikke er flytende, forteller Mathisen.

Forslag til matpakker er potetlefser med ønsket fyll. Mathisen foreslår laks og kremost eller skinke og ost. Et annet forslag er sandwicher med mye pålegg, wraps med grønnsaker og kylling eller pizzaruller med ost og kjøttdeig.

For en enkel matpakke kan du for eksempel smøre to rundstykker med pålegg du liker og pakke det inn i en pose eller matboks. På grunn av den begrensede mengden væske du får med inn gjennom sikkerhetskontrollen er det vanskelig med yoghurt, smoothies eller andre flytende alternativ. Ta heller med frukt – som for eksempel epler og bananer, for å supplere med noe sunt.

GARDERMOEN: Oslo Lufthavn prøver et nytt mat-prosjekt med fem foodtrucks som serverer forskjellig mat og drikke. 2. februar åpnet "Food Truck Festival", et konsept som er inspirert av globale og norske mattrender.

Velg smart på flyplassen

Er du på farten og ikke har tid til å smøre med matpakke, er det muligheter for sunne alternativer etter sikkerhetskontrollen for deg som ønsker det. Mathisen anbefaler å kjøpe med nøtter eller frukt til å ha med på flyet, eller se etter matpakker, sandwicher eller baguetter etter sikkerhetskontrollen før avreise.

- Men husk at en del nasjoner ikke tillater innførsel av frukt, grønt eller vekster, i tilfelle du ikke rekker å spise opp alt før turen er over. Nøtter kan også skape problemer for noen allergikere, så mandler er eventuelt et bedre alternativ, sier Mathisen

Videre tipser Mathisen om måltidserstatningsbarer, men presiserer at disse inneholder søtningsstoffer og fibertyper som kan gi økt gassdannelse i tarmene. Kommunikasjonssjefen i Avinor anbefaler at du kjøper med seg grab and go-produkter fra spisestedene på flyplassen hvis du ikke har med matpakke.

- Vi har blant annet åpnet et nytt matkonsept for reisende etter passkontrollen som har mange gode tilbud, sier Andersen.

FYLL OPP: Ha med tom flaske og fyll opp med vann før reisen. På flyet kan du også spørre om flyvertene kan gjøre det samme.

Vann og bevegelse

I tillegg sunn mat er også vann og bevegelse viktig på flyturen. Mathisen anbefaler kullsyreholdig drikke som et alternativ for å like å drikke nok.

– Men husk at kullsyre gir mer gassdannelse i tarmene hos de fleste. Det kan være litt kjedelig å være oppblåst på lengre flyturer, sier Mathisen.

Erik Arnesen har mastergrad i samfunnsernæring og jobber til daglig som rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han mener at det ikke finnes en bestemt fly-diett, men et generelt råd er ikke å være for «eksperimentell» rett før – eller når, du sitter på flyet.

– Det er jo ikke akkurat den beste tiden for å sjekke ut hva du tåler eller ikke av matvarer.

Arnesen sier som Mathisen: drikk vann. Han understreker at det er viktig å ha en god væskebalanse på flyturer og råder deg til å droppe alkohol, da det er vanndrivende.

– Av samme grunn bør du være forsiktig med saltinntaket. Blir du dehydrert kan du for eksempel få hodepine, men dehydrering er også en risikofaktor for blodpropp i beina, noe enkelte er utsatt for under lange flyturer, forteller Arnesen.

Arnesen fraråder også alkohol fordi det kan gjøre at en blir trøtt og sittende lenge uten å bevege seg.

– Når det gjelder mat får du som regel mange tilbud av fristelser og «dårlige uvaner» på fly. Husk at du ikke trenger mye rask energi når du bare skal sitte stille, sier Arnesen.

Dette kan du ha med deg av flytende:

Væske i flaske, tube, flakong eller lignende på maksimum 100 milliliter. Dette gjelder alt flytende som vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum og annet med liknende konsistens. Alle beholdere må få plass i en gjennomsiktig pose som kan åpnes og lukkes, og som maksimalt rommer en liter når den er lukket.

Har du med deg væske som av kostholdsmessige grunner er nødvendig på reisen, får du med deg dette, men da må du være forberedt på å redegjøre for at innholdet i beholderne er innenfor reglene. Det samme gjelder barnemat som er nødvendig for bruk på reisen.

Som flyreisende oppfordres du til å undersøke på nettsidene til flyselskapet du skal reise med, eller nettsidene til den flyplassen du skal reise fra, for å sjekke hvordan reglene praktiseres. De ulike flyselskapene kan ha forskjellige regler angående mat på fly, men de fleste tillater medbrakt mat.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Kunsten å reise med langdistansefly

  Å reise langt med fly kan være en belastning for kroppen. For mange kan det også være en kjedelig affære. Men det finnes tips og triks for en bedre reise – og ikke minst en bedre ankomst.
 2. Syv tips til deg som vil reise alene

  Å reise alene kan kanskje virke skummelt, men det er en flott måte å utfordre deg selv på.
 3. Knekk koden: Fly med barn

  Når overskuddsenergien til barnet skal tvinges ned i et flysete og beltes fast, er gode råd dyre.
 4. Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

  La den store kofferten stå igjen hjemme. Her er tipsene du trenger for å pakke som en proff.
 5. Slik pakker du til en aktiv kombinasjonsferie

  Skal du på en reise der du har tenkt å kombinere både strand- og byliv med kortere fotturer i fjellet?

Mer om

Avinor

Reise

Fly

Matpakke

Mat og drikke

Flyplass

Flere artikler

 1. Ny teknologi kan bety slutten på 100 milliliters-grensen

 2. Avinor om norske flyplasser: – Ikke bekymret for ferieutfarten

 3. Julerushet på 13 flyplasser: Denne dagen blir mest travel

 4. Pluss content

  15 tips for en vellykket ferie med familien

 5. Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

Fra andre aviser

 1. Har din fulle flaske havnet her?

  Aftenposten
 2. Har din fulle flaske havnet her?

  Bergens Tidende
 3. Ansatte på Gardermoen har gruet seg til sommeren. I dag pustet de lettet ut.

  Aftenposten
 4. Reise med baby for første gang? Her er triksene du bør vite om.

  Aftenposten
 5. Åpner egen bunadssluse på Oslo Lufthavn

  Aftenposten
 6. Seks passasjerer vant, slipper håndbagasje-gebyr

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no