MATPAKKE: Du kan faktisk ta med deg mat hjemmefra når du skal ut på reise. Foto: ViewStock / View Stock RF

Maten du kan ha med på flyet

Det er ikke alltid like enkelt å vite hva du får lov til å ha med gjennom sikkerhetskontrollen. Her er huskereglene for en enklere og sunnere reise.

 • Malene Emilie Rustad

De siste årene har blant annet Oslo Lufthavn fått et løft i matutvalget. 40 serveringssteder tilbyr ulike matopplevelser og sunnere alternativ som Heaven, Fjøla og BIT har dukket opp. Likevel er prisnivået høyt og serveringen hos de ulike flyselskapene faller ikke alltid i smak.

Med enkle grep kan du pakke med deg deilig mat slik at du har noe å glede deg over på turen. Da sparer du både penger og miljøet. Du kan nemlig ha med matpakke i håndbagasjen, men det er ikke alt du får lov til å ha med gjennom sikkerhetskontrollen.

les også

Kunsten å reise med langdistansefly

SUNNERE FLYMAT: Hvis du har glemt matpakke og er kresen på flymat, kan blant annet BIT og HEAVEN by på litt sunnere alternativer. Foto: Malene Emilie Rustad

Kommunikasjonssjef i Avinor Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, opplyser om hovedregelen som sier at det ikke er tillatt å ha med væske i håndbagasjen, med mindre:

1. Væskene er i beholdere som rommer inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn 100 ml. er ikke tillatt – uavhengig av hvor mye væske de inneholder.
2. Beholderne må være plassert i en gjennomsiktig, gjenlukkbar («zip-lock») og lukket plastpose med kapasitet på høyst 1 liter.
3. Det er kun tillatt med én 1-liters pose per reisende.

Et godt tips er å ha med en tom vannflaske inn gjennom sikkerhetskontrollen for å så fylle den opp på en av flyplassens drikkefontener. Her sparer du fort tretti kroner og miljøet for plast.

Matpakken som anbefales

For å vite hva som er smart å huske på under selve flyturen har vi snakket med to ernæringsfysiologer. Therese Fostervold Mathisen er ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges Idrettshøgskole. Hennes råd er å ta med matpakke.

les også

Syv tips til deg som vil reise alene

– Flymaten metter ikke for lengre turer og tilbudet utover dette måltidet er ofte begrenset. Disse måltidene er også svært energitett med mye fett, sukker og salt. Matpakken kan være tradisjonell brødmatpakke, men også middagsrester – så lenge det ikke er flytende, forteller Mathisen.

Forslag til matpakker er potetlefser med ønsket fyll. Mathisen foreslår laks og kremost eller skinke og ost. Et annet forslag er sandwicher med mye pålegg, wraps med grønnsaker og kylling eller pizzaruller med ost og kjøttdeig.

For en enkel matpakke kan du for eksempel smøre to rundstykker med pålegg du liker og pakke det inn i en pose eller matboks. På grunn av den begrensede mengden væske du får med inn gjennom sikkerhetskontrollen er det vanskelig med yoghurt, smoothies eller andre flytende alternativ. Ta heller med frukt – som for eksempel epler og bananer, for å supplere med noe sunt.

GARDERMOEN: Oslo Lufthavn prøver et nytt mat-prosjekt med fem foodtrucks som serverer forskjellig mat og drikke. 2. februar åpnet "Food Truck Festival", et konsept som er inspirert av globale og norske mattrender. Foto: Malene Emilie Rustad

Velg smart på flyplassen

Er du på farten og ikke har tid til å smøre med matpakke, er det muligheter for sunne alternativer etter sikkerhetskontrollen for deg som ønsker det. Mathisen anbefaler å kjøpe med nøtter eller frukt til å ha med på flyet, eller se etter matpakker, sandwicher eller baguetter etter sikkerhetskontrollen før avreise.

les også

Knekk koden: Fly med barn

- Men husk at en del nasjoner ikke tillater innførsel av frukt, grønt eller vekster, i tilfelle du ikke rekker å spise opp alt før turen er over. Nøtter kan også skape problemer for noen allergikere, så mandler er eventuelt et bedre alternativ, sier Mathisen

Videre tipser Mathisen om måltidserstatningsbarer, men presiserer at disse inneholder søtningsstoffer og fibertyper som kan gi økt gassdannelse i tarmene. Kommunikasjonssjefen i Avinor anbefaler at du kjøper med seg grab and go-produkter fra spisestedene på flyplassen hvis du ikke har med matpakke.

- Vi har blant annet åpnet et nytt matkonsept for reisende etter passkontrollen som har mange gode tilbud, sier Andersen.

FYLL OPP: Ha med tom flaske og fyll opp med vann før reisen. På flyet kan du også spørre om flyvertene kan gjøre det samme. Foto: Malene Emilie Rustad

Vann og bevegelse

I tillegg sunn mat er også vann og bevegelse viktig på flyturen. Mathisen anbefaler kullsyreholdig drikke som et alternativ for å like å drikke nok.

– Men husk at kullsyre gir mer gassdannelse i tarmene hos de fleste. Det kan være litt kjedelig å være oppblåst på lengre flyturer, sier Mathisen.

Erik Arnesen har mastergrad i samfunnsernæring og jobber til daglig som rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Han mener at det ikke finnes en bestemt fly-diett, men et generelt råd er ikke å være for «eksperimentell» rett før – eller når, du sitter på flyet.

– Det er jo ikke akkurat den beste tiden for å sjekke ut hva du tåler eller ikke av matvarer.

Arnesen sier som Mathisen: drikk vann. Han understreker at det er viktig å ha en god væskebalanse på flyturer og råder deg til å droppe alkohol, da det er vanndrivende.

les også

Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

– Av samme grunn bør du være forsiktig med saltinntaket. Blir du dehydrert kan du for eksempel få hodepine, men dehydrering er også en risikofaktor for blodpropp i beina, noe enkelte er utsatt for under lange flyturer, forteller Arnesen.

Arnesen fraråder også alkohol fordi det kan gjøre at en blir trøtt og sittende lenge uten å bevege seg.

– Når det gjelder mat får du som regel mange tilbud av fristelser og «dårlige uvaner» på fly. Husk at du ikke trenger mye rask energi når du bare skal sitte stille, sier Arnesen.

les også

Slik pakker du til en aktiv kombinasjonsferie

Dette kan du ha med deg av flytende:

Væske i flaske, tube, flakong eller lignende på maksimum 100 milliliter. Dette gjelder alt flytende som vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum og annet med liknende konsistens. Alle beholdere må få plass i en gjennomsiktig pose som kan åpnes og lukkes, og som maksimalt rommer en liter når den er lukket.

Har du med deg væske som av kostholdsmessige grunner er nødvendig på reisen, får du med deg dette, men da må du være forberedt på å redegjøre for at innholdet i beholderne er innenfor reglene. Det samme gjelder barnemat som er nødvendig for bruk på reisen.

Som flyreisende oppfordres du til å undersøke på nettsidene til flyselskapet du skal reise med, eller nettsidene til den flyplassen du skal reise fra, for å sjekke hvordan reglene praktiseres. De ulike flyselskapene kan ha forskjellige regler angående mat på fly, men de fleste tillater medbrakt mat.

Mer om

 1. Avinor
 2. Reise
 3. Fly
 4. Matpakke
 5. Mat og drikke
 6. Flyplass

Flere artikler

 1. Pluss content

  Ekspertene: Slik forbedrer du kostholdet med enkle grep

 2. Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

 3. Pluss content

  7 eksperter: Slik blir du raskere kvitt kiloene

 4. Pluss content

  Slik lyktes Therese med å gå ned i vekt

 5. Pluss content

  Ekspertenes 10 enkle tips til uteplassen: Slik får du drømmehagen

Fra andre aviser

 1. Har din fulle flaske havnet her?

  Bergens Tidende
 2. Har din fulle flaske havnet her?

  Aftenposten
 3. Stor Norway Cup-guide: Tips, triks og tabbene du må unngå

  Bergens Tidende
 4. Slik gjør du reisen med barn enklere

  Aftenposten
 5. Vil du kutte ned på mat med tilsatt sukker? Her er 12 enkle råd.

  Aftenposten
 6. Slik er en «perfekt» måltidsdag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no