Markedet i Riga. Foto: Dag Fonbæk.

10 ting å gjøre i Riga

RIGA (VG) Med Daugava-elven i sin midte fremstår Riga - Latvias hovedstad - som Baltikums fremste kulturby, med staselig operabygg, konserthus, brede avenyer og grønne parker. Rigas flotte jugendkvartaler er alene verd et besøk.

Publisert:

Riga har for lengst vasket av seg de siste restene av Sovjet-støvet. Etter EU-inntredenen i 2004 blomstrer investeringene. Ikke minst har norsk næringsliv gjort sitt til at Riga og Latvia har fått en av Europas raskest voksende økonomier; i dag ser du Dressmann, Narvesen, Rimi og DnB Nord (her borte med d) på annethvert hjørne i Riga.

Send inn spørsmål om reise til VG/VG Netts Reisepanel
Last ned gratis Reiseguide for Riga, Latvia

I tillegg er mange av byens største og beste hoteller på norske hender.

Byens stolthet, Riga Balsam. Foto: Dag Fonbæk

Også på kulturfronten er vi med: Rigas anerkjente symfoniorkester ble i mange år dirigert av norske Terje Mikkelsen i konserthuset (Filharmonien) vis-à-vis den gule, norske ambassadebygningen - med byens fineste beliggenhet midt i gamlebyen.

Les også om:
Vilnius
Tallinn

Les også:
Finn din by blant Baltikums hovedsteder

10 TING DU KAN OPPLEVE

RIGA BALSAM: Smak på byens stolthet - Riga Balsam'en, krydderbrennevinet som de har brygget her i byen siden 1700-tallet. Skulle ifølge tsarinne Katharina hjelpe mot mageonde. Drikk den som snaps til for eksempel det mørke, søtlige ølet Lacplesis. Mange Riga-kneiper serverer også Karstvin (toddy), en annen lokal spesialitet.

GAMLEBYEN - som står på UNESCOs verneliste - er breddfull av små, hyggelige kneiper og tavernaer, mange av dem restaurerte barokkbygninger. Alperose (Jauniela 16) og Petergailis (billig og bra i Skarnu iela 25) og Monterosso (Valnu 9) er våre favoritter. Skaff deg en Riga-guide med anbefalte rusleturer i gamlebyen, og «les deg fram» i smågatene, og få med deg de to flotte handelshusene (House of Blackheads) på rådhustorget - Rigas mest fotograferte hus.

FLOTTE HUS: To av de aller flotteste bygningene i Rigas gamleby er handelshusene (House of Blackheads) på rådhustorget - Rigas mest fotograferte hus. Foto: Dag Fonbæk

MARKEDET: Blant Europas største. Ligger ved elven, nær bussterminalen og togstasjonen. I og rundt de svære markedshallene med runde tak, opprinnelig bygget for å huse Zeppelin-luftskip, er det yrende markedsstemning hver eneste dag. Her kan du gjøre sko- og støvlekupp

JUGEND-KVARTALENE: Riga har Nord-Europas best bevarte jugendarkitektur. Rusle gjennom byparken mot kvartalene rundt Elisabethgaten, Alberta- og Strelnieku-gaten, og hev blikket mot de rikt dekorerte fasadene med spir og «snirkelornamenter».

HENGELÅS-BROEN: På den vesle, buede gangbroen i byparken er det festet hundrevis av hengelåser. Har noen stjålet syklene? Undret vi første gang vi så det. Slett ikke. Her inngår forelskede par evige troskapsløfter ved å smekke en hengelås med navnene sine på brorekkverket. Verd et besøk!

OKKUPASJONSMUSEET: På rådhustorget (Ratslaukums), like ved elven, ligger i en uortodoks stålbunkers som i dag rommer Latvias nære historie: Museet tar for seg ulike epoker av Latvias historie med krig og undertrykkelse, både under nazitiden og Sovjet-årene.

SKYBAR: Rigas beste utsikt har du fra skybaren på toppen av norskeide Hotel Latvija. Bak den russisk-ortodokse kirken, byparken og Frihetsmonumentet ser du fasadene og hustakene i Rigas gamleby. Start kveldens barrunde her oppe i Skline Bar.

OPERAEN: Den latviske nasjonaloperaen i byparken feirer 90-årsjubileum neste år. Åpningsforestillingen i «Det hvite hus» i 1919 var «Den flygende hollender», som Richard Wagner angivelig fikk ideen til å skrive nettopp under ett av sine opphold i Riga, der han virket som teatermusikksjef fra 1837 til -39. Nystartede Riga operafestival hvert år i juni trekker skarer av operafrelste til byen.

MOTORMUSEET: Se Stalins og Krutsjovs pansrede, svarte limo'er og Rolls-Royce'n som Bresjnev krasjet i fylla. Rigas motormuseum, en halvtime utenfor sentrum, er verd sine taxikroner, mener Reiser & Feries Morten Aasbø, Baltikum-kjenner av rang.

DAGSPA: Velværebølgen har nådd Latvia også, og Riga har flere nyåpnede dagspa med flinke massører som knar deg myk. Spahotellet Islande, litt utenfor sentrum, er ett av dem. Shakti i Audeju 8 en annen. Sommerstid kan du ta en taxi (ca. 30 min. til Jurmalas milelange sandstrender, der det også ligger spahoteller som tilbyr dagbehandling.

RIGA-FAKTA

Hovedstad i Latvia, ca. 730 000 innbyggere.
Turistinformasjon:www.rigatourism.com
Fly dit: Norwegian og Air Baltic flyr direkte fra flere norske byer. 15 minutter med taxi fra flyplassen til sentrum (10 km.). Koster ca. 100 kroner.
Valuta: Lat (LVL). 1 Lat = ca. 11 NOK. Minibanker overalt i Riga sentrum + gamlebyen. Både restauranter, barer og butikker tar kort.
Shoppingtips: Gå på markedet utenfor hallene v/togstasjonen (åpent hver dag). Klokker, smykker, støvler og sko.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no