ANFI DEL MAR: Selv om de fleste nyter ferien på det flotte ferieanlegget på Gran Canaria, er det mange som strever med å komme ut av kontraktene de har med Anfi del Mar og andre timeshareanlegg. Foto:Bård Ove Myhr,VG

Ny seier for norsk timeshare-eier i
spansk høyesterett

Flere ferske spanske domsavgjørelser kan kan gjøre det lettere for norske timeshare-eiere som vil ut av sine kontrakter.

 • Mona Langset
Publisert:

Hos Forbruker Europa har timeshare og feriekubber ligget på klagetoppen i mange år.

Nå kan flere ferske dommer fra Spania komme fortvilede timeshare-eiere til hjelp.

For med dommene i hånd, vil det være lettere å få urimelige timeshare-kontrakter kjent ugyldige.

Da Tove Grimsbo vant over timeshareselskapet Anfi del Mar i spansk høyesterett i januar, krevde Anfi at deler av dommen måtte vurderes på nytt.

Denne uken har høyesterett i Madrid avvist alle innsigelsene, dermed
blir dommen stående.

Dommen fastslår at Tove Grimsbos to timeshare-kontrakter er annullert. Den sier også at Anfi del Mar må betale over 300.000 kroner pluss renter fra det tidspunktet kravet ble fremsatt.

– Vi får nå se, kommenterer Tove Grimsbo selv. Hun tør ikke tro på noe før hun har pengene på konto.

– Anfi ble i likhet med oss orientert om Høyesteretts nye avgjørelse onsdag denne uken. Det er ikke noe som trenger avklaring eller endring i denne dommen. Vi forventer at Anfi betaler nå, sier advokat Miguel Rodriguez, som i samarbeid med Canarian Legal Alliance, har ført saken gjennom alle rettsinstansene.

Hvis Anfi ikke gjør det frivillig, sier Rodriguez at saken må sendes tilbake til den lokale domstolen i Playa del Inglés slik at den kan inndrive betalingen.

Les også: Slik lurte jeg nordmenn i timeshare-fella

Høyesterett har ikke siste ord

I Norge kan ikke en høyesterettsdom bestrides. I Spania er utgangspunktet det samme, men den tapende part har rett til å be om at eventuelle uklare begreper presiseres og vesentlige feil og utelatelser rettes.

VIKTIG PRINSIPPSAK: Tove Grimsbos sak kan få betydning for mange timeshare-eiere. Foto: PRIVAT,

Det var denne retten Anfi benyttet etter at dommen ble avsagt i januar.

Den gangen presiserte direktør for Anfi-gruppens juridiske avdeling, David Sanchez Garrido, overfor VG at selskapet ville betale det det var dømt til å betale. Men bare dersom dommen ble stående som endelig. Og det understreket han at den ikke var på det tidspunktet, fordi Anfi ville be om at enkelte forhold skulle presiseres. Blant annet anledningen til å holde tilbake et beløp tilsvarende kostnaden for å bruke leilighetene to uker i året, de 14 årene Grimsbo eide kontraktene.

Dette har han gjentatt i en e-post til VG i dag, etter at vi ba om en kommentar til at Høyesterett avviste innsigelsene deres.

- Vårt juridiske team søker avklaring på visse vilkår og appellerer mot dommen. Selv om vi ikke er enig i begrunnelsen, vil Anfi Gruppen respektere vedtak i Høyesterett når det er endelig, skriver han.

BESTRIDER DOM: Direktøren for Anfi-gruppens juridiske avdeling mener at siste ord ikke er sagt i denne saken, selv om Høyesterett har avvist deres innsigelser. Foto:Jan Ovind,VG

Og legger til at «ytterligere dommer forventes for å avklare situasjonen.»

Men advokat Miguel Rodriguez som har ført saken for Tove Grimsbo, sier til VG at Anfi ikke har flere ankemuligheter gjennom det ordinære spanske rettsystemet.

– Teoretisk kan Anfi fremme saken overfor den spanske forfatningsdomstolen eller domstolen i Strasbourg, men saken er ikke av en slik art at den kan behandles der. Derfor vil dommen bli stående, sier han.

Les også: Slik kommer du deg ut av timeshare-kontrakten

Vil kvitte seg med kontraktene

Etter at VG skrev om at spansk høyesterett kjente Tove Grimsbos timesharekontrakter ugyldige i januar, har Forbruker Europa mottatt mellom 10 og 20 henvendelser fra andre norske timeshare-eiere som i likhet med Tove Grimsbo ønsker å avslutte avtaleforholdet.

Mange har også henvendt seg direkte til selskapet advokat Miguel Rodriguez samarbeider med.

Rodriguez er helt klar på at denne dommen vil få stor betydning for andre som vil ut av sine timeshare-kontrakter.

Men direktør for Anfi-gruppens juridiske avdeling, David Sanchez Garrido, har en annen oppfatning. Han skriver til VG:

«Med hensyn til andre Anfi-eiere og deres kontrakter, mener Anfi at vi har handlet i henhold til loven, at deres kontrakter er gyldige, og at eieren har rett til å nyte ferien på feriestedet som beskrevet i sine kontrakter. Vi tror det har vær en misforståelse om lovendringer med hensyn til den spanske loven 42/1998.»

FORBRUKER EUROPA: Leder Ragnar Wiik vil kommende uke legge ut informasjon om dommenes betydning på deres egen nettside. Foto:Nils Bjåland,VG

Når det gjelder den nevnte spanske loven fra 1998, mener Forbruker Europa at den i klare ordelag forbyr evigvarende timeshare-kontrakter. Og Høyesterettsdommen der Tove Grimsbos kontrakter ble kjent ugyldige, bekrefter akkurat dette.

Fire betydningsfulle dommer

Grimsbos sak mot Anfi er ikke den eneste aktuelle spanske domsavgjørelsen som kan få betydning for norske forbrukere, ifølge leder Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Han forteller at ECC-nettverket (The European Consumer Centres Network) har ventet på rettsavgjørelser innen timesharefeltet.

– Selv om EU har innført to direktiver trengs det rettslige avklaringer i domstolene, og særlig fra Høyesterett, sier han.

Dette er de aktuelle, ferske dommene:

* Dommen fra 15. januar der Tove Grimsbo vant over Anfi del Mar. Denne fastslår at timeshare-avtaler som er inngått etter 1. januar 1999 ikke kan vare lenger enn i 50 år. Dette ble bekreftet i presiseringen fra Høyesterett denne uken. Dommen tilkjenner også Tove Grimsbo en erstatning.

* En annen Høyesterettsdom fra 15. januar i år fastslår at timeshare-kontraktene ikke kan ha flytende eller uspesifiserte uker. Denne dommen var mot et annet selskap, men vil også få betydning også for Anfi-kunder.

* En dom fra en lavere rettsinstans, tilsvarende spansk lagmannsrett på Gran Canaria denne uken, har kjent kontrakten til en annen nordmann ugyldig fordi den ikke klart angir hvilken bygning hans timeshare-leilighet er knyttet til.

* En ytterligere dom med samme resultat er nylig fattet overfor Anfi. Begge de to siste dommene kan ankes videre til høyesterett i Madrid.

– Forbruker Europa anser disse dommene som viktige avklaringer innen timesharekomplekset hvor det lenge har eksistert uvisshet om definisjonen og varigheten av selve rettigheten, sier Ragnar Wiik.

Han forteller at Forbruker Europa i løpet av kommende uke vil utarbeide nærmere informasjon og legge den ut på sine nettsider. De vil også bli enige om en felles forståelse av dommen innen ECC-nettverket i samarbeid med andre stater og EU-kommisjonen.

Publisert:

Les også

 1. Norsk kvinne vant over Anfi del Mar i spansk høyesterett

  GRAN CANARIA/OSLO (VG): Åtte års kamp for å komme ut av timeshare-kontrakten endte med seier for norske Tove Grimsbo.

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Norsk kvinne vant over Anfi del Mar i spansk høyesterett

 2. Slik kommer du deg ut av timeshare-kontrakten

 3. Orker ikke ta opp kampen

 4. Norske familier rammet av storstilt feriehus-svindel på Mallorca

 5. Pluss content

  Skal du leie feriebolig? Slik unngår du svindel

Fra andre aviser

 1. Nordmann vant timeshare-sak i spansk høyesterett

  Aftenposten
 2. Drømmer du om hus i utlandet? Disse reglene må du vite om

  Aftenposten
 3. Aftenposten avslører: Statseide Yara betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser til postboksselskaper i Karibia

  Aftenposten
 4. Solvik-Olsen: Nye Veier skal gå i bresjen mot korrupsjon

  Aftenposten
 5. Her er den ferske dommen fra Borgarting

  Bergens Tidende
 6. Her er Gulsvik-dommen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no