Norge får ny, spektakulær turist-magnet

SPENSTIG: Orføreren i Hardanger-kommunen Eidfjord mener den nye broen og utsiktsplattformen over Vøringsfossen blir en attraksjon i verdensklasse. Nå er reguleringsplanen endelig godkjent. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen og arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk

Slik har du aldri sett Vøringsfossen

Med bro og utsiktsplatform hengende midt over det buldrende fossejuvet. I høst starter arbeidet med å lage Norges nye turist-magnet.

 • Dag Fonbæk

I årevis har veivesenet, reiselivsmyndighetene og Eidfjord kommune tenkt og tenk på hvordan Norges mest kjente foss - storslagne Vøringsfossen i Måbødalen - kan gjøres enda mer tilgjengelig for turistene.

Frådende foss

I dag er Fossli Hotel og Vøringsfoss Kafetera kanskje de beste stedene å se vannmengdene stupe 182 meter fra Hardangerviddaplatået ned i Måbødalen, men snart skal veituristene kunne se den frådende fossen og kjenne vanndampen fra en kombinert bro og utsiktsplattform hengende rett over vannmassene.

- Dette blir en attraksjon i verdenssklasse, det føler jeg meg trygg på, sier Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit.

For nå har kommunestyret i Hardanger-bygda endelig godkjent reguleringsplanen for Fossatromma, Vøringsfossen og Fossli - en milepel i arbeidet med å gjøre ikonet og turistattraksjonen Vøringsfossen mer tilgjengelig.

NORGES MEST KJENTE FOSS: Vøringsfossen er del av elven Bjoreio i Eidfjord, og har et loddrett fall på 145 meter. Totallfallet er på 182 meter. Foto: Jarle Wæhler, Statens vegvesen

Vil være pådriver

Den spektakulære broen over fossen er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk, og Eidfjord kommune har sammen med Turistvegseksjonen i Statens vegvesen påtatt seg pådriver-rollen for å få fortgang i bro-arbeidet - etter mange år på planleggingsstadiet.

- Om detaljprosjekteringen kommer i gang straks og vi får gjort de nødvendige avtalane, håper jeg at arbeidet kan starte allerede i høst, sier ordfører Tveit.

Delte meninger

Lokalt er meningene delte om det nye bro- og utsiktsprosjektet, som innebærer betydelig inngripen i naturen - og dette vet ordføreren:

NATUR-INNGREP?: Det hersker ulike meninger om den nye turistbroen over Vøringsfossen - men slik blir den. Foto: Arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk

- Jeg har respekt for at folk kan ha ulike syn på hva som vil tjene området best. Det store flertallet fra både næringslivet og folk i Hardanger ønsker utbyggingen velkommen, og etter mitt syn vil den nye attraksjonen løfte hele Hardanger, sier Anved Johan Tveit.

- Står ikke i stil

Også veivesenet anser Vøringsfossen som en av Norges gjeveste turistattraksjoner, men tilretteleggingen rundt fossen står ikke i stil med turistenes forventninger:

Juvet er ikke sikret, området er preget av langvarig slitasje. Bygg og stiar er tilfeldig utformet, parkeringsforholdene er ikke gode nok, dessuten er toalettilbudet mangelfullt.

Veivesenet mener naturoppelevelsen kan bli mye større:

- Vi håper Vøringsfossen skal få sitt velfortente og nødvendige løft i tråd med attraksjonens verdi, sier Jan Andresen, leder for Turistvegseksjonen i Statens vegvesen.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Les også

 1. Ti vakre avstikkere får turistvei-status

  Landet vårt har flust av naturskjønne avstikkere og omveier. Nå har ti av disse sideveiene fått status som Nasjonal…
 2. Her er Norges nye turistmagneter

  Våre nye signalbygg av tre har tatt opp i seg arven fra stavkirkene, og er i seg selv verdt en reise.
 3. Norske turistveier premiert - igjen

  (VG Nett) Igjen høster de norske nasjonale turistveiene internasjonal heder.
 4. Ny flott turistvei i nord

  ANDØYA/SENJA (VG) Veivesenet får dele æren for de nye Nasjonale Turistveiene i nord med Vårherre.
 5. Trollstigen blir nasjonal turistvei

  Lørdag markeres åpningen av strekningen Trollstigen-Geiranger som nasjonal turistvei.

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Mye nytt og fint langs turistveiene våre

 2. Lovendring: Se hvor du kan gifte deg nå

 3. Dagens viktigste corona-nyheter

 4. Dette vil bompenge-generalene gjøre i storbyene

 5. Bompengekaoset på 1, 2, 3

Fra andre aviser

 1. Ja til bro over Vøringsfossen

  Bergens Tidende
 2. Slik skal de sikre Vøringsfossen

  Bergens Tidende
 3. Russisk kvinne funnet død i Vøringsfossen

  Bergens Tidende
 4. Vøringsfossen blir tryggere

  Bergens Tidende
 5. Sønnen ble vitne til ulykken

  Bergens Tidende
 6. Se Vøringsfossen på en helt ny måte

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder