COCKTAIL: Jo visst er det deilig å reise langt bort til tropiske gleder. Men hvis du ikke vaksinerer deg, risikerer du å komme hjem med mer enn gode minner og flotte feriebilder.

Reisevaksine: Ikke bli syk på ferie

Vi reiser hyppigere og lenger av gårde enn noensinne, men er vi egentlig flinke nok til å vaksinere oss mot farene som lurer i utlandet? Det holder nemlig ikke med barnevaksinene du en gang tok.

Av 

Vibeke Montero (tekst og foto)

Publisert:

Vibeke Montero er reisejournalist og grunnlegger av reisebloggen Bortebest

Tenk hvis noen sa at neste gang du skal til Thailand bør du ta veskenappervaksinen. Et lite stikk, og vips kan du være sikker på at ingen kommer til å stjele lommeboken din. Eller hvis legen kunne gi deg anti-overfallstabletter før du dro på ferie, så du slapp å bekymre deg for den slags. Det høres kanskje dumt ut, men når det gjelder helsen vår kan vi faktisk beskytte oss mot livstruende sykdommer ved hjelp av et sprøytestikk. Hvorfor er det da slik at mange ikke benytter seg av tilbudet?

Nordmenn på bunn

– Jeg tror folk flest ikke er godt nok informerte om sykdommer som vi ikke har i Norge lenger, men som fortsatt er helt vanlige i mange andre land, sier lege Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin.

Han opplever at mange tar litt lett på reisevaksinene, og kan fortelle at nordmenn kommer dårlig ut i statistikker som sammenligner de nordiske landenes reisevaksinasjonsvaner*. Her viser det seg at vaksinasjonsgrad og kunnskapsnivå om vaksiner er vesentlig lavere i Norge enn i Sverige og Finland.

Det er heller ikke slik at det kun er backpackerne som må vaksinere seg. I 2018 går det pakketurer til eksotiske steder som Gambia, Vietnam, Zanzibar, India og Kina. Dette er land med et helt annet helsevesen, sykdomsbilde og tilgang på medisiner enn Norge, så selv når du reiser på chartertur er det viktig å vaksinere seg.

HYGIENE: I havnen i Galle på Sri Lanka sløyes fisken på bakken mens kattene forsyner seg av innvollene. Hygiene er et relativt begrep, og i varme land stortrives bakteriene.

Dødelige sykdommer

Undertegnede har selv erfart hvordan noe så enkelt som en stivkrampevaksine – eller mangel på sådan, kan føre til komplikasjoner i ferien. I mitt tilfelle ble det ikke noe stort drama, utover å haste til nærmeste klinikk etter å ha skrapt meg kraftig opp på en rusten spiker. Jeg var i Sør-Europa der det er kort vei til legehjelp og påfyll av stivkrampevaksinen, men utfallet kunne fort ha blitt verre dersom jeg var i et land uten tilgang på moderne medisin.

10–15 prosent av dem som får stivkrampe, dør av det, ifølge Felleskatalogen. Stivkrampebakterien (clostridium tetani) lever i jord og i tarminnholdet til noen dyr, og finnes over hele verden. Difteri er en annen potensielt dødelig sykdom som så å si er utryddet i Norge, men som fortsatt tar mange liv på verdensbasis. Det samme gjelder polio og kikhoste.

Takket være barnevaksinasjonsprogrammet som ble innført her til lands på 1950-tallet slipper vi å bekymre oss for disse farlige sykdommene lenger, men mange er ikke klar over at noen av vaksinene fra barndommen må fornyes i voksen alder.

Påfyll av vaksiner

Det anbefales en påfyllingsdose med kombinasjonsvaksine med difteri, kikhoste, polio og stivkrampevaksine hvis det er gått mer enn 10 år siden forrige vaksinasjon, ifølge Folkehelseinstituttet. Den forhatte BCG'en, som vi som er født før 1995 måtte ta på ungdomsskolen, er nå fjernet fra barnevaksinasjonsprogrammet. Med andre ord, har du tenåringer som skal reise utenfor turisttråkket i Afrika og Sørøst-Asia kan det være smart med en tuberkulosevaksine. En annen vaksine mange glemmer viktigheten av er Hepatitt A, en akutt og smittsom virussykdom som rammer leveren. Hepatitt A er et svært utbredt virus og lege Petter Thornam mener det er sunn fornuft å beskytte seg mot denne sykdommen hvis en skal reise utenfor Vest-Europa, USA, Japan og Australia.

– Det er én bekymring mindre på reisen, og mange er ikke klar over at det kun skal tre doser til for å sikre seg livslang immunitet mot både Hepatitt A og B, sier Thornam.

Malarone på tur

Nei, Malarone er ikke navnet på en god italiensk vin, men på en effektiv form for malariaprofylakse. Men trenger du egentlig å beskytte deg mot malaria? Jungeltelegrafen er full av backpackerveteraner som fnyser av malariamedisin. Dem om det. Når jeg har reist til land som Tanzania, India, Kenya, Uganda og Sri Lanka har jeg tatt min Malarone med glede. Barna har tatt sine barnedoser, og dermed har vi kunnet sitte utendørs og spise middag under stjernene uten å bekymre oss for malaria. Når det er sagt, minner Thornam om at myggen kan bære med seg mer enn malaria.

– Du bør i hvert fall ikke spare på myggmiddelet når du reiser til tropiske destinasjoner. Ved siden av malaria, er både gulfeber, denguefeber, japansk encefalitt, chikungunya- og zikaviruset myggbårne sykdommer. Det som virkelig hjelper er å unngå å bli stukket, og da er myggmiddel med 50 prosent DEET morgen og kveld det mest effektive virkemiddelet, sier reisevaksinelegen.

Meslinger på fremmarsj

Reisevaksiner er valgfrie, og det er ikke sånn at du får en vaksinasjonspåminnelse sammen med flybilletten din. Det er vårt ansvar å sørge for å beskytte oss mot sykdommer, og det er også vårt ansvar å vaksinere oss slik at vi unngår frembrudd av gamle, nesten utryddede sykdommer på nytt. Se bare på meslingsmitten som har spredt seg til Norge og i store deler av Europa det siste året som følge av at mange har valgt bort vaksinasjon. Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at over 20.000 ble smittet av meslinger i Europa i 2017. Det er en økning på 400 prosent fra året før. Har ikke du eller barna dine tatt MMR-vaksinen risikerer dere å bli smittet, selv om dere «bare» skal til Frankrike eller Tyskland. Ansvarlig turisme handler ikke bare å velge kortreist mat i buffeten og å shoppe lokalt. Det handler også om helse.

PS! La meg understreke at denne artikkelen ikke er en komplett oversikt over reisevaksiner du kanskje trenger på din neste reise. Er du i tvil, ta kontakt med en reisevaksinasjonsklinikk nær deg. De har oppdatert oversikt over sykdomsbildet utenfor Norges grenser.

* Kilde: Journal of Travel Medicine 2016

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Nå er det billige flybilletter. Hit kan du reise i november

  November er for meg den gråeste og kaldeste måneden her hjemme. Det er den beste tiden for å oppsøke sommer og sol utenfor Norge. Reist til Florida, Thailand, Marokko eller Kanariøyene. Nå er det billige flybilletter
 2. Kunsten å reise med langdistansefly

  Å reise langt med fly kan være en belastning for kroppen. For mange kan det også være en kjedelig affære. Men det finnes tips og triks for en bedre reise – og ikke minst en bedre ankomst.
 3. Fem fossefall verdt å sjekke ut

  Lysten på å oppleve natur helt utenom det vanlige på neste ferie? Da bør du sjekke disse fossefallene.
 4. Syv tips til deg som vil reise alene

  Å reise alene kan kanskje virke skummelt, men det er en flott måte å utfordre deg selv på.
 5. VG.no – Tre personer smittet av meslinger

  To barn fra Oslo og en helsearbeider fra Vestvågøy er, ifølge Folkehelseinstituttet smittet av meslinger.
 6. Ansvarlig turisme: Slik kan du gjøre en forskjell

  Vi tenker kanskje ikke så mye over det, men hver enkelt av oss kan gjøre en forskjell som turister.

Mer om

Reise

Vaksine

Sykdom

Medisin

Folkehelseinstituttet

Verdens helseorganisasjon (WHO)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Kaja er avhengig av at du vaksinerer deg

 2. Disse oppfriskningsvaksinene trenger du

 3. Krever vaksinering av helsepersonell: – Jobber du med syke personer skal du ikke være en risiko for dem

 4. Pluss content

  Stor studie: Stikket som kan beskytte mot corona

 5. Meslinger på Norwegian-fly – ber passasjerer sjekke seg

Fra andre aviser

 1. Mange voksne vet ikke dette: Du bør ta påfyll av vaksinene fra barndommen.

  Aftenposten
 2. Visste du at flere vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet må tas hvert tiende år? Her er fem spørsmål og svar om vaksiner

  Aftenposten
 3. Ikke alle vaksinene du får som barn varer livet ut. Men det er det mange som ikke vet.

  Bergens Tidende
 4. Har du husket å revaksinere deg som voksen?

  Aftenposten
 5. SV vil ha vaksineprogram for voksne: – Absurd ikke å vaksinere seg hvis det er gratis og tilgjengelig for alle

  Aftenposten
 6. Vaksiner mister effekt etter ti år – nå vurderer Helse- og omsorgsdepartementet vaksinasjonsprogram for voksne

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no