1 / 2
FÆRDER NASJONALPARK: Hovedstadens nærmeste nasjonalpark, ti mil sør for Oslo.

Miljøvernministerens beste nasjonalpark-tips

Tidligere brefører og nåværende miljøvernminister Sveinung Rotevatn guider deg til de beste norske nasjonalpark-opplevelsene.

 • Mona Langset
Publisert:
Artikkelen er over to år gammel

Som 18- 19- og 20-åring var klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) guide for cruiseturister på Briksdalsbreen, og på turer til Nordfjord og Geiranger.

Nå vil han guide deg og meg til de 47 nasjonalparkene i Norge. Til hjelp har han den helt nye nettportalen Norgesnasjonalparker.no som Miljødirektoratet lanserer i dag. Den presenterer alle landets nasjonalparker, og viser hva hver og en av dem har å by på, helt gratis.

1 / 2
BREGUIDEN: Sveinung Rotevatn som ung brefører på Briksdalsbreen,

– Våre nasjonalparker er verdifulle og spektakulære områder med uberørt natur, uten utbygging eller motorisert ferdsel. Vi ønsker å synliggjøre hva man kan gjøre der, vise hva besøkssentrene har å by på, og gjøre det enkelt å finne frem, sier han.

Som miljøminister og øverste sjef for dem alle er Rotevatn forsiktig med å si hvilken han liker best. Men kan ikke la være å snakke ekstra varmt om den nærmeste nasjonalparken der han selv vokste opp, på Nordfjordeid i Stad kommune.

– Det er utrolig fint i Jostedalen nasjonalpark. Det er gjerne der Visit Norway tar bilder av folk som stuper ut i det grønne Opstrynsvatnet, omgitt av høye fjell med snø på toppene, sier han.

Briksdalsbreen var en av hans egne favoritter da han jobbet som guide. Samtidig ble han alltid bekymret da han kom dit, fordi breen blir synlig mindre for hvert år. Nå er det ikke lenger guidede turer på breen, for den har blitt for bratt og farlig. Turistene kommer bare bort til brekanten.

Men det er guidede turer på andre breer, for eksempel Nigardsbreen. Både Briksdalsbreen og Nigardsbreen er i virkeligheten brearmer av Jostedalsbreen.

1 / 3
BRIKSDALSBREEN: Vårt kongepar tok med seg kongelige fra hele Europa til Briksdalsbreen da de feiret sitt sølvbryllup.

Selv om klima- og miljøministeren ikke vil flagge sine favoritter blant nasjonalparkene, kan han fortelle hvilke han selv har besøkt mest. Det er Jotunheimen med alle de spektakulære toppene, Rondane som er helt magisk når høstfargene brer seg over det storslåtte landskapet, og Jostedalen, som er nærmest der han selv vokste opp.

– De fleste av oss bor i nærheten av en nasjonalpark, sier Rotevatn. Også de som bor i Oslo.

– Du skal ikke lenger enn til Færder eller Ytre Hvaler nasjonalpark ved Oslofjorden, sier han, og peker på kartet på nettsiden. Litt lenger sør langs kysten ligger Jomfruland og Raet nasjonalparker. Alle med sjø, holmer og skjær som er fantastiske å utforske med kajakk. Da får du både opplevelse og trening på kjøpet, sier miljøvernministeren, som oppfordrer alle som ikke har gjort det ennå til å ta et kajakkurs i sommer.

1 / 2
YTRE HVALER: Sveining Rotevatn var nylig på besøk i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Dette er klima- og miljøminister Sveinung Rotevatns fem forslag til hvordan du kan bruke nasjonalparkene:

Dra på natureventyr med familien

De fleste nasjonalparker og landskapsvernområder har steder som passer godt til turer med barn. Allemannsretten deg mulighet til å sette opp telt i nasjonalparkene. Er du ikke en telt-type er det også hytter du kan overnatte i flere steder. Husk at DNT må forhåndsbestilles i år på grunn av corona.

Sjunkhatten ved Bodø kalles «barnas nasjonalpark» blant annet fordi den er så lett tilgjengelig.

I Gutulia nasjonalpark ved Engerdal kan barna teste kunnskapene sine og lære noe nytt i en natursti.

Stabbursdalen nasjonalpark mellom Alta og Lakselv kan tilby store naturopplevelser og er verdt et besøk. Verdens nordligste furuskog finnes her. Dermed har også mange fugler, planter og dyr sin nordligste utbredelse her

Øst i Trollheimen finnes området som kalles «Barnas naturverden» med korte og barnevennlige dagsetapper mellom hyttene. Husk å bestille på forhånd.

Opplev fjellet

Mange av nasjonalparkene er fjellnasjonalparker med mulighet for toppturer med storslått utsikt, for eksempel Møysalen i Vesterålen eller Jotunheimen med blant annet Galdhøpiggen.

Har du litt lavere ambisjoner eller foretrekker rolig vandring i vidstrakt fjellterreng er Varangerhalvøya i Finnmark eller Langsua nordvest for Lillehammer gode alternativer.

KAJAKK: En fin måte å komme tett på naturen på. Dett er i Færder nasjonalpark

Kom tett på naturen i kajakk

Stadig flere kjøper kajakk, og stadig flere steder er det kajakk til leie. Nasjonalparker som Færder ytterst i Oslofjorden, Ånderdalen på Senja og Sjunkhatten ved Bodø er som skapt for kajakk som transportmiddel.

Eller hva med en kanotur i Femundsmarka?

Les også

Til topps på Senjas seil

Det er vel ikke nubbesjanse til å komme opp på den toppen uten klatreutstyr og guide?

Oppsøk villmarka

I nasjonalparkene finner du urørt natur og natur som fortsatt er villmark. Noen områder er villere enn andre. I Øvre Pasvik, for eksempel entrer du bjørnens rike. Der finner du også den største urskogen av furu i Norge.

Villmark finner du også i Blåfjella-Skjækerfjella i Trøndelag, Lomsdal-Visten på Helgeland, eller i grensetraktene mot Sverige hvor både Skardsfjella-Hyllingsdalen og Femundsmarka ligger, nordøst og sørøst for Røros.

1 / 2
ØVRE PASVIK: Med norges største furu-urskog.

Høst av naturen

Blåbærene modnes i juli, mens moltebærene blir søte og gode i august. Selv om områdene er vernet er det fullt mulig å plukke sopp og bær og fiske.

Du må huske å løse fiskekort. Du finner fort ut hvem som er grunneier ved å google «fiskekort» og navnet på det stedet du er.

Ikke gå i kø

– Mange skal ut i norsk natur. Sportsbutikkene er tomme for telt og hengekøyer, og det er bra. Nå bygger vi gode friluftsvaner for generasjoner fremover. Men det kan bli folksomt enkelte steder. I påsken skulle jeg på fisketur til et vann i Oslomarka, og endte med å gå rundt hele vannet før jeg fant et sted jeg kunne stå mer enn tre meter fra noen andre, forteller Sveinung Rotevatn.

Alle nasjonalparkene våre rommer store naturopplevelser, så ikke følg strømmen til de mest besøkte. Finn din egen favoritt blant de 40 nasjonalparkene du kan velge blant på fastlandet og syv på Svalbard

Det er også positivt for å redusere risikoen for spredning av coronasmitte.

Publisert:

Mer om

 1. Norgesferie
 2. Natur
 3. Sveinung Rotevatn
 4. Nasjonalpark

Flere artikler

 1. Her finner du de fineste turene i din egen skog

 2. VG mener: Viktig vern

 3. Budsjettferie: Slik strekker du feriepengene lengst mulig i Norge

 4. Dette bør du vite før norgesferien

 5. Pluss content

  Øyhopping landet rundt: Stor Norgesferie-guide

Fra andre aviser

 1. Regjeringen lanserer tre nye nasjonalparker i Vestland. – Har helt spesielle naturverdier.

  Bergens Tidende
 2. Det er over 60 år siden Mons Grøvlen gikk på ski i Pasvik

  Aftenposten
 3. I sommer kan du ikke sette opp teltet ditt her

  Bergens Tidende
 4. Det er over 60 år siden Mons Grøvlen gikk på ski i Pasvik

  Bergens Tidende
 5. Her kryper ministeren på kanten av stupet. Snart kan heksefjellet i Nordfjord bli nasjonalpark.

  Bergens Tidende
 6. Rotevatn kjemper for nasjonalpark i Østmarka. Ny rapport viser hva dette kan bety for bruken av skogen.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no