GYLLENT: Fra plassen foran Trocadero er det fantastisk utsikt over Eiffeltårnet. © SETE – tour Eiffel – illuminations Pierre Bideau

Dette må du vite om du vil ta bilder av Eiffeltårnet på kveldstid

Medier i mange land har meldt at det er forbudt både å fotografere og dele bilder av Eiffeltårnet om natten på grunn av opphavsrett til lysene. Men er det egentlig det?

 • Mona Langset
Publisert:

Nylig fortalte faktasjekk-nettsiden Snopes.com at det er helt greit å ta bilder av det 130 år gamle tårnet på dagtid. Men lysene som ble montert i 1985 er et kunstverk, og det er beskyttet av fransk opphavsrett.

Derfor er det ikke tillatt å fotografere eller dele bilder av det lysende tårnet uten tillatelse fra Société d'exploitation de la Tour Eiffel (SETE).

les også

Bo som en pariser

I ROSA: 1. oktober 2019 lyste tårnet i rosa for å markere starten på «rosa oktober» brystkreft-oppmerksomhetsmåneden i Paris. © SETE – tour Eiffel – illuminations Pierre Bideau

Dette spredde seg raskt i en rekke medier. CN Traveller: Why It’s Illegal to Take Photos of the Eiffel Tower at Night. Huffington Post: Why Your Eiffel Tower Photos May be Illegal. ABC nyheter: Derfor er det ulovlig å fotografere Eiffeltårnet om kvelden Dagbladet: Visste du at dette faktisk er forbudt? Aftonbladet: Brottet: Sprida bilder av Eiffeltårnet tagna på kvällen. Expressen: Därför ska du aldrig plåta Eiffeltårnet på kvällen

Mange flere har omtalt fotoforbudet. Det er imidlertid vanskelig å finne informasjon om noe forbud på Eiffeltårnets (SETEs) nettside. Artikkelen i Snopes.com viser til at forbudet skal være omtalt under FAQ. Men vi finner ingenting der på engelsk i alle fall.

les også

Gå på skattejakt i Paris

Ikke ulovlig

Så hva er dette egentlig? En klikkevennlig historie som har gått sin gang gjennom en rekke medier uten noen som helst rot i virkeligheten?

Nei, ikke helt. VG reise spurte organisasjonen som forvalter Paris’ mest kjente landemerke, Société d'exploitation de la Tour Eiffel (SETE).

Svarene viser at du i alle fall ikke blir lovbryter av å dele feriebildene av det lysende tårnet på Instagram.

Dette skriver informasjonsavdelingen i mail til VG reise:

«Eiffeltårnet står på offentlig grunn, og bruken av det på dagtid er ikke bundet til noe opphavsrett. Det kan fotograferes og bildene kan deles uten forhåndsgodkjenning av SETE.» Men:

«Bilder av det opplyste tårnet på kvelds- og nattetid kan bare brukes under visse omstendigheter. De ulike lysene (den gylne belysningen, flimrende belysning og ulike eventbelysninger) er beskyttet av opphavsrett. Som en konsekvens av dette skal bruk av Eiffeltårnets bilde om natten forhåndsgodkjennes av SETE. Det skal også betales et gebyr for bruken. Størrelsen på gebyret er avhengig av hvordan bildet brukes. Samtidig må du oppgi copyright på hvert bilde: ©Tour Eiffel- Illuminations -Pierre Bideau»

Men så kommer det som angår folk flest:

«Privatpersoner kan fotografere tårnet om natten uten forhåndsavtale.»

Og vårt oppfølgingsspørsmål i ny mail: Kan privatpersoner også fritt dele bilder av det opplyste tårnet i sosiale medier?

– Ja det er greit så lenge det er privat og ikke kommersielt.

– Kan vi bruke bilde av det opplyste Eiffeltårnet for å illustrere denne saken?

– Ja, det kan dere, men da må dere oppgi copyright: © SETE – tour Eiffel – illuminations Pierre Bideau.

I BLÅTT: Eiffeltårnet lyste i blått i forbindelse med feiring av sitt eget 130-årsjubileum 15. mai 2019 © SETE – tour Eiffel – illuminations Pierre Bideau
Publisert:

Mer om

opphavsrett

Paris

Flere artikler

 1. Pluss content

  Se dokumentar: «Who Let the Dogs Out» – mysteriet bak mega-hiten

 2. Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform

 3. Fire politifolk drept i Paris

 4. Fransk-dansk filmstjerne er død

 5. Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter

Fra andre aviser

 1. Nå kan nesten alle som klarer å filme deg på gaten, finne ut hvem du er

  Bergens Tidende
 2. Se bildene fra krisen i Europa: Her sitter jentens hår fast i pigg­tråden mens familien forsøker å flykte

  Bergens Tidende
 3. «Det kan jo ta slutt når som helst», har Kygo tenkt om karrieren

  Bergens Tidende
 4. Stjal middelaldergull fra kirke

  Aftenposten
 5. Filmanmeldelse av «Amanda»: Tar brått en brutal vending

  Aftenposten
 6. Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no