PARADIS: Strendene på Fuertventura har gitt øya kallenavnet «Europas Hawaii». Foto: Marco Simoni / Cultura RF

Fuerteventura – Kanariøyenes beste strender

Fuerteventura har ikke natteliv, og shopping kan du bare glemme. Hvorfor? Fordi det virkelige trekkplasteret er paradisiske strender som har gitt øya kallenavnet «Europas Hawaii».

 • Vibeke Montero (tekst og foto)

FUERTEVENTURA (VG reise) – Før jeg kom hit trodde jeg at alle Kanariøyene var like, sier italienske Monica Fangareggi.

Hun spiller strandtennis med venninnen på Playa Beatriz, en stråfarget, melismyk strand der det er godt med plass.

les også

Las Palmas – Urban nytelse på charterøya

ARMSLAG: Monica Fangareggi fra Italia koser seg på Playa Beatriz. Hun setter pris på at ikke øya er proppfull av charterturister. Foto: Vibeke Montero

– Men Fuerteventura er noe helt annet. Jeg elsker at øya ikke prøver å kopiere de andre, og at det er rolig her på kveldstid. Det er helt perfekt for meg som bare vil sole meg, bade og slappe av, sier hun.

De beste strendene

På sørspissen av Fuerteventura ligger Jandia-halvøya og tar pusten fra de fleste.

–Det turkise havet minner mer om Karibia enn en Kanariøy, sier tyske Sabine Kern, og forteller at hun bare er med som reisefølge.

–Det var sønnen min som valgte reisemål. Han er en ivrig surfer, og var ikke et sekund i tvil om hvor vi skulle på ferie. Jeg kan jo ikke akkurat klage, sier hun og vasser solbrun og barbent i lagunen som tidevannet har etterlatt.

les også

Her får du vårluksus på Gran Canaria

Over henne farer skyene forbi. Det er her, på Sotaventokysten, vi finner de blendende vakre strendene som har gitt Fuerteventura kallenavnet «Europas Hawaii». Havet gir en meditativ ro, og hver august samles surfeeliten på Playa Barca for å konkurrere i verdensmesterskapet i wind- og kitesurfing. Jandia-halvøya har lenge vært en godt bevart hemmelighet i surfemiljøet, men nå har reisearrangørene innsett at de lekre surfestrendene ikke bare er populære blant surfere. Hotellene har poppet opp, og enten du reiser på budsjett eller ønsker luksuriøse omgivelser finner du passende overnatting.

SURFEMEKKA: Halvøya La Jandia er et surfeparadis, og det er også noe av grunnen til at mange sammenligner øya med Hawaii. Foto: Vibeke Montero

Åpen horisont

Øyas største turistby heter Corralejo. Ti minutter sør for den ligger Dunas de Corralejo, som er Kanariøyenes største sanddyner. En mini-ørken bestående av finkornet skjellsand som stuper dramatisk ned i turkise bølger. Her kan du nyte et landskap som ikke er ødelagt av ellevill hotellutbygging eller horder med turister. Det er øde og urørt, ikke som Maspalomas-sanddynene på Gran Canaria der du risikerer å gå rett på et amorøst par som har funnet seg en sandgrop for anledningen.

Ørkenlandskapet på Fuerteventura er fredet, så ingenting kan konstrueres her. Kanskje har de lært av feilen som ble begått på naboøyene da de tilpasset seg turiststrømmen i så stor grad at strandsonen ble spist opp av hoteller og restauranter?

les også

Fem ting du bør gjøre på Gran Canaria

KARIBISK PALETT: Atlanteren viser seg på sitt mest turkise utenfor Fuerteventura. Foto: Vibeke Montero

Ukjent Kanariøy

Speider du utover horisonten er Lanzarote nærmeste nabo. Men det er en annen, helt ukjent Kanariøy du først får øye på. Isla de Lobos, Ulveøya, ligger ti minutters båttur fra Corralejo. Hit tar du ferden hvis du virkelig vil ha en annerledes kanariopplevelse.

Det finnes ikke ulver der slik navnet tilsier, men tidligere bodde det en flokk seler, kalt sjøulver, i tidevannsgrottene. Idag er Isla de Lobos ubebodd, men har perfekte forhold for den som vil snorkle i krystallklart vann og se Atlanterens spennende undervannsliv på nært hold.

TIDSREISE: Betancuria er en landsby fra 1400-tallet, og lite er forandret i dag. Foto: Vibeke Montero

Fuerteventuras fristelser

Vil du bli kjent med Fuerteventuras sjel, må du innenlands. Det finnes dobbelt så mange geiter som mennesker på øya, og derfor er de høyt elsket. Særlig av restauranteierne som har en helt egen teknikk for å få ut mest mulig smak av kjekjøttet.

– Vi knuser beina slik at smaken virkelig får satt seg, vel og merke etter at dyret er slaktet, sier kokken Dusan Senkerik på Casa Santa Maria i den idylliske innenlandsbyen Betancuria.

les også

Seks hoteller for deg som reiser uten barn

På en øy hvor ingenting vokser bortsett fra aloe vera, vet man å hente det beste ut av hver eneste råvare, og geitene har en viktig rolle. De gir melk som blir til Fuerteventuras eneste eksportartikkel; prisbelønnet Majorero-ost.

Her er det med andre ord en synd å be om Manchego til vinglasset!

les også

Tyvstart våren i Sevilla

LOKAL PULS: I den lille landsbyen El Cotillo finner vi en utendørs kunstutstilling fra livet i gamledager. Foto: Vibeke Montero

Solnedgangsby

Er du først på utflukt fra strandlivet anbefales en tur til Antigua for å gå på ostemuseum, og til La Oliva for å se aztekisk arkitektur på byens kapell. Kjør også opp i fjellene der det hellige fjellet Tindaya sies å ha en egen energi. Avslutt dagen i fiskeværet El Cotillo på nordvestkysten. Her ligger solnedgangsbarene tett –uten at det føles turistifisert. I havnen står en solid kvinnestatue plassert med ryggen mot land. Hun skuer til havs, som et symbol på alle fiskerne som har gått tapt der ute på jakt etter føde til familien.

Hvilket Fuerteventura som blir ditt avhenger av hvor mye av øya du opplever. Men uansett hva du gjør, så vil du merke at Fuerteventura er den beste øya av dem alle.

VERDE AURORA: Landskapet på Fuerteventura er goldt. Det er bare aloe veraen som kan kultiveres, og den stortrives på besøksgården Verde Aurora. Foto: Vibeke Montero

Dette må du få med deg

Isla de Lobos

Det finnes ikke mange ukjente Kanariøyer, så Isla de Lobos er noe ganske unikt. Her finner du en turkis lagune, et fyrtårn og krystallklart vann. Øya ligger bare to kilometer utenfor Corralejo, og du kommer deg dit med båtene som drives av Grupo Lobos. De går hyppig fra havnen i Corralejo, og overfarten tar knappe tjue minutter. Husk at det ikke finnes noen fasiliteter på øya, så ta med lunsj, solkrem og vann.

Pris tur/retur: 15 euro, halv pris for barn.

les også

Tarifa: På Spanias lyskyst

Verde Aurora

Økologisk gård utenfor Antigua drevet av familien Mendez som brenner for øyas identitet. Se hvordan aloeplantene vokser, lær om jordbruk på en øy uten ferskvann, smak på egenprodusert olivenolje og kjøp for all del med deg gårdens egne skjønnhetsprodukter som er hundre prosent naturlige og frie for parafin og parabener. Her finnes det også rustikke utleiebungalower for den som vil ha en smak av kanarisk gårdsliv.

IDYLLISK: Å sitte slik og spise fersk fisk med havet som nærmeste nabo er hverdagslig i Corralejo. Foto: Vibeke Montero

Her spiser du

Luksus: Casa Santa Maria er nevnt i Michelinguiden som øyas mest sjarmerende restaurant. Det henger sammen med at den ligger i øyas eldste by Betancuria der rammen rundt er idyllisk. Her spiser du typiske retter som geit og rynkete poteter, og etter maten kan du ta deg en liten tur i det trivelige folkemuseet som ligger vegg i vegg. Kun åpent til lunsj, så reserver gjerne bord i høysesongen.

Adresse: Plaza Santa Maria

Fra havet: La Vaca Azul - elegant restaurant med mange stamgjester. Her sitter du på en takterrasse midt i havgapet i havnebyen El Cotillo i nordvest. Dette er stedet å spise fersk fisk, og bestiller du hel fisk så fileterer de den for deg ved bordet. Prøv også saltbakt fisk, en lokal spesialitet.

Adresse: Calle Requena 9

les også

Middelhavsperlen Malta

Tradisjonell: Casa Marcos - herlig restaurant i landsbyen Villaverde som spesialiserer seg på lokale produkter. Tapas, geitegryte med tørkede frukter og øyas egen Majorero-ost bør stå på bestillingslisten din. Her finnes det ikke ferdige menyer, bare dagens spesialiteter som står skrevet på en tavle.

Adresse: Carretera General 94

LA JANDIA: Det er verdt å ta turen til halvøya i sør hvor du finner øyas beste strender. Foto: Vibeke Montero

Her bor du

Tui Magic Life Fuerteventura: TUIs eget konsepthotell for en aktiv ferie har fin beliggenhet på Jandia-halvøya. Dette hotellet utpeker seg med god mat og mange aktivitetstilbud. Den fine sandstranden Playa de Esquinzo ligger like nedenfor hotellet.

Iberostar Playa Gaviotas: Firestjerners barnevennlig hotell med uslåelig beliggenhet på La Jandia-stranden i sør. Rommene er rene, men ganske enkle. Spa, sykkelutleie, bowling, tennis og andre aktivitetstilbud gjør dette til en bra base for aktive familier.

Pris fra 140 euro per natt for et dobbeltrom.

Barceló Corralejo Bay: Voksenhotell med fire stjerner i Corralejo, beliggende femti meter fra stranden og med gratis transport til de lekre sanddynene Dunas de Corralejo. Hotellet har et prisbelønnet spa, og fra noen av rommene har du utsikt til Isla de Lobos og Lanzarote.

Pris fra 138 euro per natt for et dobbeltrom.

les også

Formentera – øyparadis i Middelhavet

Slik reiser du

Den enkleste og rimeligste reisemåten er pakkereise. TUI og Apollo har Fuerteventura på programmet med charterfly.

Vil du sette sammen ferien din på egen hånd, flyr Norwegian til Fuerteventura fra Gardermoen via Stockholm på lørdager. Flytid: Totalt 8 timer med mellomlanding.

Temperatur: Kaldest i januar med 18 grader, varmest i sommermånedene med 26 grader.

Vanntemperatur: Kaldest i februar og mars med 17 grader, varmest i august med 27 grader.

Trenger du tips til hvor du bør spise? Her kan du spise stjernemat på Kanariøyene

Mer om

 1. Fuerteventura
 2. Reise
 3. Reiseguide
 4. Strandferie
 5. Ferie
 6. Restaurant
 7. Shopping

Flere artikler

 1. Øyhopping på Kanariøyene

 2. Gled deg til sommeren: Her er 15 fine strender i Norge

 3. Pluss content

  De var tre paradisøyer i Karibia. Orkanen endret alt.

 4. Natur og kultur: Dette bør du oppleve på Lanzarote

 5. Luksus og sjarme ved Saint-Tropez

Fra andre aviser

 1. Cabo de Gata – Spanias beste strender

  Bergens Tidende
 2. Dette er Østersjøens svar på Maldivene

  Fædrelandsvennen
 3. Disse strendene bør du sjekke ut i sommer. Se hvilken ukjent perle som anbefales i din landsdel.

  Fædrelandsvennen
 4. Gresk øy med en gamleby du aldri har sett maken til

  Bergens Tidende
 5. Fire Island - Bilfri idyll halvannen time unna Manhattan

  Fædrelandsvennen
 6. Hongkong: Mer enn bare gatekamper

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder