JUL I VINTERLAND: Det populære julemarkedet i Spikersuppa er sentrert rundt kunstisbanen. Foto: Mona Langset / VG

Hit bør du reise i desember

For hver dag vi rykker nærmere desember kommer det mer julepynt i butikkene. Hva vil du helst: Rømme langt vekk fra alt sammen, eller gå «all in» for julen?

 • Mona Langset

Velger du det siste, trenger du ikke å reise langt. Vi har nylig skrevet om steder i Norge som oser av god førjulsstemning. Et av dem er Oslo sentrum. Den 16. november 2019 tennes pariserhjulet og den lysende portalen på julemarkedet i Spikersuppa igjen.

«Dette er byens mest populære fotoshoot for tiden», kommenterte to gutter som gikk forbi i det jeg fotograferte Frida Nielsen (18) og Linnea Ellefsen (18) – som fotograferte hverandre – i portalen i fjor, mens flere sto i kø for å ta bilder på samme sted.

Mona Langset er ansvarlig for VG reise. Her gir hun sine tips for reiser i desember.

Må innrømme at jeg var skeptisk til hele julemarkedet og tenkte at dette kunne bli vel mye tivoli. Men når det begynner å skumre ved 15-tiden, når det lyser i trærne langs Karl Johan, når duften av glühwein, gløgg og brente mandler kiler i nesen, ja da blir det julekoselig i Oslo sentrum.

Før i tiden var julemarkeder noe jeg forbandt med Mellom-Europa. Lübeck, Dresden, Berlin sto for meg som toppen av førjulshygge. Og det er jo fortsatt Tyskland som har de virkelig gamle julemarkedstradisjonene.

Men nå blir det stadig flere og større julemarkeder her hjemme. Det i Spikersuppa vokste seg til dobbelt størrelse fra i 2017 til 2018, og det blir enda flere utstillere, gratiskonserter, høytlesninger og aktiviteter der i år, ifølge arrangøren. Få kvartaler unna blir det også i år julemarked på Youngstorget. Og det er mange flere å velge mellom. Her er ni koselige markeder i Norden som garantert gir julestemning.

BERLIN: Hele byen lyser Foto: Wolfgang Scholvien Photograph/Visit Berlin

Førjulsshopping

I løpet av de neste ukene skal du sikkert kjøpe en og annen julegave. VG reise har tidligere skrevet om storbyer med stemningsfull julehandel. Du kan for eksempel reise til Berlin, der hele byen lyser, til New York, der beboere overgår hverandre i juledekorering, eller til London der de julepyntede magasinene glitrer.

SAFARI: Dette er i Botswana. Foto: Nilas Johnsen/VG

Reise i julegave

Eller hva med å droppe butikkrunden og heller gi en reise i gave? I stedet for å kjøpe ting kan dere spleise på en uforglemmelig ferie. Kanskje noe skikkelig eksotisk, som strandferie i Amazonas eller safari i Botswana? Eller moskussafari i Norge til sommeren? Kanskje en helg på et av Norges mest spektakulære overnattingssteder med nærhet til naturen. Eller en opplevelsesferie med snøscooter på Svalbard?

Julegavereisen kan gjerne være kortreist. Norge er et populært ferieland for nordmenn.

Heldige helligdager

Vil du vekk fra alt som heter jul i Norge, har du gode muligheter. I år – som i fjor – faller helligdagene i julen slik at du kan få langfri ved bare å ta ut noen få feriedager. Det kan være en fin anledning til å oppleve for eksempel Thailand, Vietnam, Kapp Verde eller Florida

Det er forresten ikke bare – bare å rømme fra julen selv om du reiser langt vekk. Selv i Thailand der de fleste er buddhister, og på Bali der de fleste er hinduer og i Emiratene der de fleste er muslimer er det julepynt på hoteller og kjøpesentre. Skal du slippe unna julelys, reinsdyr og rødkledde menn med hvitt skjegg kan du prøve stranden. Men selv der er det ikke helt fritt for jul enkelte steder.

Les om hvordan de feirer jul i Thailand, Dubai og Spania her.

SURFENISSE: Bak nissedrakten skjuler deg seg en mann fra Bali. Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

Kanarigul

De fleste som skal feire jul under palmene reiser til Kanariøyene. Først og fremst til Gran Canaria, fulgt av Tenerife og Lanzarote. Og hvor ikke? Disse øyene har alt vi trenger: Hoteller i alt fra rimelig- til luksusklasse, billige og dyre restauranter, godt turterreng og nok av aktiviteter og shoppingmuligheter. Storbyliv og landsbyliv. Strender og fjell. Du kan utforske øyene til fots, med kajakk, sykkel eller leiebil, kort sagt velge hva slag ferie du vil ha.

Mange velger også å gifte seg der. Faktisk er sjømannskirken på Gran Canaria den kirken aller flest nordmenn gifter seg i. Nesten dobbelt så mange som i den mest populære kirken innen for Norges grenser; Holmenkollen kapell.

NISSEBAD: Jul og varme på Gran Canaria. Foto: Mona Langset/VG

Hvis du vil ha en billig sydentur, bør du imidlertid ikke reise i julen. Når mange har fri, og etterspørselen går opp, går også prisene opp. Skoleferiene er tradisjonelt de aller dyreste tidspunktene å reise både til Syden og til norske skidestinasjoner på.

Kan du i stedet hive deg rundt og ta ferie i begynnelsen av desember, snakker vi om et annet prisnivå. Da kan du få fly fra flere norske byer til Gran Canaria eller Tenerife, pluss hotell i en uke, for mellom 2500 og 3000 kroner. Jeg fant flere eksemepler med Ticket, Solfaktor, TUI, Apollo og Ving når jeg søkte nå i begynnelsen av november.

Begynnelsen av julemåneden er lavsesong. I juleferien blir prisene atskillig høyere.

VALDRESFLYA: Dette bildet ble tatt 24. oktober 2019. Foto: Destinasjonskirurgene

Vinter og snø

Det er ikke bare Syden som har lavere priser i begynnelsen av desember. Det har også flere norske skidestinasjoner. Noen har både tidligtilbud på heiskort og lavsesongpriser på overnatting i begynnelsen av måneden.

Men hvordan er det med snø? Foreløpig er det ikke mulig å gå på natursnø mange steder, bortsett fra på Valdresflya. Men flere har kjørt opp langrennsløyper på snø fra i fjor, godt hjulpet av nyprodusert kunstsnø.

Her kan du lese om steder hvor du kan bruke skiene nå.

Appen og nettstedet Fnugg.no gir oppdatert informasjon om alpinanlegg som har kjørt i gang skiheisene. Foreløpig er bare Aurdal, Steilia og Kvitfjell i gang, men mange har planlagt sesongåpning før vi snur kalenderbladet over til desember.

Så går det fort mot slutten av året. Hvor vil du feire nyttårsaften? Vi har tidligere skrevet om nyttårsfester verden rundt. Rio, Amsterdam, Barcelona, Bangkok, New York, Praha, Edinburgh, Cape Town har alle tradisjonelle festlige feiringer.

LONDON: Hvert år er det stort fyrverkeri her. Foto: Alastair Grant / AP

Mer om

 1. Jul
 2. Kanariøyene
 3. Oslo
 4. Gran Canaria
 5. Tenerife
 6. Lanzarote

Flere artikler

 1. Book påskeferien før det er for sent

 2. Øyhopping på Kanariøyene

 3. Over tusen nordmenn «sandfaste» på Gran Canaria: – Flere er desperate

 4. Nora og Sofie er «sandfast» på Gran Canaria: - Jeg håper vi får gyldig fravær

 5. Gran Canaria-redaktør ut mot ordet «Granka»: – Verbalt lavmål

Fra andre aviser

 1. Lengter du etter en solfylt og varm jul? Her finner du de høyeste temperaturene i romjulen

  Aftenposten
 2. Passasjerer blir bedt om selv å finne hotellrom og legge ut

  Fædrelandsvennen
 3. Strandpromenaden er noe av det beste med Tenerife. Vi spaserte oss gjennom severdighetene på veien.

  Aftenposten
 4. Her forvandles gran og lerk, kongler og eukalyptus til julepynt

  Aftenposten
 5. «Sandfast» på Kanariøyene: – Det slår sand mot rutene, som om det er regn. Som å sitte i tåkeheimen på fjellet.

  Bergens Tidende
 6. Utenfor parets hotellrom var det bråk fra morgen til kveld. Slik når du frem med ferieklagen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder