VINTEREVENTYR: Snødekte trær og landskap er ekstra vakkert på dager med blå himmel. Her ved Pellestova i Øyer kommune. Foto: Tom Helgesen

Vintereventyr i Trolløypa

Naturskjønne omgivelser, glitrende snø og velpreparerte løyper. Vil du legge ut på langtur med ski på beina er dette et av Norges kanskje fineste alternativer.

 • Tom Helgesen
Publisert:

– Flotte løyper, her går det nesten av seg selv, sier kartleseren med kurs over Venabygdsfjellet. For noen timer siden forsvant deltagerne i Troll Ski Maraton i full fart på vei mot Sjusjøen. Vi har langt bedre tid på vår vei gjennom dette herlige skiterrenget.

Da vi startet langturen fra Spitsbergseter klokka tolv denne lørdagen, hadde deltagerne i verdens lengste en-dagers turrenn – Troll Ski Maraton på 95 kilometer, allerede vært ute i det samme sporet i fire timer. Rennet følger Trolløypa fra Venabygdsfjellet til Sjusjøen.

les også

Den ultimate Osloguiden

MERKET: Husk å følge med på skiltene i Trolløypa. Foto: Tom Helgesen

Solen stod høyt på himmelen og det var stille og fredelig. Vi så et rypespor her og et harespor der, pluss noen blide skiløpere. Løypene og føret var knallbra, og det gikk nesten av selv over det slake fjellpartiet på Venabygdsfjellet med karakteristiske Muen på 1424 meter over havet i bakgrunnen. Alle spor fra konkurranseløperne var for lengst fjernet, kun saftflekker i snøen fortalte om tørste skiløpere noe tidligere på dagen.

Fjell og setergrender

Store myrer, «snille» fjell og en rekke setergrender karakteriserer disse traktene. Setre med lite liv en vinterdag, men med dyr og folk når gresset grønnes. Mange av setrene brukes nok likevel mest som hytter og det er ingen skispor å se opp mot noen av seterbygningene. Goppollen, på grensa mellom Ringebu og Øyer, blir for øvrig gjerne regnet for å ha vært den største setergrenda her i landet.

Selvbetjeningshytter

Terrenget er som skapt for lange skiturer, og før vi visste ordet av det sto vi foran valgets kval: Legge oss inn på Turistforeningshytta Vetåbu eller gå 15 kilometer til Djupslia? Begge hyttene tilhører Lillehammer og Omland Turistforening – LOT, og begge to er selvbetjente. Vi hadde med sovepose og selvbetjeningshytter har mat. Været var nydelig og føret enda bedre enn tidligere på dagen. Det måtte bli Djupslia.

les også

Formentera – øyparadis i Middelhavet

Når du går på ski slik mot kveldstid en godværsdag får du med deg alle lysets fasetter på himmelen. Det skiftet fra blått til oransje, rødt og rosa. En kunstmaler kunne ikke gjort det bedre, originalen er og blir best.

Etter en ny time på ski fant vi ut at Djupslia ble en ekstra avstikker – en slags omvei. Med gammelt kart satset vi i stedet alt på Øyer Fjellstue.

KLAR FOR STOPP: Med Pellestova i sikte glir skiene ekstra godt. Foto: Tom Helgesen

Mørket faller på

Mørket kom sigende og stjernene kom opp på himmelen sammen med månen. Men verken stjerner eller måne kunne hjelpe oss noe særlig. Øyer Fjellstue var nemlig nedlagt for mange år siden. Haik i kveldsmørket med en velvillig sjel bort til Hornsjø Høyfjellshotell ble redningen.

Selv med omveien var vi fast bestemt på å fullføre Trolløypa. Om morgenen var det bare å spenne på seg skiene og traske – eller gli, de 15 kilometerne ekstra tilbake fra Hornsjøen Høyfjellshotell. Svetten silte nedover ryggen idet vi kom oss inn igjen i løypetraseen igjen – på samme plass som det glapp kvelden før. Før turen bærer videre blir det en liten stopp på herlige Pellestova for å fylle på væskelagrene.

Sommerfugl i vinterland

I «Öppna landskap» tenker nok Ulf Lundell først og fremst på sjøen, men sangen ruller rundt i hodet mitt også. Her er det lite skog, åpne myrer og fjellvidder så langt øyet kan se. Solstrålene glitrer i snøen. Det er som et lite vintereventyr – bare litt svettere.

les også

Fem fossefall verdt å sjekke ut

Etter fire-fem timer på ski ankommer vi Sjusjøen og det skal bli deilig med litt avslapning og en matbit. «Desserten» ble Birkebeinertraseen fra Sjusjøen til Lillehammer. Vi hadde ikke noe merkekrav i bakhodet og fikk med oss både idylliske tømmerstuer og ei spradende jerpe midt i skiløypa. Det er mye nedoverbakker på dette strekket, kun noen få sletter og små bakker utfordrer armstyrken.

Nedenfor Lystgårdbakkene hadde våren kommet for fullt, så skiene våre gled dårlig. Da en sommerfugl kom flaksende forbi oss, skjønte vi at en fantastisk skihelg var slutt.

GODT FØRE: I traktene rundt Sjusjøen er alltid prepareringen av høy klasse. Foto: Tom Helgesen

Enklere variant over flere dager

Denne turen kan selvsagt deles opp i langt flere etapper. Norske Bygdeopplevelser, som nå har byttet navn til Discover Norway, arrangerer turer her. Da er starten ved Venabu Fjellhotell og etter noen dagsturer i «nærområdet» som oppvarming, fortsetter deltagerne mot Lillehammer med forholdsvis korte dagsetapper.

Første overnatting er i tradisjonsrike hytter og rom på Friisvegen Turistsenter, deretter den selvbetjente DNT-hytta Vetåbu før siste overnatting på nyoppussede Pellestova Hotell Hafjell. Avslutning er de 25-30 kilometerne ned til Lillehammer via Nordseter. De som satser på denne varianten får også bagasjen fraktet på en del av strekningen. Fra Friisvegen til Vetåbu og fra Vetåbu til Pellestova må de imidlertid bære sin egen bagasje.

les også

København: 6 restauranter du bør besøke

Overnattings- og spisemuligheter på veien

Spidsbergseter Resort Rondane – startsted på Venabygdsfjellet, Venabu fjellhotell og hytter – startsted på Venabygdsfjellet, Friisvegen Turistsenter Måsåplassen, Vetåbu – selvbetjent DNT-hytte, Djupslia – selvbetjent DNT-hytte, Pellestova, Rustad Hotell & Fjellstue og Stasjonen Hotel og Vandrerhjem – avslutning av turen

Husk å bestille eventuelle hotellovernattinger på forhånd, og ta med DNT-nøkkel.

les også

Ekstreme reiseeventyr

Hvordan kommer du til Venabygdsfjellet?

Venabygdsfjellet ligger 932 meter over havet ved riksvei 27 – "Rondevegen", på fjellovergangen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Rett sør for Rondane Nasjonalpark.

Ankomst med bil:

Fra Oslo: Følg E6 til Frya, 5 km nord for Ringebu sentrum, deretter riksvei 27 retning Venabygd/Folldal ca 16 km.

Fra Trondheim: E6 til Hjerkinn, riksvei 29 til Folldal, deretter riksvei 27 til Venabu. Riksvei 27 kan være stengt enkelte dager om vinteren pga. dårlig vær. Riksvei 27 er nattestengt øst for Spidsbergseter om vinteren.

Fra Røros: Riksvei 30 til Tynset, deretter riksvei 3 til Alvdal, riksvei 29 til Folldal og riksvei 27 til Venabygdsfjellet (Ringebu).

Fra Elverum: Riksvei 3 til Koppang, deretter riksvei 219 til Enden og riksvei 27 til Venabu (Ringebu). Fra Elverum er det samme avstand også hvis en kjører E6 (170 km).

les også

Roadtrip i California: Slik gjør du mest ut av Highway 1

Ankomst med tog eller ekspressbuss til Ringebu stasjon:

Ring hotell eller hyttegrend du skal til så henter og bringer de med bil etter avtale. Fra Ringebu til Venabygdsfjellet er det 18 kilometer.

Med tog: Dovrebanen til Ringebu stasjon. Informasjon om rutetider finner du hos NSB.

Med expressbuss: Nordfjordekspressen eller Gudbrandsdalsekspressen til Ringebu stasjon. Informasjon om rutetider finner du også på hovedsidene til Norway Bussekspress.

Direktebuss fra Gardermoen: Venabu Fjellhotell kjører med egen buss til Gardermoen hver lørdag sommer og vinter – andre dager i forbindelse med jul. Avreise fra Gardermoen cirka klokken 14.00. Retur følgende lørdag med ankomst Gardermoen senest klokken 13.00. Kjøretiden er cirka 3 timer.

Henting Lillehammer: Etter avtale kan både Spidsbergseter Resort Rondane og Venabu Fjellhotell også hente og bringe på Lillehammer stasjon.

Publisert:

Mer om

Vinter

Reise

Aktiv ferie

Norge

Flere artikler

 1. Pluss content

  Tursyklistens beste tips: Dette må du ha med på sykkelferie

 2. Seks toppturer på Hawaii

 3. Hit reiser nordmenn i sommerferien

 4. Bygger Norges største stavkirke i snø

 5. Her får du sol og varme

Fra andre aviser

 1. Vinter-syklistene: Piggdekk gir trygghet på glatta

  Aftenposten
 2. Aftenposten mener: Norge er en selvsagt deltaker i EUs energisamarbeid

  Aftenposten
 3. Boligprisene stiger mest i Kristiansand: – Helt tilfeldig

  Aftenposten
 4. Det Lunde Pedersen nå skal gjøre i OL, har han nesten aldri gjort før

  Aftenposten
 5. Olympiatoppen-coach: Derfor er Norge best i vinteridrett

  Aftenposten
 6. Trodde du alle bergensmedaljene i OL bare var tatt av skøyteløpere?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no