Nyskapende Stockholm

STOCKHOLM (VG) Stockholm er for stor for en weekend. Men bydelen Södermalm rekker du fint - hvis du vil være litt trendy.

Södermalm var lenge en utmark, men på 1700-tallet flyttet industrien ut til Söder. Med malm- og kullindustrien kom også arbeiderne, som lenge dominerte bydelen. De gamle, trange arbeiderboligene med utedo i hagen ble siden bevart og renovert, og er i dag blant Stockholms mest attraktive boliger.

Nå betaler folk nesten hva som helst for noen kvadratmeter av den attraktive trehusidyllen, eller en leilighet i en av de restaurerte bygårdene oppe på Mariatorget.

Oppe på Skinnarviksberget ved Mariatorget har du utsikt utover hele Stockholm. Her på berget samles ungdommen med ølboksene, småbarnsfamilien med piknikkurven og kunstneren med malesakene. Full av frisk luft spaserer du ned stille brosteinlagte gater, blant 1700-talls trehus og grønne hager, og føler en annen tid. Og en ro. Av landlig småbyidyll.

Men rundt neste hjørne tar storbyen over. I Hornsgatspuckeln ligger de moderne og jålete kunstgalleriene tett - som en bekreftelse på den verdensby Stockholm faktisk er.

Og så er det tid for café au lait. Söder må oppleves på kafé! Eller «krog». Den hippe og hektiske hovedgaten Götgatan har Stockholms tetteste forekomst av kroger og kafeer. Allerede på 1700-tallet fantes det 290 kroger på Söder, 50 av dem lå i Götgatan. I tillegg til de tradisjonelle, folkelige kroene, preges strøket i dag av trendy minimalistiske kafeer som er fulle til lunsj så vel som til kvelds. Av storfinansens businessmenn, modeller, reklamefolk og unge webdesignere.

Götgatan er dessuten Söders nye motegate, med Armani, svenske motesuksesser som Fillipa K, Björn Borg, Bondelid, Face, overhipt streetwear og interiørdesign.

Söder-folk har aldri likt å kvitte seg med tradisjoner. Den gamle trebebyggelsen fra 1700-tallet står fortsatt. Gasslyktene også. De lyste opp fortauene helt frem til den annen verdenskrig.

Ved århundreskiftet produserte tobakksplantasjene på Söder over 100 tonn røyketobakk og 620 tonn snus årlig. Nå ligger kolonihagen Tantolunden der og blomstrer om sommeren. I dag er all industri flyttet fra Söder, og nye boligkomplekser i Aker Brygge-stil har skutt i været ved havneområdet Hammarby. Det har prisene også. Nå skal alle bo eller drive business på Söder.

Kunstnere har lenge hatt Söder som sitt favorittsted. Evert Taube bodde her, og Sveriges store diktersønn Bellman vandret ofte ned Hornsgatan før han krysset gaten som i dag bærer hans navn, mens blikket fanget inn Katarinakirkegården, hvor Cornelis Vreeswijk nå hviler.

Dagens svenske kjendiser er også blitt sjarmert av det söderske særpreg. Ulf Lundell, vokalist Nina i Cardigans, Petra Nielsen fra TV-serien «Anna Holt», rapperen Petter og popstjernen Robyn har valgt Södermalm, sammen med 97 000 andre stockholmere.

Söder har en egen stemning du ikke finner ellers i Stockholm. Her er det mer åpenhet, toleranse og ukonvensjonelle livsstiler, sies det. Og selv om urbane trendsettere fra reklame-, design- og mediebransjen har satt sitt preg på kafeer, kontorer og butikker rundt Nytorget, Skånegaten og Götgatan, lever det nye og gamle side om side. I skjønn forening med unik kulturarv, småbarnsfamilier, sortkledde studenter og artige kunstnersjeler.

Les også

 1. Reisefakta: STOCKHOLM (Söder)

  Uteliv: Söder er ikke for natteravner. Her går man på «krog» - de folkelige kneipene med god stemning og billig øl, som…

Flere artikler

 1. Reisefakta: STOCKHOLM (Söder)

 2. Södermalm

 3. Spar penger på shopping i Stockholm

 4. Publikumsmagneten Hammarby

 5. Nyt våren i Stockholm - kontrastenes by: 10 tips til byen som aldri sover

Fra andre aviser

 1. Söder er ikke bare thriller

  Bergens Tidende
 2. Åtte grunner til å reise til Stockholm akkurat nå

  Bergens Tidende
 3. Åtte grunner til å reise til Stockholm akkurat nå

  Fædrelandsvennen
 4. En glad gubbröra av mat og drikke

  Bergens Tidende
 5. Stockholms beste butikker

  Aftenposten
 6. En glad gubbröra av mat og drikke

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no