ISKALDT: Julie Tande Karlsen og sønnen Lucas (2 mnd.) hadde en lite hyggelig togopplevelse tirsdag. Sammen med rundt 350 andre ble de sittende på et strømløst tog på Otta i over fire timer. Foto: VG Nett-tipser

- Dørene stengt, og toalettene på toget oversvømt

(VG Nett) I fire lange timer satt Julie Tande Karlsen og sønnen Lucas fast i mørke og kulde på Otta etter at strømmen gikk på toget. - En rekke uheldige omstendigheter har utløst denne dumme situasjonen, sier NSB.

Publisert:

Lucas (2 mnd.) og mamma sittende fast på iskaldt tog i fire timer

Kollapsen på Dovrebanen like før klokken 19.30 tirsdag kveld skyldtes en teknisk feil på strømavtageren.

Jernbaneverket ble raskt kalt til stedet for å reparere feilen, men da toget, som var på vei fra Trondheim til Oslo, ble koblet til strømmen igjen, viste det seg at en eller flere av vognene fortsatt ikke ville gå.

- Evakuert

Dermed ble hele togsettet stående på den iskalde stasjonen i Otta. Først etter fire timer besluttet NSB å skaffe de 350 passasjerene alternativ skyss i form av et tog som egentlig var på vei til Dombås. Ifølge NSB fikk nesten alle passasjerene plass i dette toget, som egentlig er beregnet på kortere strekninger. De resterende ble skysset til hovedstaden med buss.

Først ved 04.00-tiden natt til onsdag ankom toget Oslo S. Passasjerer som skulle videre med tog ble innkvartert på hotell.

- Ammer i trappa

Ifølge Julie Tande er ikke forholdene optimale på «evakueringstoget». Det har plass til 230 passasjerer, og ifølge moren skal langt flere ha stormet inn i dette toget etter at de å ha ventet i flere timer i et iskaldt tog.

- Nå står vi i midtgangen sammen med en annen småbarnsfar. Jeg må sitte i trappa og amme, sier Julie til VG Nett.

Egentlig skulle hun vært i Oslo klokken 22.00. Nå er ankomsten ventet klokken 03.00. Tande Karlsen skal videre til Røyken og sier at NSB ikke kunne garantere en taxi med barnesete veien hjem.

- Derfor sitter nå naboen oppe og venter, sier hun.

FULL STANS: Togsettet ble fullstendig lammet som følge av en teknisk feil. Foto: Aida Benfaddoul

- Forferdelig

Den fire timer kalde opplevelsen på det strømløse toget beskriver Julie som forferdelig.

- Det var kjempekaldt inne i kupen der det skulle være foreldre og barn. Det var helt mørkt. Dørene ut var stengt, og toalettene på toget var oversvømt, sier Julie.

Hun er heller ikke imponert over informasjonen fra NSB.

- Først fikk vi beskjed om at det ble et kort opphold på grunn av strømbrudd. Etter en god stund fikk vi beskjed om at NSB trengte hjelp til å fikse problemet. Så tok det lang tid igjen. Da fikk vi beskjed om at det var noe feil med det ene togsettet.

Da det nye toget endelig kom, skal dørene ha blitt åpnet og passasjerene løp ut og inn i det nye varme toget.

- Det var ingen kontroll fra konduktørene. Altfor mange stormet inn i toget, sier Julie Tande Karlsen.

Forstår frustrasjonen

Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier han ikke har problemer med å forstå passasjerenes frustrasjon.

- De har hatt det kaldt og mørkt. Jeg har ingen problemer med å forstå frustrasjonen. En rekke dumme situasjoner har utløst denne situasjonen, sier han.

- Burde dere ikke vurdert å sende et tog tidligere?

- Situasjonen var at man burde hatt utbedret feilen etter to timer. Da var strømmen egentlig tilbake på toget. En rekke omstendigheter etter dette gjorde at man tilslutt brukte fire timer, sier Lundeby.

Ifølge Lundeby kan passasjerene ha krav på en form for erstatning eller kompensasjon.

- De som mener at de har krav på erstatning som følge av dette i henhold til våre transportvilkår må ta kontakt med vårt servicesenter, sier han.

Flere forsinkelser

Jernbaneverket og NSB har hatt to travle døgn:

I tillegg til toget som ble stående fast på Otta, stanset også et annet tog på Dovrebanen tirsdag. Dette toget strandet på Vinstra. Her måtte passasjerene vente i to timer før toget fortsatte mot Oslo.

Mandag ble 600 personer rammet av togstans da toget fra Trondheim til Oslo fikk full stans på Selsbakk stasjon. Personene ble fraktet til Heimdal stasjon med et dieseldrevet tog, hvor et annet tog sto klart.

Mange av passasjerene ble stående ute og slå floker i opptil tre timer før de kom seg videre, skriver NTB.

- Vi har hatt flere slike episoder i det siste. Det kan være kulda som er årsaken til feilene, men det er umulig å si det helt sikkert, sier pressevakt Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

- Kjøreledning falt ned

Natt til onsdag ble Asker stasjon utenfor Oslo stengt på grunn av en kjøreledning som har falt ned i Asker-tunnelen.

Passasjerer som skulle ta de siste lokaltogene inn og ut av Oslo, måtte belage seg på forsinkelser og busstransport på strekningen mellom Asker og Oslo.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no