GIGANTRESTAURANT: Fossefall, kunstige fjell, palmer og plass til over 6000 gjester. Damascus Gate Restaurant tar uttrykket «en matopplevelse» til nye høyder. Foto: SCANPIX

Dette er verdens største restaurant

DAMASKUS (VG) Et bord til 6014 personer, takk! Mohammed og Sayed har litt å holde styr på som kelnere på verdens største restaurant.

Publisert:

I Syria ER det størrelsen som teller...

- Det er ikke så vanskelig å holde oversikten. Det skyldes mest av alt en veldig bra ledelse, insisterer Mohammed.

Han er en av 1700 ansatte på restauranten i utkanten av Damaskus, restauranten som innehar Syrias eneste Guinness-rekord.

Førsteinntrykket av Damascus Gate Restaurant - eller Bawabet Dimashq som den kalles i Syria - minner mer om et Mikke Mus-løst Disneyland enn arabisk restaurant.

SJEKK VG REISEs ANBEFALINGER: Preikestolen, Damaskus, Filippinene, Marrakech, Bologna, Silkeborg... og seks andre steder. Hit bør du reise i 2011!

Når du trasker gjennom inngangspartiet, bygget opp av en fullstørrelsekopi av den romerske porten fra gamlebyen noen kilometer unna, åpenbarer det seg en enorm uteservering. Falske søyler, falske ruiner, parasoller, fontener, utskjæringer, neonskilt og falske fossefall som plasker nedover falske fjell.

Men som i resten av Syria: Smilene er i alle fall ekte.

- På mange måter kan en si at dette er 20-25 restauranter samlet i én. Den er veldig annerledes enn andre restauranter, mener Sayed.

NOJITO: Du kan bestille drinker på Damascus Gate Restaurant. Men de er uten alkohol. Foto: TERJE BRINGEDAL

På det 2500 kvadratmeter store kjøkkenet svettes det over en 16 meter lang grill og en ovn som er stor nok til å få plass til fire hele lam.

Under ett og samme tak, eller rettere sagt, under de utallige takene som utgjør det 54.000 kvadratmeter store restaurantkomplekset, kan du spise kinesisk, libanesisk, italiensk eller indisk, alt etter hvilken del av restauranten du velger.

I tillegg kommer suvenirbutikker, spillehaller, ballsaler...

REISE LANGS ONDSKAPENS AKSE: Les Rune Thomas Eges tips, og del dine egne erfaringer i VGs Reisepanel!

- Det var min fars idé. Han ville bygge noe stort for Syria etter å ha vært utenlands i 48 år. Damascus Gate var ideen, sier restaurantsjef Muhannad al-Samman til Al Jazeera.

Til sammenligning har verdens nest største restaurant, Mang Gorn Luang i Thailand, «bare» plass til 5000 gjester.

Rundt bordene på den vinterstille restauranten går praten livlig. Og som på bordet vårt, synes de fleste gjestene å være svært fornøyde med maten. Det samme gjelder regningen: Om lag 60 kroner for en middag er slettes ikke verst.

PS! Verdens største restaurant har kanskje verdens minste vinkjeller. På Damascus Gate Restaurant serveres det nemlig ikke alkohol...

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

KELNERBOOM: Mohammed og Sayed er to av de over 1800 som sørger for å koke, vaske og servere for gjestene på verdens største restaurant. Foto: TERJE BRINGEDAL
1 / 23
STEMNINGSFULLT: I Damaskus' gater er det lett å innbille seg at man befinner seg midt inni et eventyr. Straight street - som går rett gjennom al-Hamadiyya-souken også i dag - er så gammel at den er omtalt i bibelen. FOTO: Terje Bringedal / VG
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no