KOSELIG: De tyske julemarkedene er et besøk verd. Her i Leipzig har de et av de største julemarkedene i Tyskland med 250 salgsboder omkranset av historiske bygninger. Foto: LEIPZIG TURISMUS UND MARKETING Foto:,

Her finner du førjuls-hygge

BERLIN (VG) Snart er det jul igjen. Unn deg et avbrekk fra
førjulsstria, og ta turen til et av Tysklands glühwein-dampende julemarkeder.  Masse hygge venter deg.

 • Dag Fonbæk

Hver eneste tyske by, selv de aller minste landsbyer, har sitt tradisjonsrike julemarked – med lyspyntede salgsboder for julegaver, håndverksprodukter, duftende julebakst søtsaker, pølser og øl.

Kanskje svinger byens ompa-orkester innom torget for å underholde. Kanskje dukker en flammesluker eller lirekassemann opp.

Overalt er stemningen god. Tyskerne kan hygge seg, og stiller tallrike opp når det ringes inn til «weinachtsmarkt» i slutten av november.

Det er tid for å planlegge årets julemarked-tur.

Her er VGs miniguide:

BERLINS MEST POPULÆRE: Julemarkedet mellom kirkene på Gendarmenmarkt nær Friedrichstrasse trekker mye folk. I teltene sitter kunsthåndverkere og lager julegaver som du kan kjøpe. Foto:Fabrizio Bensch,Reuters

BERLIN: Skal du på julemarked-tur til Berlin, så legg en plan! Byen har 60 til dels svært ulike julemarkeder.

Selv ble vi advart mot det store julemarkedet på Gendarmenmarkt. «Turistfelle» ble det sagt. Men slik opplevde ikke vi det. Snarere hadde kjempemarkedet mellom de yndige kirkene ved Friedrichstrasse masser av telt otg boder med flott kunsthåndverk, der du kan se håndverkerne jobbe.

Likevel er nok Weihnachtsmarkt am Charlottenburger Schloss (nær Richard-Wagner-Platz) det flotteste – å se på. Gå dit på kvelden, når lyskastere omdanner skottsfasadene og buskene i parken til eventyrkulisser! Er du ekstra heldig treffer du på en førjulskonsert i med aktører i historisk kostymer.

Lettest tilgjengelig er Berlin-julemarkedet rundt Europa-senteret og Gedächtniskirche (nederst på Kudamm), tett på shopping, restauranter og barer. Mange boder, tradisjonelt utvalg – mye øl og pølser.

STEMNINGSFULLT: Julemarkedet ved Schloss Charlottenburg er stilfullt. Lyskastere fargelegger slottsbygningene og skaper rene eventyrstemningen. Foto: WOLFGANG SCHOLVIEN, VISITBERLIN Foto:,

På to av Berlins gamle møtesteder – Potsdamer Platz og Alexanderplatz er det selvsagt tradisjonelle julemarkeder hvert år, sistnevnte med skøytebane.

Blant storbyens øvrige julemarkeder som er verdt å få med seg er Lucia-markedet ved Kulturbrauerei (Prenzlauer Berg)- et spesielt og koselig julemarked med nordisk tema, likeså Weihnachtsmärkte i Potsdam, 30 minutter med tog fra sentrum) og Spandau-markedet – Berlins aller største julemarked. Et lite stykke med S-bahn fra sentrum, men vel verdt turen.

LEIPZIG: Den flotte østtyske Bach-byen, halvannen time med tog fra Berlin, har et av de største julemarkedene i Tyskland. Foran fasadene til Leipzigs historiske bysentrum har du innpå 250 salgsboder å velge mellom.

For barna er eventyrskogen flott å se. De voksne har kanskje like stor glede av middelaldermarkedet «Gamle Leipzig» og verdens største adventskalender. Hornblåsere underholder fra byens tårn og spir – og selvsagt får du med deg Bachs juleoratorium i byen der komponisten ligger begravet.

BREMEN: Julemarkedet i den nordtyske havnebyen er konsentrert rundt det gamle rådhuset – også det UNESCO-vernet – og Skt. Petri-domkirken. Vanligvis rundt 170 salgsboder å velge mellom. I tillegg arrangeres hyppige julekonserter på markedene.

Åpent alle dager i adventsmåneden. Flyr du til Hamburg, er Bremen en liten time unna med direktetog. Fra Kiel er det 20 mil å kjøre.

Med sine sterke bånd til Bergen, er Bremen spesiell å besøke for oss nordmenn. På fasaden til den 500 år gamle handelskammer-bygningen på Marktplatz finnes en gullbelagt fisk med viking-kongekrone…

BARNEVENNLIG: Mange nordmenn er glad i Lübeck. Byen har syv ulike julemarkeder, blant annet ett spesielt tilrettelagt for barn. Foto: Det Tyske Turistkontor Foto:,

LÜBECK: Hansabyen nær Kiel, tett på den danske grensen, har syv ulike julemarkeder: Historisk julemarked ved Marienkirke, familiejulemarked Obertrave, kunsthåndverk-julemarkeder ved Heilieg-Geist-Hospital og St. Petri, dessuten julemarkeder ved rådhuset, Koberg og i Breite Straße.

Førjulen er ekstra hyggelig i den flotte UNESCO-byen, der det før jul dessuten avholdes konserter i alle de fem, gamle kirkene i gamlebyen.

STUTTGART: Syd for Stuttgart ligger yndlings-julemarkedet til tyskernes turistsjef i Norge, Sabine Koch. Schokoladenfestival Tübingen er hennes favoritt: Utradisjonelt julemarked med varm sjokolade i stedet for gløgg – men i tallrike smaksvarianter. Bindingsverkshus rundt torget lyses opp og blir til «pepperkakehus». Til julemarkedet kommer sjokoladeprodusenter fra Syd-Tyskland, Frankrike, Sveits og Østerrike for å presentere godsakene sine.

SØTT MARKED: Sjokolade for alle penga på julemarkedet i Tübingen. Her serveres varm sjokolade i stedet for gløgg. Foto: Stadt Tübingen Foto:,

HAMBURG: Lett tilgjengelig med direktefly fra Oslo er Hamburgs mange julemarkeder ved byens flotte rådhus, Gänsemarkt, og på mange av byens øvrige plasser og torg. På Rådhusplassen er juledekorasjonene bygget opp som småkaker (plätzchen).

Du finner leketøy-mankere, selgere av flott kunsthåndverk og selvsagt flust av glühwein-boder. Hamburg kan også skilte med gammeldagse karuseller, populære blant de minste. Lørdagene i advent går det jule-prosesjoner gjennom sentrum.

KÖLN: Shoppingbyen Köln har julemarkeder for alle. Selv var vi der lørdagen da julebyen åpnet, og traff bokstavelig talt en million mennesker i gatene! Unngå denne helgen – ellers har Kölns syv julemarkeder mye å by på:

160 boder foran Kølnerdomen. Et flott syn på kvelden! Familie- og barnemarked ved Rudolfplatz., hyggelig marked i gamlebyen, julelandsby i Stadtgarten, havne-julemarked ved sjokolademuseet/Rhinen og homo-julemarked (Christmas Avenue) mellom Sparkasse og Westgate.

PÅ RÅDHUSPLASSEN: Julemarkedet foran Münchens staselige gammel-rådhus. Kan det bli flottere? Foto: DZT Foto:,

MÜNCHEN: I Münchens gamle rådhus, det gotiske mesterverket, har Bayern-hovedstadens årlige julemarked fått den perfekte bakgrunnskulisse. Et tradisjonelt «Christkindlmarkt» med salgsboder, karuseller, servering av glühwein og grillmat. Hver dag under julemarked-perioden fremføres vakker musikk fra rådhusbalkongen. Ønsker du å kjøpe kunsthåndverk, anbefaler vi kunstnerens kvarter i München-Schwabing. Kombiner besøket med en skummende pilsner og pølse-tallerken i Rathauskeller, så blir førjulsturen komplett …

ESSLINGEN:Det prisvinnende middelalder-julemarkedet i Esslingen utenfor Stuttgart åpner 15. november. Her opptrer alle selgerne i historiske gevanter fra 100 år tilbake, og besøkende kan se smeder, glassblåsere og treskjærere i full aktivitet med å lage julegaver for salg i de 180 markedsbodene.

Inniblant salgsbodene opptrer flammeslukere og spenstige akrobater, og blir du til mørket siger på kan du ta del i prosesjonen langs den fakkelopplyste veien opp til slottet. Få også med deg førjulskonserten i St. Paul-katedralen omgitt av tømmerhus og romantiske alleer.

ESSLINGEN: Flammeslukeren på Esslingens julemarked får mye oppmerksomhet. Markedet har vunnet priser for sin historiske stilriktighet. Foto: Esslinger Stadtmarketing und Tourismus Foto:,

ERFURT: Ukjente Erfurt, beliggende mellom Dortmund og Dresden, har et av Tysklands yndigste julemarkeder. I den gamle bydelen, med historiske bygninger som St. Mary-katedralen og St. Severus-kirken som bakgrunnskulisser, viser den 25 meter høye opplyste edelgranen vei til julemarkedet. På torget i byen ruver også en 12 meter høy, pyntet julepyramide. Ned på bakken, blant julegavebodene, står mannshøye, utskårne trefigurer og skaper tradisjonsrik stemming. Smak på snittene med lokalpålegg som selges i julebodene, eller bli med selveste julenissen på en guidet tur i Erfurts gamleby.

Les også

 1. Smart juleshopping i London

  LONDON (VG) Julen har inntatt London og når mørke senker seg over verdensmetropolen, er tiden inne for vindusshopping.
 2. Jul for alle sanser i Wien

  WIEN (VG) - Europas beste juleby!
 3. Her finner du julestemningen i 15 storbyer

  Det mangler ikke muligheter for gode adventsopplevelser i Europas storbyer.
 4. Hit kan du reise for å finne førjulsstemning

  Mange nordmenn drar på langhelg til en storby i adventstiden. Her kan du fylle kofferten med julegaver og deg selv med…

Flere artikler

 1. Juleshopping med førjulsstemning

 2. Storbyer med hyggelig førjulshandel

 3. Hit bør du reise i november

 4. Ingen snø - her finner du julestemningen

 5. Slik ser det ut på innsiden av Notre-Dame

Fra andre aviser

 1. Ønsker du deg en overdose julestemning så fort som mulig?

  Bergens Tidende
 2. De ti fineste julemarkedene i Europa

  Bergens Tidende
 3. De ti fineste julemarkedene i Europa

  Fædrelandsvennen
 4. Terroristene har siktet seg inn på julen. Trusselen preger hele Europa.

  Aftenposten
 5. Volden som traff der det gjør vondest for Tyskland

  Aftenposten
 6. Disse 7 storbyene får fart på julestemningen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder