TOKYO: Japans hovedstad er en spennende by.

De beste Tokyo-tipsene

Det begynte med en praktikantjobb ved den norske ambassaden i Tokyo. De siste ti årene har Ina Strøm brukt sparepengene på å feriere i Japans hovedstad.

Publisert:

VG reise samler tipsene fra de fremste i bransjen. Ina Strøm er journalist og forfatter av boken «Alt dette er Tokyo». For som hun sier selv:

Tokyo er så mye mer enn høye bygninger, neon og kaos. Og det trenger slett ikke være så dyrt, selv om byen har rykte for å være nettopp det.

Les også

Fem nabolag du må oppleve i Tokyo

Fra luksusshopping til tradisjonelle japanske hager. Dette må du få med deg i Tokyo.
TOKYO-FRELST: Ina Strøm elsker Tokyo og har gitt ut boken «Alt dette er Tokyo».

Sammenlignet med de fleste av oss er Ina Strøm å regne for en kjenner av Tokyo. I løpet av en ti års periode har hun tilbrakt mer enn 10.000 timer i den store metropolen. Men likevel fremstår Tokyo stadig gåtefull og ny for forfatteren.

Alltid noe nytt å oppdage

– Tokyo er så utrolig sammensatt. I ett øyeblikk treffer jeg oldinger på vei hjem fra badet i pysjen eller folk som sykler midt i gata og ti minutter senere er jeg omgitt av spillehaller, støy og neon.

Det er alltid noe nytt å oppdage i Tokyo, mener forfatteren, som mener hun aldri blir ferdig med Japans hovedstad.

– Det er et deilig sted å være, rett og slett! Det er mye folk, estetikk og «annerledeshet». Det er hyggelig og behagelig å være her, og det er god kvalitet på det meste – både maten og opplevelsene.

Strøm ser på Tokyo som en deilig parallellverden. Mange ser kanskje for seg at byen er stressende, men Tokyo er det motsatte, mener Strøm.

– Det er alltid kort vei til en oase, for eksempel en av byens mange nostalgiske kissaten-kaféer, en rolig bakgate eller en park.

Selv om Tokyo er mangfoldig og kan tilby opplevelser for alle – uansett interessefelt, er det noen ting Strøm mener en absolutt ikke kan gå glipp av. Kirsebærtreblomstringen om våren er én av dem og skal du til Tokyo for første gang kan det være lurt å planlegge reisen rundt den.

KJENT: Kirsebærblomstringen i Japan er en stor begivenhet både nasjonalt og internasjonalt.

Den verdensberømte blomstringen

Hanami betyr «å se på blomster» og det å sette pris på de vakre trærne under blomstringen. I år kunne du se blomstringen i hovedstaden i uke 12 og 13. Strøm har fire favorittsteder hvor hun liker å se de vakre kirsebærtrærne blomstre. Ueno-parken, Yoyogi-parken, Meguro-elven og keiserpalasset.

Les også

Opplev kirsebærblomstringen i Japan

Verdens flotteste kirsebærblomstring ser du i Japan.

– Dessverre er de ikke bare mine favoritter. Alle fire er svært populære steder under blomstringstiden, forteller hun.

I Ueno-parken står hele tusen kirsebærtrær i blomst samtidig. Yoyogi-parken er morsom å besøke året rundt og her tar det helt av under kirsebærtreblomstringen, ifølge Strøm.

– Her kommer folk og har piknik. Også Meguro-elven og keiserpalasset er fine steder å se kirsebærtrærne blomstre.

SPESIALITET: Japan er kjent for kobe-biff og har egne restauranter spesielt for tilberedelse av dette svært møre, marmorerte kjøttet.

Japansk tapas

En annen ting Strøm mener du må få med deg i Tokyo er izakaya, en slags japansk «tapasbar» med små retter og uformell stemning. Der bestiller du litt og litt og kan bruke hele kvelden på å spise og skravle. Isakayaene begynte som sakeutsalg på 1700-tallet. Senere ble det vanlig å servere sake i butikken, og etterhvert oppsto det i den formen du finner dem nå: med mat og sake.

– Nå er det maten som er stjernen i mine øyne, selv om det fortsatt er godt utvalg av sake, forteller Strøm.

Og legger til:

– En izakaya kan være alt fra mer fornemme steder til små steder under togskinnene. Selv liker jeg bedre å spise på de mer røffe stedene – som under ei bro der arbeiderne kommer. Der kommer de rett etter jobb og stemningen er avslappet, sier Strøm.

FRODIG: I Japan er det alltid kort vei til en oase. Her fra Nezu-hagen i Omotesando.

Bad i varme kilder

En annen ting Strøm anbefaler ved et Tokyo-besøk er de japanske badene.

– Onsen må oppleves og er blitt en personlig favoritt for meg.

I Tokyo finner du offentlige badehus der et onsen-bad koster cirka 30 kroner og du får treffer lokale badegjester.

– De offentlige badehusene er mer nøkterne bad, sier Strøm

For den som foretrekker mer eksklusive omgivelser anbefaler hun de mer luksuspregede onsen-resortene i fjellene med naturlig varmt vann fra onsenkilder. Da reiser en opp til fjellet for å bade i de varme kildene utendørs og det er bading som er selve poenget med oppholdet.

– Det er rett og slett optimal avslapning, sier Strøm, som finner hele vaskeritualet spesielt avslappende og meditativt.

Overnatting hos munkene

For den som vil oppleve noe mer spesielt og mindre vanlig blant turister, finnes det muligheter for å overnatte hos munkene i templer. Disse stedene finnes stort sett over hele landet, også like utenfor Tokyo.

– Det høres kanskje litt mer «hard core» ut, men de stedene jeg har vært har det vært lite snakk om mitt forhold til religion, og du velger selv hvor mye du vil delta i den mer religiøse delen av oppholdet.

Slike overnattingssteder kalles shukubo, og en får vanligvis servert utsøkt vegetarisk mat og stedene ligger spesielt vakkert til i terrenget.

– Dette er kanskje den reiseopplevelsen som står sterkest i kontrast til neonlysene og høyhusene vi oftest forbinder med Tokyo, avslutter Ina Strøm.

LIVLIG: Området Kabukichō er full av restauranter, izakayaer og karaokesteder.

Her er Ina Strøms Insider-favoritter i Tokyo

Fem favoritt-izakayaer: 

Izakayaene under togskinnene i Yurakucho: Her treffer du gjerne blide, sosiale forretningsfolk etter endt arbeidsdagen.

Shokkan i Shibuya: Denne har Bib gourmand-status og kreativ bruk av sesongens beste ingredienser. 

Shirube: Har ungt klientell og høy stemning i det trendy nabolaget Shimokitazawa. 

Hanbey: Uformelle steder med lave priser og retro stemning fra Showa-perioden (1926–1989). Hanbey har flere avdelinger du kan besøke.

Ebisu Yokocho: Dette er et bakgate-aktig samling spisesteder og vannhull i et nedlagt shoppingsenter. 

Tips til den beste shoppingen

Stikk innom Komehyo for pent brukt designtøy og alle de store japanske motehusene i Omotesando. T-site i Daikanyama er den fineste bokhandelen Strøm vet om. Kjøkkenutstyr, kopper og kar finner du i kjøkkenutstyrsgata Kappabashi-dori og hos Don Quixote får du alle tenkelige rariteter, fra duftlys til kostymer. 

Byens beste kaffe-steder

Bear Pond espresso i Shimokitazawa, Fuglen i Shibuya og nostalgiske Kaffe Bon i Shinjuku og Chatei Hatou i Shibuya. 

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no