SOM I SYDEN: Palanga har lange, deilige strender som i Syden, men frodigere natur og ligger nærmere Norge. Stedet er et billig alternativ til badeferier i Danmark og Sverige. Foto:

Palanga - Baltikums syden

PALANGA (VG) Navnet høres ut som en Syden-destinasjon, men ligger bare 90 minutter unna Norge.

Publisert:

I Palanga i Litauen kan du kombinere deilig badeliv med lukusspa til lavpris.

Har du spørsmål om Palanga eller Litauen? Spør vårt Reisepanel

Dersom været er bra, er de lange strendene langs Østersjøen i Baltikum et alternativ til badeferie i Danmark og Sverige. Prismessig er det et godt alternativ uansett vær.

FOLKSOMT: Hovedgaten i Palanga er lang og har det meste. Foto: Odd Helge Brugrand.

Les også:Finn din by blant Baltikums hovedsteder

I feriebyen Palanga helt vest i Litauen har de i tillegg direktefly til Norge, hvor du lander 500 meter unna sandstranden og det største luksusspaet, etter 90 minutters flyging fra Rygge ved Moss.

Sommerby

Palanga regnes som Litauens sommerhovedstad. Den er bygd opp langs en paradegate som starter ved en pir uti Østersjøen, og ender et par kilometer inni landet.

Bli med på VGDebatt og les hva våre lesere skriver om Palanga

På stranden spilles volleyball og fotball. Folk kitesurfer eller brøler av gårde på vannscootere. Puber og restauranter ligger bak stranden, og langs gaten finner du små tivoli og kasino.

Samtidig ser du Sovjet-sporene i sidegatene, med nedslitte rønner og forfalne murhus. Og bortenfor der igjen kan du gå på luksuspa. Palanga er så absolutt en miks av det meste.

Populær

- Byen vår er liten, men likevel har vi 80 hoteller og over 20 andre overnattingssteder. Uoffisielt besøker en million turister oss årlig, skryter Egidija Smlingiene ved Palanga turistkontor.

LANG PIR: Hovedgaten i Palanga ender opp i en pir et stykke uti Østersjøen. Her er god oversikt over den mest populære delen av den 25 kilometer lange stranden. Foto: Odd Helge Brugrand.

Her kan du laste ned 80 reiseguider. GRATIS!

Stranden er 25 kilometer lang. Den har et offisielt område bare for kvinner og uoffisielle områder bare for menn og nudister.
En del av stranden har fått den internasjonale «Blue Flag»-merkingen, som betyr at vannet er rent og at stranden er trygg. Denne delen ligger nær den botaniske hagen. Her arrangeres det ofte konserter eller strandfester for unge. Palanga tar mål av seg å ha en konsert hver dag i sommerhalvåret.

Stedet er ikke overfylt. Og prisene er til å le av, hvis vi sammenligner med Skandinavia og Syden.

Vi møtte Laura og Aurimas som drev med bungee-hopping langs hovedgaten. De forteller at uansett hva du er med på langs hovedgaten, så koster det syv litas, eller cirka 17 norske kroner.

NETT AV STIER: Det går gangstier i hver retning fra Palanga. Du kan leie deg sykkel og sykle langs Østersjøen helt til den latviske grensen. FOTO: PRIVAT

- En gate, en pris, smiler Aurimas, og skryter av byen sin.
- Skal noen besøke Litauen sommerstid, så er Palanga stedet. Flest litauere og russere kommer hit, men også stadig flere folk fra Skandinavia, forteller han.

Send oss et reisebrev og del opplevelsene med andre

Du kan leie deg inn i små, koselige gjestehus langs hovedgaten, eller i hus noen steinkast fra vannkanten. To populære gjestehus nær stranden er Belavilla og Smeliotakas. Det største hotellet på stranden heter Sachmatine og ligger der gågaten går over i sanddyner.

Overnatting koster fra 100 kroner per person på gjestehus til 750 kroner på et femstjerners hotell.

Billig

En halvtime ryggmassasje på Amber luksusspa kostet oss 170 kroner, og en hel dag med flere behandlinger, kostet oss 800 kroner. Spaet er tilknyttet et femstjernershotell som gir rabatter til nordmenn for fire dagers spaopphold.

Drosje til byen kostet ikke mer enn knappe 25 kroner. En halvliter øl kostet 15 kroner, og lunsjen rundt 50 kroner. Vi fikk en god fiskemiddag for en hundrelapp på sjømatrestauranten Zuvine.

Men vi stusset over dagens tilbud på plakaten utenfor. Den lokket med dagsfersk fisk. Fra India.

HJELP VG NETT Å BLI BEDRE - DELTA I ENKEL BRUKERUNDERSØKELSE

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no