KABELBANE MIDT INNE I FJELLET Med kabelbanen trekkes vi 1050 meter opp til toppen på 1800 meter over havet

NATO-banen som ble turistattraksjon

Gaustabanen var et hermetisk lukket NATO-anlegg, men i dag er det langt fra så ukjent som under den kalde krigen.

 • Mette Solberg Fjeldheim
Publisert:

Nå kommer folk langveisfra for å la seg trekke 1050 meter opp til toppen midt inne i fjellet - selv om toppen er tyllet inn i den tykkeste tåke.

Jeg er på vei vestover langs E134, og har denne gang tatt meg en avstikker via Rjukan og Gaustatoppen. I det jeg nærmer meg, ser jeg at tåken har lagt seg tykk rundt fjelltoppen som i år sannsynligvis vil nå 100.000 besøkende.

INNGANG TIL GAUSTABANEN Også ved banens nedre del er det flott utsikt.

Men valget er tatt: er jeg kommet så langt, er det bare å fullføre. Det er da også enklere når jeg bare kan ta banen opp og heller gå ned igjen, når tåken letter. Så håper jeg på, i hvert fall, der jeg svinger meg og bilen oppover kleiva i retning startpunktet.

Med trikk inn i fjellet

Jeg parkerer bilen nedenfor det tidligere NATO-anlegget, tar på meg fjellskoene og ikler meg ulltrøye, fleece og skalljakke. Jeg kjøper billetten og vips er jeg ombord i banen, knapt før jeg har tenkt meg om. For plutselig befinner jeg meg 850 meter inn i fjellet og ennå er det langt igjen til toppen.

TRIKK: Første del av turen leder 850 meter inn i fjellet med en liten trikk

- Nå skal dere over i banen der borte, sier føreren. Første strekning med banens egen lille trikk er unnagjort. 

Jeg tar med meg sekken og går ut av vognen sammen med en gruppe andre reisende. Det er kjølig her inne i det fuktige mørket, jeg kjenner jeg er glad jeg har kledd meg godt.

Tyngden av fjellet

Vi er nå i midten av fjellet, og det er som om jeg kjenner tyngden av fjellet på mine skuldre. Vannet skyller kjølig nedover veggene fra et sted lenger oppe i fjellet. Kabelbanen skal trekke vognen jeg skal over i 40 grader opp til endestasjonen 1800 meter over havet. Det ikke bare høres bratt ut. Det ser bratt ut også.

1 / 2
BRATT: Ved siden av skinnene er det 3000 trappetrinn.

Jeg er sistemann fremme ved kabelbanen og finner meg en plass i øverste vogn sammen med en svensk familie, føreren Tomas Reiten ved min side og knappepanelet foran nesen. Her får jeg ikke bare en grundig innføring i hvordan banen styres. Jeg får også førstehåndskunnskap om arbeidslivet inne i fjellmassivet Gaustatoppen.

Reiten kan blant annet fortelle oss at de smale trappene opp langs banen er på langt over 3000 trinn, og at alle som fører banen må bestå testen om å klatre hele veien opp fjellet innvending til fots. At vannet jeg ser renne under meg er grunnvann som fosser i et tempo på 25.000 liter i døgnet, men kun de første 1500 meterne over havet. Deretter er det stopp. Reiten kan også fortelle at Gaustabanen følger samme prinsipp som Fløibanen i Bergen, der to vogner møtes.

ARBEIDSDAG I MØRKET Tomas Reiten jobber ved Gaustabanen og fører turister daglig med banen opp og ned inne i fjellet

Stadig flere besøkende

Jeg lurer på hvordan det er å jobbe her ved fjellet som byr på Norges videste utsikt - om man bare kommer til topps og det er en klar og skyfri dag:

- Det er perfekt, da får jeg også øvet på engelsken, forteller Reiten. Gaustatoppens hemmelige bane er nemlig ikke så hemmelig lenger. Hit kommer det nå folk fra hele verden og i år har det vært veldig mange utlendinger, får jeg vite.

GAUSTATOPPEN TURISTHYTTE ÅPNET I 1893. Her er det enkel servering og 11 sengeplasser på 1860 meter over havet.

Turen med banen tar i alt 15 minutter opp til toppen. De kan være lange de minuttene, tenker jeg. Særlig om man har klaustrofobi. Men for meg som har holdt lag med føreren har tiden flydd. Vipps er vi oppe i tåkehavet, med kald vind rundt oss og null utsikt. Ikke ser tåken ut til å ville lette, heller. Det ble altså banen på meg ned igjen også. Toppturen til fots får med andre ord bli neste gang.

GRÅTT: Gaustatoppen er innhyllet i tåke denne dagen.

Gaustatoppen

Gaustatoppen ligger 1883 moh. ved Rjukan, og hit kommer du med Gaustabanen inne i fjellet eller til fots. Det finnes flere ruter å gå opp til Gaustatoppen. Turen fra Stavsro til Gaustatoppen tar omtrent 2 timer.

Gaustatoppen har Norges videste utsikt, der du på en klar dag kan se omtrent en sjettedel av Norge.

Gaustabanen

Ideen om Gaustabanen som turistattraksjon ble lansert i 1953, men først i 2010 ble anlegget åpnet for allmenheten. Da banen sto ferdig i 1959 var imidlertid turistene borte, og anlegget ble i stedet et hermetisk lukket NATO-anlegg.

Halvor Haukaas ved Gaustabanen kan fortelle at de i så langt i år opplever en økning på hele 12 prosent

– Vi regner med å passere 75.000 passasjerer med Gaustabanen, mens toppen sannsynligvis vil nå 100.000 besøkende i løpet av året, sier Haukaas.

HELT I TÅKEN En turgåer tar frem nisten og ser ut i tåkehavet under seg

Praktisk info

Turen til toppen er todelt: Først går turen med en liten trikk 850 meter rett innover i fjellet, dernest trekkes man opp til toppen ved hjelp av en kabelbane, der vognene går på skinner. Kabelbanen er 1050 meter lang og har en stigning på 40 grader. Endestasjonen er på 1800 meter over havet.

Banen er åpen hver dag i sommerhalvåret, og holder åpent hver dag frem til 21.oktober. I tillegg er banen åpen helger og ferier vinterstid når snø og værforhold tillater det.

Pris: Det koster kr. 300,- å ta banen en vei, 390,- med returbillett. Halv pris for barn under 15 år, gratis for barn under 4 år. Billett kjøpes på stedet, enten ved nedre stasjon eller på toppen.

Komme dit

Gaustabanen ligger i Telemark, ved foten av Gaustatoppen, i høyden over Rjukan. Det går buss fra Rjukan og flere steder i området til Gaustatoppen sommer og vinter.

Gaustabanen starter fra Svineroi (Fylkesvei 651) ca. 2 kilometer fra innkjøringen til Gaustablikk. 

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Tungtvann-boom for Rjukan

  VEMORK (VG) Skratsj! Foten mister festet i den bratte juvveggen der vi kravler og sklir på nøyaktig samme sted som…
 2. Opplevelses-eldoradoet Rjukan

  Rjukan er et eldorado for alle som vil ha en opplevelsesrik ferie, uansett årstid.
 3. Verdens råeste strikkhopp

  Er du glad i høyder og på jakt etter en ny utfordring er det bare å bestille en tur til Kina.
 4. Hit reiser nordmenn på høstferie

  De mest populære destinasjonene i år er London, Kreta og Mallorca, ifølge flyselskapene.

Flere artikler

 1. Større snøskred på Gaustatoppen lørdag ettermiddag – søket avsluttet

 2. Dette er sommerens fineste toppturer

 3. Fine fjellturer med barn i ferien

 4. Høstferietips: Høstens beste uteliv

 5. Opplev Baskerland i Bilbao - industribyen som fikk nytt liv

Fra andre aviser

 1. 100.000 personer går opp Gaustatoppen årlig. Men de færreste står på toppen.

  Aftenposten
 2. Fra dette fjellet er det over 180 kilometer utsikt i flere retninger

  Aftenposten
 3. Planer om å gå i den norske fjellheimen i sommer? Her er de ni mest populære turene.

  Bergens Tidende
 4. Fylke for fylke: Kom deg til landets råeste utsikter.

  Aftenposten
 5. Norges ti mest populære fjellturer: Slik passer de for barn

  Aftenposten
 6. Det går mot norgesferie: Her er ni ukjente fjellperler for dem som vil på tur

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no