1 / 3
GLATT: Etter dager med mye regn, er det vått i skogen. Nikki Schönhofer og Nora Riedmann går forsiktig på stenene.

Opplev Oslomarka med guide

Om du er turist i Oslo, eller bor i byen uten å kjenne marka særlig godt, er det mange muligheter til å oppleve naturen med guide.

 • Mona Langset
Publisert:

MARIDALEN (VG Reise) – Oslo er jo helt unik med så mye natur så kort vei fra sentrum, sier Nora Riedmann (22) fra Østerrike.

Hun har nylig flyttet fra Salzburg til Sogn studentby, og skal ha et halvt år av legestudiet sitt på Universitetet i Oslo. Når hun får besøk av kusine Nikki Schönhofer (25) og venninne Alex Mauk (26), benytter de sjansen til å bli bedre kjent med naturen i byen.

Se tilbydere av fotturer med guide i Oslo nederst på siden.

PÅ TUR: Nikki Schönhofer, Alex Maul, og Nora Riedmannn ville oppleve Oslos skoger. Guidene Siv Meisingseth og Cheryl Dorosky kommer bak.

De fant flere turguider på nett, men endte opp med Oslo Hiking fordi dette selskapet kunne tilby turer av passe lengde for dem. Dagens tur er på 10 kilometer og beregnet til seks timer, inkludert lunsjpause.

– Vi tok sjansen selv om vi ikke fant mange vurderinger av selskapet på nett, avslører de.

Grunnen til at det ikke er så mange vurderinger av Oslo Hiking, er at det startet først i sommer. Gründer og daglig leder Einar Tønnessen er selv guide, og har fått med seg ti andre turguider på laget. To av dem er Siv Meisingseth og Cheryl Dorosky, som også er med på Maridalsturen i dag.

Turen starter og stopper ved bussholdeplassen på Hammeren, og går på skogsstier via Kamphaug og Skjærsjøen.

GUIDE: Einar Tønnessen forteller om stiene til Jotunheimen og Rondane

Når vi svinger av fra grusveien, inn på stien som er skiltet «Sagåsen, Kamphaug og Gåslungen» forteller Siv Meisingseth at hun aldri har lagt merke til akkurat denne avstikkeren før hun ble guide.

– Enda så mye jeg har gått i marka hele mitt liv, oppdager jeg stadig nye steder, sier hun.

STIFINNER: Einar Tønnesen leder an opp stien.

Guide Einar Tønnessen langer ut sammen med dagens turister. De hopper over bekker og balanserer på steiner. Etter noen dager med heftig regnvær i Oslo er skogsbunnen fortsatt våt, selv om det er opphold nå.

På Kamphaug tar de en liten eplepause mens guiden peker på skiltene til Rondanestien og Jotunheimstien. Man kan gå helt fra Oslo sentrum til disse fjellområdene, forteller han. Men det er langt.

Nikki Schönhofer, Alex Maul, og Nora Riedmannn er over gjennomsnittet spreke; de har vokst opp med fotturer i Alpene. Tønnesen tilpasser tempoet etter kundene, som også tar seg tid til å stoppe for å ta bilder av naturen og av seg selv.

1 / 2
SELFIETID: Nikki Schönhofer får Alex Maul og Nora Riedmann med på bilde av deg selv i Oslos skoger.

– Naturen her er annerledes enn hjemme. Vi har brattere fjell. Mens fottur i Østerrike er trening, er det mer avkobling her. Landskapet er mer bølgende enn hos oss. Fantastisk at det er så mange fine innsjøer så tett på bysentrum, sier Nora, i det hun tar opp mobilen og fester Skjærsjøen på minnekortet.

Dagens lunsj inntas med utsikt til Skjærsjøen.

– Fint å ha en guide som kan vise oss slike steder. Vi hadde neppe funnet dette på egen hånd, sier Nikki Schönhofer.

1 / 2
SKJÆRSJØEN: Nora Riedmann fester en av Oslos mange innsjøer til minnekortet.

En kort kollektivtur unna

Uansett hvor du befinner deg i Oslo sentrum er marka, med milevis av stier og skogsveier, aldri lenger enn buss- eller T-banetur unna.

På turistinformasjonen Oslo Visitor Centre i Østbanehallen, får de ofte spørsmål om turer i marka med guide.

– Det er stor interesse rundt dette. I år har også tilbudet av guidede vandre- og sykkelturer økt betraktelig. Vi tipser om flere aktrører, forteller kommunikasjonsrådgiver Mathilde Rübberdt i Visit Oslo.

Ved Oslo Visitor Centre i Østbanehallen er informasjon om mange av turene skrevet på oppslagstavlene. Turistinformasjonen har også en egen lenke til guidede vandringer og sykkelturer i Oslo.

MARIDALSBUSSEN: Direkte fra Oslo sentrum til Hammeren og videre til Skar.

Marka med guide

Oslo Hiking: Det nystartede firmaet har foreløpig 12 faste guidede turer i marka. Alle starter ved tigerskulpturen utenfor Østbanehallen, så tar de buss eller T-banen til turstedene. Turene er fra 3 til 13,5 kilometer. Den lengste går fra Holmenkollen via Kobberhaughytta til Sørkedalen. De korteste går langs noen av Oslos elver, for eksempel Ljanselva. Prisen på turene varierer med lengde, men av og til arrangeres også gratis fellesturer. Neste gratistur er den 22. september til Oslos geografiske senter som ligger ved Nedre Blanksjø i Nordmarka. Mer info her.

Ourway Tours: De fleste guidede turene deres er i Oslo sentrum, til fots, på sykkel eller med Segway. Har også noe i marka, for eksempel «Forest to Fjord» som starter ved Holmenkollen og går via Vettakollen til Sognsvann. Mer info her.

Oslo Outdoors tilbyr blant annet dagstur til Kolsåstoppen, men også fotturer over flere dager utenfor Oslo. Har også padleturer av ulik lengde, fra dagsturer i Østmarka til firedagers ekspedisjon gjennom Nordmarka. De har i tillegg dagsturer med rypesafari, kveldsturer med elgsafari og dagsturer med mountainbike eller gravelbike. Mer info her.

Oslo City and Nature Walks har turer til fots med en til to timers varighet i sentrum og i marka. For eksempel gjennom Ekebergparken, langs Alnaelva inkludert historier om livet til jentene på fyrstikkfabrikken, og til utkikkspunktet Vettakolltoppen i Nordmarka. Om våren har de også fuglesangvandring i Bydøyskogen. Mer info her.

Oslo Guidebureau har spesialisert seg på guiding i Oslo gjennom mer enn 20 år. De fleste faste turene til fots er i sentrum, men de har også den åtte kilometer lange turen langs Akerselva fra Maridalsvannet til sentrum på programmet, pluss trekilometersturen langs Alnaelva, og en totimerstur langs Oslos havnepromenade. Mer info her.

DNT: I motsetning til guideselskapenes turer, er alt i regi av Turistforeningen gratis. Dette er imidlertid ikke beregnet på turister, men på folk som bor i Oslo.

«Aktiv i 100» er fellesturer hovedsakelig på dagtid med faste startsteder i ulike bydeler på hverdager. De fleste turene varer to til tre timer.

Søndager arrangeres firetimers fellesturer på stier i marka for alle. Og hver siste søndag i måneden er det internasjonale søndagsturer i skogen eller ved sjøen. DNT Oslo har også et rekordstort aktivitetstilbud for eldre i 2019. Les mer om hele DNT Oslos aktivitetstilbud her.

1 / 2
MARIDALEN: Marka i utkanten av Oslo er like fin for turgåing hele året.

Marka uten guide

Både Turistforeningen og turistinformasjonen kan gi forslag til turer du kan finne frem til selv.

Visit Oslo foreslår blant annet Øyungen, Grefsenkollen og Mariholtet.

DNT Oslo tipser om blant annet Nøklevann, Vettakollen og Kobberhaughytta.

VGs Vektklubb har tidligere skrevet om Oslos beste gåturer blant annet , ved Østensjøvannet og Bygdøy

Publisert:

Mer om

 1. Tur
 2. Oslo
 3. Nordmarka
 4. Aktiv ferie
 5. Østmarka
 6. Skog

Flere artikler

 1. Hengekøye- og teltturtips i coronatid

 2. Pluss content

  10 hengekøyeturer i og rundt Oslo

 3. Pluss content

  40 bynære fjellturer: Opplev høyfjellet på dagstur

 4. Pluss content

  Christine Dancke: – Jeg var nok en det var vanskelig å bli glad i

 5. Markus (21) går Norge på langs: – Veldig mye kan gå galt

Fra andre aviser

 1. Vi har møtt de frivillige som gjør gjørmete og våte Marka-stier tilgjengelige for alle

  Aftenposten
 2. Vil du nå flere topper på en dag? Da kan du ta Maridalstraversen.

  Aftenposten
 3. Kan man få topptur-følelsen i Oslo? Ja, bare se her.

  Aftenposten
 4. «Tur-Abdur» (73) elsker Oslo, men: – Hvorfor bygge svære, stygge hus?

  Aftenposten
 5. Pusset opp setra i to år: – Selv om det så forfallent ut, så det også helt fantastisk ut

  Bergens Tidende
 6. I denne nye folkesporten glemmer du tid og sted

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no