ISLAND: Det første direkteflyet fra Oslo til Reykjavik etter corona gikk mandag. Dette er Den blå lagune.

Slik kommer du til Island, Gotland, Finland og Danmark nå

Selv om flere land åpner sine grenser for nordmenn, er det bare tre land og én svensk øy norske myndigheter gir grønt lys for. Slik kommer du dit med bil, ferge og fly.

 • Mona Langset
Publisert:
Artikkelen er over to år gammel

UDs reiseråd gjelder fremdeles for Fastland-Sverige. Men vi kan reise til den svenske øya Gotland i Østersjøen, øst for fastlandet, og til Finland, Danmark og Island.

Ennå er flytilbudet til disse stedene litt magert, men det kommer til å ta seg raskt opp. Til Island er du avhengig av fly, men til de andre stedene kan du også komme med bil og ferge.

ØRESUNDBROEN: Nå kan vi kjøre til Danmark igjen.

Før helgen sa statsminister Erna Solberg at det var greit å kjøre bil sørover gjennom Sverige og over Øresundbroen når vi skal til Danmark.

At det også er greit å kjøre rundt 50 mil østover gjennom hele Sverige for å ta ferge til Gotland eller Finland, bekrefter Folkehelseinstituttets informasjonsavdeling. De viser til siste oppdatering på Helsenorges nettside om reiser til og fra utlandet:

«Det åpnes for å kunne kjøre i privatbil gjennom et område i Norden med forhøyet smitterisiko (per nå Sverige) på vei til eller fra Norge, uten at det medfører innreisekarantene når man kommer til Norge. Det er under forutsetning av at det ikke overnattes i dette området, og at man holder avstand dersom man må stanse. Det forutsettes også at man tar korteste reisevei.»

Men ifølge det finske Gränsbevakningsväsendet vil ikke Finland slippe inn nordmenn som kommer dit via Sverige. De vil bare slippe inn nordmenn som kommer direkte fra Norge.

Les også

Forvirring om ferie til Finland

Kan du reise gjennom Sverige for å komme til Finland? Den norske regjeringen skriver at du kan. Nei takk, sier finnene.

Covid-19-test på Island

Til Island går det nå direktefly fire dager i uken. Island åpnet for turister fra hele EU, Schengen og Storbritannia i dag, og for å holde kontroll på virusspredningen må alle ta en Covid-19-test ved ankomst.

Etter at testen er tatt kan turistene sjekke inn på hotellet, og så kommer testresultatet i løpet av dagen.

– Er testen negativ, er det bare å sette i gang med å nyte ferien på Sagaøya. Tester du positivt får du tilbud om å være i karantene på et pensjonat dersom du ikke har familie eller et annet sted å være. Blir du syk blir du tatt hånd om av islandske helsemyndigheter, og når du er frisk nok til å reise endrer vi hjemreisebilletten gratis, sier norgesansvarlig for Icelandair, Bjørn Tore Larsen.

Testen er gratis i juni, men fra og med 1. juli vil den koste 100 euro – rundt 1000 kroner per person. Barn født i 2002 eller senere slipper å ta testen.

Mer om islandske myndigheters coronahåndtering av turister her.

ICELANDAIR: Har startet flytrafikk fra Gardermoen igjen.

Slik kommer du til Island

Med fly: Icelandair startet mandag med direkteflyginger til Reykjavik fra Oslo mandager, onsdager, torsdager og søndager, men satser på å øke frekvensen utover sommeren. Ordinærpris ligger fra 1750 tur-retur, men det kan være kampanjer ned i 1100. Det er billigst å reise søndag – torsdag.

– Ikke alle vil kjøre Trollstigen eller gå Trolltunga. Det viser bookingen vår, sier Bjørn Tore Larsen for Icelandair optimistisk.

SAS flyr til Reykjavik via København mandager, onsdager, fredager og søndager nå. Fra første juli vil de fly daglig via København og to til tre ganger i uken direkte fra Oslo. Priser fra 2700 tur-retur i juli.

Norwegian flyr direkte fra Oslo torsdager og søndager fra 1 juli, og tirsdag, torsdag og søndag fra 1. august. Priser fra 1880 tur-retur i juli.

GOTLAND: Øya med middelalderbyen Visby er Svenskenes svar på «Syden»

Slik kommer du til Gotland

Med bil og ferge: Fergeturen fra fastlandssverige til Gotland tar tre timer. Det går ferger fra to havner: Nynäshamn like sør for Stockholm, og Oskarshamn som ligger litt lenger sør. Oskarshamn er kortest kjørevei fra Norge, 454 kilometer fra Svinesund når du kjører via Göteborg. (Til Nynäshamn, nærmere Stockholm, er det 529 kilometer.) Fergene driftes av Destinationgotland. Priser fra 324 SEK for en enkeltperson og 895 for to voksne pluss bil 1. juli.

Fly: Foreløpig er flyruter til Gotland rene melkeruter. Med SAS må du for eksempel via både København og Stockholm for å komme med flyet til Visby på Gotland, som starter å gå den 18. juni. Prisen for melkeruten ligger nå fra rundt 3500 kroner tur-retur. Pressesjef John Eckhoff forteller at de vurderer å øke frekvensen på flyginger til Stockholm basert på etterspørselen, og da kan det også hende at fly vil korrespondere bedre med det til Visby,

FINLAND: På fine sommerdager slapper helsingforsboerne av i Esplanadparken.

Slik kommer du til Finland

Med bil: Er du nord i landet, nord for treriksgrensen, kan du kjøre rett over grensen til Finland. Og det er eneste måte å kjøre dit på nå. Selv om det er greit for FHI at vi kjører raskeste veien gjennom Sverige, vil finnene foreløpig ikke slippe inn nordmenn som kommer en veien.

Med bil og ferge: Siden finnene ikke vil ta imot turister som kommer fra Sverige nå, kan du foreløpig bare reise den andre veien, altså fra Finland til Norge på denne måten.

 • Den nordligste fergen går mellom Vaasa, og Umeå, tar rundt fire timer og opereres av Wasaline.
 • Fra Helsingfors og Åbo/Turku går det ferger til Stockholmsområdet. Sjekk Viking Line, Finnlines og Tallink / Silja Line. Turen tar 10 til 17 timer, avhengig av fergetype. Noen av fergerutene er innstilt inntil videre.
 • Den korteste fergestrekningen går mellom den finske øya Eckerö og Grisslehamn nord for Stockholm. Den tar mindre enn to timer og opereres av Eckerö Linjen.

Fly: Finnair flyr daglig mellom Oslo og Helsingfors, og vil øke til to flyginger daglig fra 1. juli. Priser fra 1300 kroner tur-retur i juli.

Norwegian flyr direkte fra Oslo mandag, onsdag og fredag fra 1. juli, og seks dager i uken fra 1. september. Priser fra ca 900 kroner tur-retur i juli.

SAS flyr via Stockholm fem dager i uken. Priser fra 1200 tur-retur i juli.

KØBENHAVN: Nå er det også tillatt å overnatte i byen.

Slik kommer du til Danmark

Med bil: Øresundsbroen gjør det mulig å kjøre mellom Norge og Danmark via Sverige. Norske myndigheter tillater nå at vi kjører der. Men regn med forvente markant forlenget reisetid så lenge det er grensekontroll, skriver dansk politi på sin nettside med coronainformasjon.

Les også

Danmark åpner: Enorme køer ved grensene

Tyskere velter inn over grensen til Danmark etter at landet åpnet grensene til Norge og Tyskland mandag.

Med bil og ferge:

 • Fjordline seiler fra Kristiansand til Hirtshals daglig. Rutene fra Bergen og Stavanger til Hirtshals starter opp igjen den 16. juni, og fra Langesund i løpet av juni. Priseksempel Kristiansand – Hirtshals, en vei 1. juli: 170 kroner for en voksen, 720 for to voksne og en bil. Reisen tar to timer og 15 minutter.
 • DFDS fra Oslo til København starter opp igjen den 26. juni, men med en midlertidig endring i ruten: Frem til den 31. august vil Pearl Seaways og Crown Seaways også seile innom Frederikshavn på vei til og fra København. Priseksempel en vei, 1. juli: 1699 for en person på tosengs innvendig lugar, 2137 for to personer på innvendig lugar pluss bil.
 • Color Line De to daglige avgangene med SuperSpeed fra Larvik og Kristiansand til Hirtshals begynner å gå igjen den 15. juni. Turen tar tre timer og 45 minutter fra Larvik og tre timer og 15 minutter fra Kristiansand. Priseksempel en vei 1. juli: 270 kroner for en voksen, 845 for to voksne pluss bil.
 • Stena Line seiler fra Gøterborg til Fredrikshavn (tre timer og 15 minutter) og fra Halmstad i Sverige til Grenaa i Danmark (tre timer og 45 minutter). Priseksempel en vei fra Gøteborg 1. juli: 279 NOK for en vokssen og 798 for to voksne pluss bil.)
 • For Sea seiler den 20 minutter korte strekningen mellom Helsingborg i Sverige og Helsingør i Danmark mange ganger daglig. Priseksempel en vei 1. juli: 513 SEK for to personer pluss bil

PS: Sjekk palmestranden i Helsingborg

Med fly:

Fly: SAS flyr daglig fra Oslo til København. De flyr også fra Stavanger, Bergen og Trondheim, men der vil frekvensen variere. Lavpriskalenderen viser priser fra rundt 1750 kroner for tur-retur Oslo – København.

I Juli begynner SAS også å fly direkte til Billund, Ålborg og Århus daglig fra Oslo. Priser fra rundt 1750 tur-retur Billund.

Norwegian Flyr nesten daglig direkte fra Oslo til København fra og med juli. Priser fra rundt tur-retur 1700. Da flyr de også direkte fra Oslo til Billund fire dager i uken. Priser fra rundt 1200 tur-retur.

Sun-Air startet denne uken med enkelte flyginger mellom Oslo og Billund, til priser rundt 2900 kroner tur-retur.

Apollo har satt opp charterfly fra Oslo og Bergen til Aalborg og København på lørdager i juli og første halvdel av august. Priser fra 4500 per person i dobbeltrom med frokost på firestjerners hotell.

Les også

Danmarks justisminister: Norske turister kan overnatte i København i sommer

Både tyske, norske og islandske turister kan overnatte på hotell i København i sommer, opplyser Danmarks justisminister…
NORWEGIAN: Offentliggjør nye sommerruter onsdag.

VG presiserer: Det har vært mye forvirring rundt innreise til Finland via Sverige. Finsk UD presiserer nå at turister ikke kan reise gjennom Sverge til Finland. Teksten er derfor oppdatert.

Publisert:

Mer om

 1. Sverige
 2. Danmark
 3. Finland
 4. Island

Flere artikler

 1. Danmark åpner mandag – dette må du vite om ferien

 2. Danmark åpner: Enorme køer ved grensene

 3. Gotland er ute – her øker smittetallene i Sverige

 4. Charterselskapenes nye kortreist-tilbud

 5. Store endringer: Disse landene blir grønne fra mandag

Fra andre aviser

 1. Spørsmål og svar om reise i Norden: Risikerer man bot om man besøker Danmark i fem dager?

  Aftenposten
 2. Vil åpne for reiser mellom Norge og Danmark

  Aftenposten
 3. Danmark åpner: Enorme køer ved grensene

  Aftenposten
 4. Får du ikke pass i tide? Her er tips til hvor du kan dra.

  Aftenposten
 5. Norwegian gjenåpner første rute utenfor Norge

  Bergens Tidende
 6. Stor prissjekk av byferie: Samme hotellrom selges flere tusen kroner dyrere

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no