GOD STEMNING: Å utforske verden med de du er glad i gir minner for livet, planlegg godt så dere bevarer den gode stemningen.

Hvordan unngå å bli uvenner på ferie

Det er sommer og høysesong for ferieturer. Slik beholder dere den gode stemningen på venneturen.

 • Iben Kalberg
Publisert:

Puh! Etter jobb, skole og en hektisk hverdag er det endelig ferietid. Koffertene er pakket, vennene dine er med og flyet letter om et par timer. Dette kan jo ikke gå galt, eller?

Det kan være lurt å planlegge turen i forkant for å unngå gnisninger. Vi har funnet frem noen tips, triks og verktøy, slik at dere kan fokusere på å ha det gøy i stedet for å krangle.

1. Er dere på samme «planet»?

Er du glad i å slappe av, mens venninnen din vil feste til solen står opp? Har du et lavt budsjett, mens venninnen din har ubegrenset med midler? Det er lurt å planlegge forventningene deres før dere drar på tur.

Flavia Forster, daglig leder i turoperatøren Kilroy, anbefaler å bli enige om hva dere vil få ut av ferien på forkant.

– Jeg tror det er lurt å lage dagsplaner på forhånd eller underveis, så har man et slags program man er enig i. Ha eksempelvis et klokkeslett for når dere skal være ute av hotellet. Ikke at man ikke får lov til å slappe av, men da definerer dere hvilken form den avslapningen skal ha, sier Forster til VG reise.

Ida Grytdal er glad i å reise og var på flere lengre venninneturer i fjor, blant annet en måned i Filippinene og en måned i New Zealand.

– Vi hadde ikke så mange planer. Vi satte opp kanskje to ting hver vi hadde lyst til å sjekke ut og venninnen min snakket med et reisebyrå som hjalp oss med en rute, resten tok vi på sparket, forteller Grytdal.

Les også

Guide: Den ultimate venninnetur til Paris

Planlegger du og venninnene en tur til Paris? Her er tipsene dere ikke vil gå glipp av.
VELG RIKTIG: Velg destinasjoner som har noe for alle. Eksempelvis Paris har et rikt utvalg av natteliv, samtidig som byen har et hav av andre severdigheter og aktiviteter som ikke inneholder festing.

2. Bosted

Det finnes mange muligheter for bosteder. Kanskje en vil bo som en lokal i en Airbnb-leilighet mens en annen vil nyte ferie med hotellpersonale og service. Er dere flere som skal dra sammen kan dere opprette en ønskeliste og stemme på favorittene deres. Bestem dere for hva som er viktigst for gruppen, enten det er basseng, nærhet til sjøen, byen, balkong eller et stort kjøkken.

3. Økonomi

Det finnes mange gode økonomi-apper som kan hjelpe dere med planlegging og oppgjør. Hvis dere vil spare sammen til et felles mål kan dere for eksempel spare i spareappen «Spiff». Vipps har en egen funksjon for oppgjør, så dere kan legge inn regninger underveis. Det viktigste er at dere finner gode måter som fungerer for dere, økonomi er tross alt en stressfaktor dere enkelt kan gjøre noe med ved å ha gode rutiner.

Flavia Forster har et godt tips til hvordan dere løser økonomi på ferie.

– Et tips er at dere alle tar ut penger og lager en fellespung. Det er forutsigbart, forteller Forster.

Også Ida Grytdal har praktisert denne metoden:

– Jeg syntes det ga en god oversikt å ta ut like mye penger samtidig og betale hver vår gang. Hvis en av oss sto igjen med kontanter til overs så brukte vi det opp før vi tok ut på nytt.

Grytdal presiserer at denne ordningen fungerte for hun og venninnen fordi de hadde så god kommunikasjon om økonomi og samme budsjett, så det var ingen av dem som plutselig brukte mye mer enn den andre.

Les også

Åtte tips: Slik blir flyreisen mer komfortabel

Flere timer med trang plass og tørr luft er ikke det mest behagelige. Heldigvis finnes det triks som gjør flyturen litt bedre.
STRESSFAKTOR: Økonomi kan være en stressfaktor, men med gode rutiner kan det bli en bedre opplevelse.

4. Festing og alkoholinntak

Mange drikker gjerne mer alkohol på ferie. Vi er kanskje i feriemodus, hvor en øl blir til to, to til tre, og så videre. Det er ingen tvil om at situasjoner kan bli verre når det er alkohol involvert. Ha noen kjøreregler det ikke er lov å bryte. Gå gjerne så langt som å skrive en liste, hvor dere begge signerer. Poenget er at dere alle skal føle dere trygge. Reglene kan for eksempel være at ingen tar taxi hjem alene, avtale et tidspunkt alle skal være tilbake til overnattingsstedet eller å alltid si ifra hvor du går.

– Når det kommer til unge mennesker tror jeg det er lurt å ha en del regler. Du kan ikke gjøre som du gjør i lille Trondheim i for eksempel Filippinene. Ha regler som å alltid dra hjem sammen og ta vare på hverandre, sier Grytdal.

Flavia Forster i Kilroy tipser om å bruke «Find my friends» på telefonen, slik at dere vet hvor alle er og ingen mister hverandre.

– Vær forsiktig med alkohol, så ingen mister kontrollen. Det kan være skremmende og ødeleggende for gruppen og turen, sier Forster.

FERIEKOS: Ferie forbindes ofte med alkohol og avslapning, men sørg for at behovet til alle er ivaretatt.

5. Aktiviteter

Det er viktig å forstå dynamikken i gruppen og vite hva hver enkelt forventer eller ønsker å få med seg på turen. Planlegg derfor godt på forhånd. Hvis en bare vil ligge ved bassenget og kose seg, mens de andre vil ha en mer aktiv ferie med museumsbesøk, gåturer, shopping og lignende, kan det by på konflikt. La alle få være med og bestemme litt om fellesaktivitetene, så ingen føler seg forbigått.

Noen er kanskje ekstreme i planleggingen, med time-for-time planlegging, mens andre liker å ta det som det kommer. Sørg for at dere på forhånd har funnet løsninger som gjør det overkommelig for alle.

– Snakk om det i forkant og bli enige om for eksempel om en middelvei. Hvis venninnen vil på byen og du vil noe annet, avtal at dere skal på byen i dag, men dra på båttur uten alkohol i morgen. Hvis du vil hoppe i strikk og venninnen vil på snorkletur, se etter en tur som kombinerer begge aktivitetene, råder Grytdal.

Flavia Forster anbefaler å være rause med hverandre.

– Ikke prøv å ta kontrollen hele tiden, la ting skje underveis. Kanskje du vil på en restaurant og den andre vil på en annen, vær raus med at man kan få det fint på ulike måter. Og sist men ikke minst, gi hverandre rom for å være for dere selv også. Si ifra tidlig at nå går jeg og gjør det eller det, enten det er en sykkeltur, gåtur eller du bare vil være litt for deg selv. Det tror jeg er sunt for vennskapet og for egen opplevelse, avslutter Forster.

Ida Grytdal deler til slutt sitt beste tips:

– Når man reiser blir man godt kjent med seg selv. Vær ærlig med deg selv om egne svakheter. Jeg vet for eksempel at jeg blir dårlig til å kommunisere og grinete når jeg ikke får spist, og da har det hjulpet å si at jeg må ha mat for å få humøret opp. Ved en sånn åpenhet blir det lettere å kunne flire av det i etterkant, i stedet for at det skal bygge seg opp irritasjon, avslutter Grytdal.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Derfor bør du velge lokal valuta i utlandet

  Når du tar ut kontanter av minibanker i utlandet skal du alltid velge lokal valuta, selv om flagg, tekst og piler på skjermen vil ha deg til å klikke på norske kroner.

Flere artikler

 1. Slik blir togturen enklere

 2. Første landstreff etter pandemien

 3. Stor variasjon i smitteverntiltak på fadderukene

 4. Pluss content

  Hun studerer to steder og har tre deltidsjobber. Slik får hun det til

 5. Pluss content

  Økonomikranglene: – Jeg blir den gjerrige, dumme mannen

Fra andre aviser

 1. Måten vi reiser på har endret seg. Er backpackerens tid over?

  Bergens Tidende
 2. Skal du på bilferie med barna? Ti tips om hvordan du kan unngå krangling i baksetet.

  Aftenposten
 3. Koronakrisen har gått hardt ut over paret. Hvordan kan de redde sommerferien sammen?

  Aftenposten
 4. Så enkelt holder Lotte (30) seg i form i ferien. Her er fire utstyrsfrie superøkter.

  Bergens Tidende
 5. Familien på fire var lei av å sløse penger. Nå sparer de 35 prosent av lønnen hver måned. Slik gjør de det

  Bergens Tidende
 6. Hva bør man avklare før man får barn? Dette diskuterte Kristine og Tollef før de ble foreldre.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no