JEMEN: Gunnar Garfors var en av i alt 60 turister i Jemen i 2018

Ny bok: Dette er verdens 20 minst besøkte land

I noen land vekker turister oppsikt fordi det er så få av dem. Reiseglade Gunnar Garfors liker seg på slike steder. Nå har han skrevet bok om verdens 20 minst besøkte land.

Publisert:

Se de 20 minst besøkte landene lenger ned på siden.

Det er som regel en god grunn til at landene er lite besøkt. Det kan være krig og elendighet. Det kan være kompliserte visumregler. Og det kan være at de har så få fly- og fergeforbindelser at folk flest ikke vet om dem. Men det har ikke stoppet Gunnar Garfors. Han har besøkt alle verdens land minst to ganger. Også de 20 som har færrest turister. Nå skriver han om dem i boken «Ingenstad» som kommer ut på Skald forlag torsdag.

Les også

Han har reist verden rundt og er på sitt 16. pass

Når du har besøkt alle land i hele verden – mange av dem flere ganger, bruker du fort opp et pass.
JEMEN: På 1950- og 1960-tallet var det en million turister i året her.

– Hvordan har du plukket ut de 20 minst besøkte landene, når det ikke finnes helt klare tall for dette?

– Verdens turistorganisasjon (UNWTO) har en statistikk. Den stemmer for de fleste land, men ikke alle. Noen land rapporterer ikke inn fordi de ikke fører statistikk selv. Andre har åpenbart feilrapportert, kanskje fordi de tror at de får flere turister hvis det ser ut som om flere reiser dit. I slike tilfeller har jeg brukt andre kilder, som nasjonale statistikkbyråer, immigrasjonsmyndigheter og fly- og fergeselskaper, sier Gunnar Garfors.

Les også

Norsk kameratgjeng med verdensrekord i amerikanske delstatsbesøk

22 amerikanske stater på 24 timer - den norske kameratgjengen har satt verdensrekord igjen!

Kalkulert risiko

Av de ti minst besøkte landene i verden har UD offisielle reiseråd for fire. Nordmenn frarådes klart å reise dit.

– Bryr du deg ikke om UDs reiseråd?

– Jeg følger hverken UDs reiseråd, eller noen andres reiseråd. UD advarer nordmenn mot å reise til mange land, for eksempel Algerie, der bare deler av landet er farlig. Jeg mener at UDs reiseråd ofte er for unyanserte, sier han.

Garfors understreker at han likevel aldri reiser på måfå, og at han alltid setter seg godt inn i situasjonen i hvert land før han reiser dit. Han oppsøker aldri fronten i krigssoner.

– Jeg har reist så mye etter hvert at jeg har en feeling på hva som er lurt og ikke lurt. Dessuten: De fleste ulykker skjer i hjemmet.

– Har du reiseforsikring som dekker disse landene?

– Jeg har reiseforsikring, men den dekker ikke land som UD har reiseråd mot. Dessuten reiser jeg kun med håndbagasje og PC. Hvis dette blir frastjålet er det ingen krise. Reiseforsikringen dekker imidlertid det som kunne blitt virkelig store økonomiske kriser: Å havne på sykehus i for eksempel USA eller Thailand. Det er viktigere å ha reiseforsikring der, enn i de landene jeg skriver om i boken.

Kommunikasjonsrådgiver Gunhild Gjølstad i Europeiske bekrefter at reiseforsikringen ikke dekker land som UD advarer mot å reise til.

– Vi i Europeiske Reiseforsikring forholder oss til UDs reiseråd og råder våre kunder til å gjøre det samme. Å ta en kalkulert risiko med tanke på økonomisk tap i personlige eiendeler dersom man mister dem på turen, er én ting. Men de største kostnadene kommer oftest knyttet til ulykke eller sykdom. Langvarige sykehusopphold, hjemtransport og / eller evakuering fra et reisemål kan føre til økonomisk ruin uten forsikring, og summene kan fort komme opp i millionbeløp, advarer hun.

JEMEN: Gunnar Garfors mener at reising reduserer konfliktnivået i verden. Denne blide soldaten traff han i Jemen.

– Reiseråd er kun råd

Ifølge pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet er deres reiseråd ikke noe pålegg eller en restriksjon. Reiseråd er kun råd.

– Med friheten til å reise følger også at den enkelte selv må ta ansvar for de valgene de gjør når de oppholder seg i utlandet. Det er den enkeltes ansvar å vurdere om et reisemål er forsvarlig. Den reisende må selv ta nødvendige forholdsregler, sier hun. Men påpeker:

– Dersom man velger å reise til et risikoutsatt område, må man være forberedt på at det kan innebære en begrenset eller svært liten mulighet for norske myndigheter til å gi konsulær bistand. Dette gjelder særlig hvis man velger å reise til et land eller område der det foreligger et offisielt reiseråd.

UDs reiseinformasjon finner du her. UD oppfordrer også alle til å registrere sin reise på Reiseregistrering.no, slik at Utenriksdepartementet har mulighet til å sende ut informasjon på SMS eller e-post dersom det skjer en alvorlig hendelse.

Snakker engelsk og tegner

– Hvordan kommuniserer du med lokalbefolkningen på dine reiser?

Engelsk kommer man alltid langt med. Jeg ser at spesielt yngre folk i stadig større grad kan engelsk, og ofte tilkalles en 13 år gammel gutt eller jente for å være tolk. Hvis jeg kommer til et sted hvor likevel ingen kan engelsk, kommer jeg langt med norsk og mye mimikk. Også har jeg alltid blokk og penn i lommen. På en restaurant i Iran tegnet jeg en ku, en sau og to brød, og det fikk vi servert.

Sommerferie? Dette koster det å leie feriehus i utlandet

Dette er de minst besøkte landene:

JEMEN: Byen Aden. Bildet er tatt av den lokale fotografen som reiste sammen med Gunnar Garfors i landet

1) Jemen, Asia

Turister: 60 i året (Garfors). Innbyggere: 27, 6 mill. (Wikipedia)

– Det er mange gode grunner til å besøke dette vennligsinnede folket. Jemen er et kjempeflott land med 2000 kilometer kystlinje. Hovedstaden ser ut som en pepperkakeby. I 1950- og 1960-årene var det en million turister i året her. Når det blir fred bør vi bidra til å bygge opp den lokale økonomien ved å besøke landet.

– Men jeg vil ikke anbefale noen å reise dit akkurat nå. Her er jeg enig med UDs reiseråd, med mindre du finner en flybillett eller en lastebåt til den fantastiske øya Socotra, 400 kilometer sørøstover. Der er det ingen krigshandlinger og helt trygt for øyeblikket, sier Garfors.

UDs Reiseråd: Fraråder alle reiser til eller opphold i Jemen. Norske borgere oppfordres til å forlate landet.

Sjekk hotellprisene i Jemen
1 / 2
NAURU: Du kan alltid se havet, uansett hvor du befinner deg på Nauru.

2) Nauru, Oseania

Turister: 130 i året (Garfors). Innbyggere: 13.000 (Verdensbanken)

– Nauru er bare 21 kvadratkilometer stort, og veien rundt stillehavsøya er 19 kilometer. Her har du faktisk mulighet til å løpe rundt et helt land.

Denne øystaten er ellers mest kjent for å være et slags fengsel for asylsøkere plukket opp av australske skip. Australske myndigheter vil ikke ha dem på Australsk jord, derfor betaler de Nauro godt for å la asylsøkerne oppholde seg der.

Pengene fra Australia bidrar til god infrastruktur. Mange av asylsøkerne får gå fritt rundt på øya, og de står fritt til å ta seg en jobb eller starte egen bedrift. Den beste restauranten drives av iranske asylsøkere. Du får også kjøpt verdens beste brownies her.

Men det er trist å se alle asylsøkerne som holdes på 21 kvadratkilometer mot sin vilje. Det blir en god del depresjoner av det, sier Garfors.

Ifølge UD kan de fleste reiser til Nauru gjennomføres uten spesielle problemer. Men Garfors forteller om en langsom visumprosess og at de få hotellene har lav standard.

1 / 3
LIBYA: Gunnar Garfors var eneste turist i oldtidsbyen Leptis Magna

3) Libya, Afrika

Turister: 200 i året (Garfors). Innbyggere: 6,3 mill. (Wikipedia)

– Ingen får turistvisum til Libya for tiden. Eneste måten å komme dit på er via et turistbyrå som ordner dokumenter som viser at du er på forretningsreise.

Libya er et fantastisk land med mye olje og store ressurser. Både i og utenfor Tripoli er det luksushoteller, og flere står halvferdige og bare venter på fredeligere tider så de kan bygges ferdig.

Libya har oldtidsbyer som står på Unescos verdensarvliste. Jeg besøkte Leptis Magna, hvor det var over 100.000 innbyggere for 2000 år siden. De hadde bysamfunn med toaletter, religiøse bygg og gladiatorstadion. Jeg gikk helt alene rundt der og forestilte meg hvordan det å slåss mot løvene. Byen er svært godt bevart, siden den har vært dekket av sand fra Sahara, og ble gjenoppdaget først i 1930-årene.

Men jeg har venner i Tripoli som forteller at de hører bomber døgnet rundt for tiden. Dit bør du ikke reise akkurat nå, sier Garfors.

UDs reiseråd: Fraråder alle reiser til eller opphold i Libya. Norske borgere oppfordres til å forlate landet.

Dette koster hotellene i Libya
TUVALU: Når landet ditt bare er 26 kvadratkilometer, blir flyplassen brukt til mer enn fly. Barn leker her hver dag.

4) Tuvalu, Oseania

Turister: 800 i året (Garfors). Innbyggere: 11.000 (Wikipedia)

– Dette er det første landet som vil forsvinne dersom vannstanden i havet stiger. Høyeste punkt er 2,4 meter.

De mange små øyene er til sammen på bare 26 kvadratkilometer, og flyplassen dekker store deler av hovedøya Funafuti. Hit kommer det tre–fire propellfly i uken, og når de lander og tar av igjen, stenges flyplassen. Ellers er området åpent, og da bruker innbyggerne flystripen som park.

Øya har ett hotell. Det skal oppgraderes nå, i forbindelse med at toppledere fra alle land i Oseania skal møtes der i september 2019.

Området er fantastisk for dykking, men du må ha med eget dykkeutstyr, for det er ingen som leier ut, forteller Gunnar Garfors.

Ifølge UD kan de fleste reiser til Tuvalu gjennomføres uten spesielle problemer

Disse hotellene finnes i Tuvalu
1 / 2
SAR: Garfors ble invitert til en landsby med pygmeer et par timers kjøring utenfor Bangui.

5) Den sentralafrikanske republikk (SAR), Afrika

Turister: 1000 i året (Garfors). Innbyggere: 4,6 mill. (Wikipedia)

– Dette er et land med krig og konflikt, hvor opprørere bruker kidnapping og voldtekt som våpen. 12.000 FN-soldater holder likevel hovedstaden Bangui sikker. Utenfor hovedstaden er det ikke trygt å bevege seg for tiden. Og det er synd, for det er vel verdt å besøke naturreservatet Dzanga-Sangha hvor det er 2000 gorillaer og en stor populasjon av skogselefanter.

– Det er også flere pygme-stammer i landet, stammer som er stolte av å kalle seg pygmeer. Jeg besøkte en av dem, og det var første gang jeg (173 cm) var den høyeste på et gruppebilde. Ingen av dem er høyere enn 150 cm, forteller Garfors.

UDs reiseråd: Fraråder alle reiser til Den sentralafrikanske republikk

Dette hotellet finnes i Den sentralafrikanske republikk
1 / 2
ERITREA: Italiens art deco i Asmara

6) Eritrea, Afrika

Turister: 2000 i året (Garfors). Innbyggere: 5 mill. (Wikipedia)

– Hovedstaden Asmara har art-deco-arkitektur som kan få deg til å føle deg som i Italia på 1940-tallet. Den ligger høyt, og har kjølig klima. Men landet har også strender med varmt klima. Landet har stor variasjon, og stort potensial.

Etter 20 år med krig har Eritrea endelig inngått fred med nabolandet Etiopia. Grensene er åpnet, og grensehandelen blomstrer.

Det som er trist er at presidenten som har sittet i 26 år er en diktator av verste sort. Men freden med Etiopia gjør at befolkningen nå øyner håp om at det kan bli endringer der, sier Gunnar Garfors.

Ifølge UD er hele Eritrea, unntatt hovedstaden Asmara underlagt reiserestriksjoner. Sikkerhetssituasjonen for tilreisende er relativt god i Asmara og sentrale deler av landet. Garfors forteller at man må innhente reiseløyve fra turistdepartementet i Asmara for å reise ut av byen, og mange områder er stengt for utlendinger.

Disse hotellene finnes i Eritrea
SØR-SUDAN: De fleste innbyggerne i dette landet tør ikke fotograferes, men denne gjengen med båtmotormekanikere poserte villig.

7) Sør-Sudan, Afrika

Turister: 2200 i året (Garfors). Innbyggere: 8 mill. (Al Jazeera)

– Dette er en av verdens med undervurderte land når det gjelder afrikansk dyreliv. Dyrene vandrer i egne jungelkorridorer mellom de ulike sesongene. Her kan du se sjiraffer, elefanter, løver og flodhester for å nevne noe. Dette har et stort potensial når det en gang blir fred i landet.

Presidenten går for å være relativt korrupt. Landet er skakkjørt med mye voldtekt og drap. Omtrent en tredjedel av befolkningen har flyktet, mange til nabolandet Ugangda.

Dette burde vært et rikt land på grunn av ressursene, men dessverre kommer lite befolkningen til gode. Her er jeg enig med UD i at du bør ha ekstremt gode grunner for å reise dit nå. Hovedstaden er relativt trygg på grunn av mange FN-soldater. Men selv de får ikke lov til å være ute etter klokken 19 på grunn av sikkerhetssituasjonen, sier Gunnar Garfors.

UDs reiseråd: Fraråder alle reiser til eller opphold i Sør-Sudan. Norske borgere oppfordres til å forlate landet.

1 / 2
DRILL-APER: Justin Jay er den første som har filmet dem i sitt naturlige habitat, i Ekvatorial-Guinea

8) Ekvatorial-Guinea, Afrika

Turister: 2400 i året (Garfors). Innbyggere: 1,2 mill. (Wikipedia)

– Dette landet har en helt unik flora og fauna. Jeg ble kjent med en dyrefotograf som var den første i verden til å filme drill-aper i sitt naturlige habitat her.

Det eneste spansktalende landet i Afrika er styrt av en diktator med mye oljepenger. Mesteparten av pengene blir brukt på ham og hans familie, men en del blir også brukt på infrastruktur. De fleste her har fått en OK skolegang, derfor er dette sannsynligvis det landet i Afrika som har høyest andel av lese- og skriveføre.

Men du merker hele tiden at du befinner deg i en politistat. Særlig hvis du prøver å ta bilder. Det er ulovlig, forteller Gunnar Garfors.

Ifølge UD forekommer det at tilreisende blir utsatt for vold og kriminalitet. Spesielt nattetid bør man ta sine forholdsregler.

Sjekk hotellprisene her!
1 / 3
KIRIBATI: Faren på sjøen er helt utrolig

9) Kiribati, Oseania

Turister: 3600 i året (Garfors). Innbyggere: 110.000 (Wikipedia)

– Den grønne fargen på sjøen her er helt utrolig. Landet har den vakreste lagunen jeg noen gang har sett. Enkelte her bor fortsatt i hus på påler ute i vannet, og lever av å fiske.

Dette er land nummer to som kommer til å forsvinne hvis vannstanden stiger. Det er litt høyere enn Tuvalu.

– Her ble jeg invitert i bursdag til en ettåring. Det viste seg at ettårsdagen er den viktigste fødselsdagen i et menneskes liv. Tidligere var det svært høy spedbarnsdødelighet. Da var det slik at hvis barnet klarte å leve til det ble ett år, var det stor sjanse for at det ville vokse opp. Derfor blir ettårsdagen fortsatt feiret stort. Hele landsbyen var med på festen utenfor samfunnshuset. Det ble servert hummer, og de grillet åtte hele griser over kull i gamle oljefat. Jeg måtte skaffe meg en grønn skjorte, fordi det var fargen til øya hvor jubilanten Randall kom fra. Alle hadde grønne klær. En utrolig kveld med et utrolig gjestfritt folk, sier Garfors.

Ifølge UD gjennomføres de fleste reiser til Kiribati uten problemer

Sjekk hotellene her!
MARSHALLØYENE: Skipsvrak ved Majuro-atollen

10) Marshalløyene, Oseania:

Turister: 6000 i året (UNWTO). Innbyggere: 53.000 (Wikipedia)

– Det er enkelt å reise hit, blant annet med direktefly fra Honolulu på Hawaii, så antall turister har potensial til å øke raskt. Hvis du vil reise hit mens det ennå er få, kan det være en fordel å skynde deg.

Dette er det landet i verden som har flest registrerte fiskesorter, hele 1057 i alt. Så det å dykke – eller bare snorkle – er en fargesprakende opplevelse under vann, forteller Gunnar Garfors.

Ifølge UD gjennomføres de aller fleste reiser til Marshalløyene uten problemer.

Dette koster et hotellopphold her!
MIKRONESIA: Nummer 14 på listen over landene med færreste turister.

Dette er de neste 10 på listen over land med færrest turister i verden:

11) Turkmenistan, Asia: 7000 turister i året (Garfors)

12) Somalia, Afrika: 12.200 turister i året (Garfors)

13) Afghanistan, Asia: 13.400 turister i året (Garfors)

14) Mikronesiaføderasjonen, Oseania: 24.000 turister i året (UNWTO)

15) Guinea, Afrika: 24.500 turister i året (UNWTO)

16) Salomonøyene, Oseania: 26.000 turister i året (UNWTO)

17) Komorene, Afrika: 25.000 turister i året (UNWTO)

18) São Tomé og Príncipé, Afrika: 29.000 turister i året (UNWTO)

19) Mauritania, Afrika: 39.000 turister i året (UNWTO)

20) Guinea-Bissau, Afrika: 44.000 turister i året (UNWTO)

FRANKRIKE: 88,5 millioner turister i året

Til sammenligning: Dette er landene med flest turister

 1. Frankrike: 88,5 millioner
 2. USA: 84 millioner
 3. Spania: 81,8 millioner
 4. Italia: 58,3 millioner
 5. Kina: 55 millioner
 6. Mexico: 39,3 millioner
 7. Storbritannia: 39,2 millioner
 8. Tyrkia 37,6 millioner
 9. Tyskland: 37,5 millioner
 10. Thailand: 35,4 millioner
 11. Østerrike: 29,5 millioner

Kilde: UNWTO og Gunnar Garfors: Ingenstad, 2019

Sjekk restplasser til Syden nå: Fra kun 295,-
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no