HULL I HISTORIEN: Legg merke til avsnittene vi har satt grønn ring rundt i den norske og engelske delen av NSBs brosjyre om Raumabanen. Denne opplysningen er ikke tatt med i den tyske teksten. (Faksimiler fra NSBs brosjyre)

Dette får ikke de tyske turistene lese

ÅNDALSNES (VG Nett) Tyske turister som kjører med Raumabanen i sommer, blir spart for opplysningen om at Åndalsnes ble ødelagt av tyskerne i 1940.

Publisert:

NSB utelater krigshistorie i tysk brosjyretekst

Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes er en av NSBs store turistsatsinger i sommer.

Se bildene fra Raumabanen og resten av den norske turist-lysløypa her!

Et av turist-tiltakene på Raumabanen er at konduktøren deler ut en informasjonsbrosjyre til alle passasjerene, der de kan lese om høydepunktene langs linjen.

Brosjyren har tekst på tre språk: norsk, engelsk og tysk.

Under punktet om endestasjonen Åndalsnes kan vi lese: «Byen ble ødelagt etter tyske bombeangrep i 1940, men ble raskt gjenoppbygget slik vi kjenner den i dag.»

TURISTMAGNET: Raumabanen, her ved Trollveggen. Foto: BJØRN H. STUEDAL, NSB

I den engelske teksten finnes en helt tilsvarende formulering.

Men på tysk? Nei, der står det ingen ting. Der hopper teksten rett til de koselige fjelltoppnavnene Bispen, Kongen, Dronningen og Karitind.

- Det er helt bevisst, sier Håkon Myhre, kategorisjef for reise i NSB.

- Grunnen er at tyske turister ikke ønsker å få for mye info om hva deres forfedre har gjort av godt og vondt i landene de besøker. Vi har gjort en undersøkelse om dette, og har også fått tilbakemelding om det fra våre tyske kunder, forklarer Myhre.

- Er ikke dette historieforfalskning?

- Nei, det står ikke noe galt i den tyske teksten. Dette er ikke forfalskning, bare en utelatelse, sier Myhre.

Les også:- Færre utlendinger på ferie i Norge i sommer

Her kan du si din mening om saken!

LEGENDARISK: Hotellvert Basil Fawlty, spilt av John Cleese, ville heller ikke nevne noe om krigen for sine tyske gjester. Foto: SCANPIX

I en klassisk episode av TV-serien «Hotell i særklasse» får hotelleier Basil Fawlty (John Cleese) tyske gjester, og blir manisk opptatt av å ikke nevne krigen. «Don't mention the war» (ikke nevn krigen), sier han til seg selv og sine ansatte gjennom hele episoden.

- Men det gikk ikke så bra til slutt med Basil Fawlty?

- Dette er en vanskelig avveining. Når vi tar imot gjester i vårt land, forsøker vi å være høflige mot dem. Dette ble løsningen vi endte med i år. Men vi har forsøkt å ta lærdom av Basil Fawlty, kommenterer Myhre.

LES MER: VG har reist med Raumabanen som en del av pakketuren «Geiranger pluss Norge i et nøtteskall». Les vår rapport fra turist-land i avisen onsdag!
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no