NEW YORK: Central Park i New York er kanskje den mest kjente av alle storbyparker i verden. her er det muligheter for ro og romantikk. Foto: TERJE BRINGEDAL

Verdens flotteste parker - sjekk om du er enig!

(VG Nett) En storbypark er mer enn en grønn lunge i asfaltjungelen. Parken skal være vakker, godt designet og du skal føle deg hjemme og avslappet der. Her er ti gode eksempler rundt i verden.

 • Anne Bergseng
Publisert:

De vakreste parkene klarer å kombinere grønne enger, skog, dammer, innsjøer og rennende vann med museer og andre attraksjoner og severdigheter, skriver det prestisjetunge reisemagasinet Travel+Leisure.

Både for folk som bor i byene og for dem som bare er på besøk, spiller parken rolle som en felles, urban bakgård.

- Parken er et sted man treffer venner, et sted for å ta med familien og arrangere selskaper og sammentreff, spesielt hvis man bor i en mindre byleilighet, sier Setha Low, direktør for Public Space Research Group i USA og forfatter av boken
«Rethinking Urban Parks: Public Space and Cultural Diversity».

Golden Gate Park i San Fransisco trekkes frem som et godt eksempel:

- Fra inngangen kan du gå gjennom parken, stikke innom flere ulike kulturelle institusjoner og en botanisk hage, før du til slutt befinner deg i havkanten, sier Catherine Nagel, administrerende direktør for byparkene i San Fransisco.

Parker kan også bringe kunst i verdensklasse ut i det fri.
Som Park Güell i Barcelona, designet av arkitekten Antoni Gaudí, med fantastisk utsikt over byen.

New York har mange flotte og prisbelønnede parker, men det er og blir Central Park som er det største trekkplasteret, med hele 40 millioner besøkende i året.

Alain de Botton, forfatter av «The Architecture of Happiness», er opptatt av bypaarker, og sier følgende:

- Midt i en travel by blir parken bokstavelig talt en oase, og et tre kan gi en like intens opplevelse som et vakkert maleri.

Her er et utvalg på ti vakre byparker rundt i verden, valgt ut av Travel+Leisure Magazine:

Park Güell, Barcelona, Spania

BARCELONA: Parc Güell ligger på høyden over byen og byr på en fantastisk utsikt. Foto: AP.


Den vakre og spesielle Parc Güell ligger på et høydedrag i den nordlige delen av Barcelona. Parkanlegget er tegnet av den kjente spanske arkitekten Antoni Gaudí, som også står bak Sagrada Família og andre arkitektoniske perler i den katalanske storbyen. Parken ble bygd i perioden 1900-1914, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste

Stanley Park, Vancouver, Canada

VANCOUVER: Stanley Park er en staselig park, også egnet for joggeturer. Her med byens skyline i bakgrunnen. Foto: TERJE BRINGEDAL.


Stikkord for Stanley Park , Vancouvers første, største og mest populære park, er regsnkog, fjell, trær, stier, ville dyr, strender, spisesteder, kunst og monumenter. Her finner man til og med totempæler og en liten golfbane også.

Keukenhof, Lisse, Nederland

KEUKENHOF: I parken Keukenhof, i Lisse, en times reise utenfor Amsterdam, blomstrer syv millioner tulipaner, narsisser og perleblomster. Foto: ANNE STINE SÆTHER.


Den verdensberømte blomsterparken Keukenhof i Lisse har mer enn syv millioner blomster å by på, hele våren igjennom, til og med 20. mai i år. Her handler det om timing, for blomstershow er som kjent ikke noe som kan foregå året rundt. Fra midten av mars til midten av mai er sesongen som virkelig gjelder for alle blomsterelskere. Husk å ta med deg kameraet. I tillegg til blomster, kan du beundre mer enn hundre kunstverk rundt i parken.

City Park, New Orleans, USA

NEW ORLEANS: City Park har en rekke verdifulle skulpturer rundt omkring i parken, og gjøre en vandring her til en kunstnerisk opplevesle. Foto: AP.


Denne helårsparken på 1300 mål ble etablert allerede i 1891, og har rundt 11 millioner besøkende i året. City Park ble også skadet av orkanen Katrina, men har gradvis kommet seg på bena igjen, takket være lokal innsats. Her finnes mange muligheter for sport og rekreasjon, picnic og båtturer. Lekeplass for barna er det også, med eventyr som tema.

Parque Ibirapuera, São Paulo, Brasil

SAO PAULO: Her er Ibirapuera Park sett på avstand og litt ovenfra. Et svært viktig grøntområde for innbyggerne, tegnet av landskapsarkitekten Roberto Burle Marx. Foto: AP.


Parken er et resultat av et samarbeid mellom den verdenskjente brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer og landskapsarkitekten Roberto Burle Marx. Parque Ibirapuera åpnet i 1954, og er på to kvadratkilometer. I tillegg til mange former for friluftsaktiviteter, har parken et eget bibliotek.

Englischer Garten, München, Tyskland

MUNCHEN: Englischer Garten er en av verdens største byparker. her kan man blant annet ta seg en rotur på innsjøen. Foto: WENN.COM.


Parken ble etablert i 1789 av Sir Benjamin Thompson, med utgangspunkt i tradisjonell engelsk stil, som navnet tilsier. Men Englischer Garten består av langt mer enn en tradisjonell hage. Den er på hele 3,7 kvadratkilometer, og er dermed større enn Central Park i New York. Her er over hundre broer, mellom femti og seksti ulike fuglearter, et japansk tehus og et kinesisk tårn, blant mye annet.

Golden Gate Park, San Francisco, USA

SAN FRANCISCO: Golden Gate Park er en stor og flott park med mange kulturelle tilbud, som her fra De Yong-museet. Foto: SVEN ARNE BUGGELAND.


Parken er rektangelformet, ligger midt i storbyen, og er 20 prosent større enn Central Park i New York, som den ofte sammenlignes med. Golden Gate Park har 13 millioner besøkende i året, og har utrolig mye forskjellig å by på. Her er en stor konsertarena, The Music Concourse, et De Yong-museum, som dreier seg om en tidligere avismagnat, en botanisk hage, polobane og mye annet. Mange kjente filmer er blitt spilt inn her, blant annet to Charlie Chaplin-filmer.

Ueno Park, Tokyo, Japan

TOKYO: Det er spesielt populært å besøke Ueno Park i Tokyo under blomstringen av kirsebærtrærne. Foto: AP.


Det er verdt å få med seg de blomstrende kirsebærtrærne i Ueno Park, sentralt i Tokyo. Opprinnelig var det et tempel her. I vår tid er parken kanskje mest kjent for museene som ligger her, som for eksempel Tokyo National Museum, National Museum for Western Art og Tokyo Metropolitan Art Museum. Ueno Zoo er også et populært sted i parken.

Mount Faber Park, Singapore

SINGAPORE: Romantikken blomstrer i Mount Faber Park, med flott utsikt over byen. Foto: AP.


Mount Faber Park ligger på den høyeste åsen over den sørlige delen av Singapore. Parken er spesielt kjent for å lokke frem romantikken hos de besøkende. Her er også mange koselige restauranter, en frodig skog og mange koselige - og romantiske - stier å rusle langs.

Central Park, New York, USA

NEW YORK: En varm dag i Central Park i New York, med mennesker som ligger på gresset og slapper av. Foto: PER FRONTH NYGAARD.


Kanskje den mest kjente av storbyparker i hele veden, Central Park i New York er et svært populært sted for både fastboende og besøkende. Parken omtales som en felles bakgård for alle i byen. Løping, sykling, vandring, picnic, familiesammenkomster og en uendelig mengde med andre aktiviteter kan utøves her. Men man skal ikek glemme at parken først og fremst er der for at man skal kunne puste ut og koble av fra verdensbyens larm. parken strekker seg fra 59. gate til 110. gate på Manhattan og har en størrelse på 3411 mål.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Ferier som forlenger livet

  (VG Nett) Reiser du til et av stedene i verden hvor de lever lengst, så kanskje du blir noen år eldre selv også.
 2. Kåret Asias beste øyer

  (VG Nett) Thailand tar godt for seg i TripAdvisors kåring av Asias beste strender.
 3. Er dette verdens dyreste pakkereise?

  (VG Nett) En kinesisk mannen klinket til og kjøpte «verdens dyreste pakketur».
 4. Skal du ut og reise? Her er gode pakketips

  (VG Nett) Sola skinner og mange går inn i årets mest hektiske reiseperiode. Her er gode pakketips:
 5. Bikini-turister kan bli bøtelagt i De forente arabiske emirater

  (VG Nett) Lokalbefolkningen har sett seg lei av lettkledde turister. Nå risikerer bikinikledde bot.
 6. Dette er Europas billigste storby å feriere i

  (VG Nett) Denne våren er Budapest Europas billigste hovedstad å besøke, viser en fersk prisundersøkelse.
 7. Roma for de matglade

  ROMA (VG) Alessandro Volpettis (39) livsoppgave er å fremme gode italienske matvarer.
 8. - Hvordan late som du er en ekte new yorker

  (VG Nett) Skal du til New York, men ønsker ikke å bli avslørt som turist? Da bør du lese denne saken.
 9. Starter direkterute fra Oslo til Florida

  (VG Nett) Gardermoen får direkterute til Florida. Norwegian begynner å fly dit like før jul.

Flere artikler

 1. Åtte byggverk du må se i Barcelona

 2. Guide: Syv grunner til å dra til Lisboa

 3. Guide: Syv grunner til å dra til Lisboa

 4. Hit bør du dra for å oppleve verdens beste gratis kunst

 5. Gratis-tips til storbyferien

Fra andre aviser

 1. Det kuleste kaoset du har sett

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no