NÆRKONTAKT: Denne elefantselen ville ikke overgi stranden på Yankee Harbour (Greenwich Island, Sør-Shetland øyene) uten videre. Den skulle i alle fall identifisere de nyankomne. Foto: Gøran Bohlin

Drømmen om Antarktis

ANTARKTIS (VG) En reise mot Sydpolen er ikke lenger forbeholdt polfarere og forskere. En annerledes ferietur til det hvite, store kontinentet er blitt mer oppnåelig.

Publisert:

Av Wenche Gerhardsen og Gøran Bohlin (foto)

Hule dump mot skroget høres idet cruiseskipet finner veien gjennom løypen av isklumper i den smale Lemaire-kanalen. Klumper på størrelse med hus. Kanskje kommer vi igjennom, kanskje må vi snu.

Det finnes ingen garantier i antarktiske farvann. Sikkert er kun at stillheten på dekk vil brytes av kontinuerlige kameraklikk. Ett og annet utrop er også høyst sannsynlig.

- Se, en sel på isflaket der borte!

- Hvor da? Åh, der, ja. Se på den!

Lenge før mennesket i 1820 for første gang så land sør for 60 grader sørlig bredde, hadde Antarktis i mange århundrer vært et åsted for menneskenes drømmer og umuligheter. Antarktis' historie tok allerede form i de gamle grekernes forestillinger om et sørlig balansepunkt til den nordlige halvkule.

Fremdeles er Antarktis langt unna. Fremdeles er det fjernt å tenke på at pingvinene lider av kram snø. Og fremdeles er det en drøm å besøke det uendelige isdekket, selve balansepunktet, på den andre siden av kloden. Ettersom polarturismen stadig øker i omfang, er dette nå blitt en drøm som kan realiseres av nærmeste reisebyrå.

Se fotograf Gøran Bohlins fantastiske bildeserie fra Antarktis

Reiseguide til Antarktis:

Komme dit:
Fly til Santiago de Chile tur/retur med Air France. Oslo - Santiago de Chile (mellomlanding i Paris): fra 8320 kroner.
Fly fra Santiago til Ushuaia i Argentina er med i en pakkeløsning med Hurtigruten. I denne sørligste havnebyen ligger Hurtigruten og andre spesialskip klare for å ta turistene med til Sørishavet.

HØYLYTT: Støynivået i en pingvinkoloni blusser opp av den minste urolighet. Disse ringpingvinene gjør krav på hverandre og omgivelsenes oppmerksomhet av full hals. Foto: Gøran Bohlin

Mange andre selskaper tilbyr lignende Antarktis-cruise fra Ushuaia, blant annet svenske PolarQuest, tyske Hapag-Lloyd Cruise Line og nordamerikanske Quark Expeditions.

Prisnivå:
Et cruise til Antarktis er ikke billig. Hurtigruten (med «Fram») koster mellom 18 000 og 52 000 kroner per person for et ni dagers cruise med fullpensjon, avhengig av lugartype
og dato. To overnattinger i Santiago og fly tur/retur Santiago - Ushuaia er da inkludert. Fly tur/retur Oslo - Santiago kommer i tillegg. Andre turoperatører ligger rundt de samme prisklassene.

Sjekk de ulike turoperatørenes hjemmesider (se «vite mer» for detaljer).

Hvorfor dra:
Dette er isødet - den store, klare stillheten. Pingvinenes rike. Alle fugleinteresserte har gode grunner til å være spente. Likeså alle som søker en ekstrem cruiseopplevelse. Å oppleve kystlinjen er majestetisk, på grensen til sakralt.

Beste tid:
Sommeren, fra tidlig desember til tidlig mars.

Aktiviteter:
- Vi er på et ekspedisjonscruise, gjentar ekspedisjonsteamet gang på gang. Og sannelig snakker de sant. Forvent en til to landinger per dag når overfarten først er vel overstått.

PÅ AVSTAND: Pingviner blir stresset av blir stresset av mennesker om de kommer for nærme eller veiver mye med armene. Blir de avskåret av mennesker på sin vei, kan pingvinene finne på å snu 180 grader - og vakle tomnebbet opp de 200 meterne de kom fra. Foto: Gøran Bohlin

Grupper blir kjørt til land i solide Zodiacbåter. Man får mellom en halvtime og en time i land. Avhengig av stedet, kan man betrakte pingvinkolonier, seler, fugler og vakkert landskap.

Man får vandre rundt selv, så lenge man følger de røde flaggene som merker stiene.

Shopping:
Det er gode handlemuligheter i Ushuaia, med tanke på det kun finnes én kompakt handlegate og at byen har momsfritak.

Spesielt er vinter- og sportsklær gode kjøp.

Praktiske tips:
Ta med varmt ullundertøy, vanntett bukse og jakke, lue og tykke vanter. Kle deg lagvis, og vær forberedt på minusgrader. På
Hurtigruten deles det også ut en vindjakke til alle
passasjerene, og støvler før hver landing. Solbriller og solkrem er nødvendig, ettersom snøen blender og denne delen av Antarktis faktisk befinner seg rett under hullet i ozonlaget.

Uforutsigbart:
Antarktiske farvann er uforutsigbare, og is- og værforholdene avgjør hvor cruiset kan gå. Dette er umulig å planlegge, så timeplanene legges dag for dag av ekspedisjonsteamet.

Kanskje vil det en dag ikke være mulig å gå i land i det hele tatt. En god porsjon fleksibilitet er derfor påkrevd.

Mat:
Kjøkkenet på «Fram» er utsøkt, med en variert buffé av høy kvalitet. Treretters menyer forekommer også (alt dekket av fullpensjon).

Vinkartet er begrenset, men med gunstige priser og utvalg.

Vite mer:
Sidene til norsk polarinstitutt http://npweb.npolar.no/
«Terra Incognita. Travels in Antarctica» av Sarah Weehler er en god bok til flyturen.

Turoperatører og cruisepakker:
www.hurtigruten.no
www.quarkexpeditions.com
www.polarquest.se
www.hapag-lloyd.com
www.antarcticconnection.com
www.iaato.org

(VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider)

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no