BESSEGGEN: De mest ikoniske fjellturene er også de mest populære i år. Her er Bukkelægret mellom Gjendebu og Memurubu, med kjente Besseggen i bakgrunnen. Foto: Jørgen Braastad

De mest populære fjellturene i sommer

Skal du på tur til de mest ikoniske norske fjellene i juli eller august? Da bør du forberede deg på å gå i kø.

 • Malene Emilie Rustad

Norge byr på vakker natur og attraktive fjelltopper. For både norske og internasjonale turister er Norge et fjellparadis sommer som vinter. I år er det ventet store mengder besøkende på de mest ikoniske fjellturene, men nye topper har også økende popularitet.

Tall fra Den Norske Turforeningen viser at de mest ettertraktede fjellene å bestige er flere av de samme som VG Reise har anbefalt tidligere.

Opplev Norge: Måned for måned

PREIKESTOLEN: Fjellturen ved Lysefjorden i Forsand kommune i Rogaland er en av Norges store turistmagneter. Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Folk vil helst til Østlandet

– Vi ser at de ikoniske turmålene som Preikestolen, Trolltunga, Besseggen, Lofoten og Gaustatoppen fortsatt holder stand og er populære blant norske og utenlandske turister, sier kommunikasjonsrådgiver i DNT, Monica Hägglund Langen.

Ifølge NHO Reiselivs feriegallup tar 8 av 10 nordmenn ferie i år, og nesten halvparten av disse oppgir at de skal på hyttetur og mest sannsynlig gå i fjellet.

– Som tidligere år er Øst- og Vestlandet de mest populære sommer-destinasjonene i Norge, basert på hvor respondentene sier de faktisk skal reise, sier Øystein Eian, kommunikasjonsrådgiver i NHO Reiseliv.

Han opplyser om at 46 % av de norgesferierende skal til Østlandet, 34 % til Vestlandet og 19 % skal til Nord-Norge.

Oppdag mindre kjente turer

Langen opplyser om at mest populære DNT-hyttene så langt i sommer er Haukeliseter Fjellstue på Hardangervidda, Gjendesheim i Jotunheimen, Preikestolen Fjellstue i Ryfylkeheiane, Finsehytta i Skarvheimen og Rondvassbu i Rondane. Alle hyttene ligger ved kjente fjelltopper.

Hvis du vil unngå å gå i kø, anbefaler Langen andre turer enn de mest ikoniske.

– For dem som foretrekker å ha naturen for seg selv, anbefaler vi å dra utenfor sesong, eller velge mindre besøkte, men vel så vakre steder og områder som Utladalen, Stølsheimen, Rogalandsheiane, Breheimen med Sota Sæter eller Trollheimen, sier Langen.

Fikk du med deg? Skal bestige 49 fjell innen 1. august.

UTLADALEN: I mindre kjente Utladalen ligger Norges største canyon. Utladalen går nordøst for Øvre Årdal og innover Jotunheimen. Dalen er omkranset av over 1000 meter høye fjell. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

«Lille-Trolltunga»: Fjelltoppen du ikke visste om

Flere unike muligheter

Erlend Eggen er CEO & medgründer av planleggingsverktøyet Outtt. En applikasjon som kan brukes for å finne turmål i Norge. Statistikken fra Outtt viser at de internasjonale turistene velger de mer ikoniske turene, men at det også er økende popularitet blant mindre kjente fjell.

– Internasjonale gjester som planlegger en ferietur i Norge søker i hovedsak etter turer som Besseggen, Trolltunga og Preikestolen, men ønsker man seg vekk fra hordene finnes det mange gode alternativer til disse turene.

Eggen tipser om bortgjemte perler som Vinjeronden i Rondande, Kongevegen i Valdres, Nonshøa i Oppedal og Sukkertoppen på Senja.

– Dette er gode forslag for deg som ser etter de litt unike stedene utenfor allfarvei.

Av turer som ser ut til å ha økende popularitet, trekker Eggen frem Segla på Senja, Aurlandsdalen fra Finse til Flåm, fjellgården Skageflå og Rampestreken fra Åndalsnes.

Les også: Her kan du sove utendørs i sommer!

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Norge
 3. Natur
 4. Preikestolen
 5. Trolltunga
 6. Fjell

Flere artikler

 1. 2020: Tidenes norgesferie

 2. Til topps på Senjas seil

 3. Fem vakre fjellturer i Norge

 4. I sommer vil flest til Vestlandet

 5. Hit bør du reise i juli

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder