1 / 3

Brixton: Londons Karibia

Fargene, energien, musikken, menneskene og markedene. Tar du undergrunnen til siste stasjon på Victoria-line, føles det til tider som å komme til Jamaica.

Publisert:

LONDON (VG reise) Brixton er en bydel med stor karibisk befolkning, noe den har vært siden skipet SS Windrush la til kai i London med over 400 karibiere i 1948. Jamaicanerne bosatte seg i Brixton, og det kan du både lukte, smake og se den dag i dag.

Men i dag er det karibiske godt blandet med mennesker mat og varer fra alle verdenshjørner, noe som har gjort Brixton til et av de mest fargerike hjørnene av London.

BUDSKAPET: «Stay in Peace.» Kan ikke misforstås. På den andre siden står det «Come in Love»

Nattelivet i Brixton er legendarisk. I tillegg til en av landets største konsertarenaer – O2 Academy Brixton – finnes det også populære nattklubber her. Sjekk for eksempel Electric Brixton med mye livemusikk, Brixton Jamm kjent for sine hiphopnetter, eller Phonox, med DJs i verdensklasse,

På begynnelsen av 1980-tallet var Brixton mest kjent for voldsomme gateopptøyer. De kom som reaksjon på rasediskriminering, fattigdom, undertrykking og politi som tilsynelatende umotivert ransaket unge fargede menn. De største gateslagene skjedde i 1981 og 1985. Men i dag er Brixton stort sett et fredelig område lengst sør i London. «Come in Love» og «Stay in Peace» står det på hver side av jernbanebroen over Brixton Avenue.

Brixton har også fått oppmerksomhet i Nazneen Khan-Østrems bok «London. Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet» som kom ut i høst. Et av kapitlene handler om det karibiske London. Der kan du lese mer om Brixton i dag og stedets historie. En annen måte å bli bedre kjent med bydelen på, er å bli med på tur med en lokal guide som du kan finne for eksemepel gjennom Airbnb eller Getyourguide. Eller bare gå gatelangs på egenhånd.

Her er 10 ting du ikke bør gå glipp av i Brixton:

1 / 3
VINYL: Savio Los (t.v) fra firmaet Unexpected London arrangerer guidete turer for små grupper i Brixton. Han er altid innom Lion Vibes og hilser på James bak disken.

Vinyl-butikkene

Pure Vinyl Records og innehaver Claudia Wilson er en institusjon. Dette er ikke bare en platebutikk, men et knutepunkt for alle som er interessert i vinylplater. På kveldstid er det ofte intimkonserter i butikklokalet. Claudia spesialiserer seg på Soul og Reggea, men har også et bredt utvalg av jazz, rock’n roll og hiphop. Adresse 246 Ferndale Rd.

Inne i Brixton Village er en annen vinylbutikk: LionVibes.

– Her finner du musikk som ikke ligger på Spotify, sier James bak disken. Den lille platebutikken hans er spesialist på reggae, og det er bare vinyl som gjelder.

Han forteller at DJs fra hele Europa kommer hit for å finne den helt spesielle musikken. Og når de finner akkurat det de skal ha, betaler de godt for det.

Gamle LP-plater går ikke akkurat til bruktpriser. De billigste ligger på omtrent samme pris som nye LP-er kostet i Norge på begynnelse av 1980-tallet, 80 til 90 kroner. De sjeldneste, feilfrie eksemplarene kan selges for opp til 3000 kroner

1 / 5
GATEKUNST: Baksiden av Brixton Academy er det malt mennekser av foskellig opphav som har det gøy sammen.

Veggmaleriene

Det første kunstverket ser du hvis du snur 180 grader akkurat idet du er på vei opp trappen fra Brixton stasjon. Der, over trappen, er et stort veggmaleri som blant annet viser en politimann som plager en uskyldig innbygger, noe som var en del av opptakten til de store gateopptøyene på begynnelsen av 1980-tallet.

Etter gateopptøyene ble det mer oppmerksomhet rundt de sosiale og økonomiske vanskelighetene i Brixton, og rundt behovet for å bli hørt. Som et svar på dette bestilte Lambeth Council, som Brixton tilhører, en rekke veggmalerier av lokale kunstnere. Dette er noen av de største veggmaleriene i London. Nesten alle er bevart og restaureres med jevne mellomrom.

Her kan du lese om flere fine gatekunstverk i Brixton. Gå også gjerne innendørs for å se på kunst. Brixton Art Gallery og Photofusion er to av flere gallerier med gratis inngang.

1 / 2
GUTTETUR: Norske Svein Holthe, Øystein Dyrnes, Rolf Kaasen og Svein Skogstad fotograferer hverandre ved Bowie-kunsten i Brixton

Bowie-minnesmerket

David Bowie ble født i Brixton, og bodde med familien i 40 Stanfield Road til han var seks år. Da han døde den 10. januar 2016, ble Brixton nærmest et episenter for minnearrangementer. Dagen etter dødsfallet hadde de gatefest for å feire hans liv.

Maleriet av David Bowie i Ziggy Stardust-versjon er nok den mest berømte og mest fotograferte gatekunsten i Brixton. Hvis du går tett på ser du at bildet ikke er malt på vanlig måte, men at det består av mange rennende prikker.

David Bowie ble født i januar 1947 og døde i januar 2016. I januar måned er derfor fortauet foran bildet fullt av blomster og stearinlys. Mange har også skrevet en siste hilsen til stjernen på det. Derfor er det nå dekket av en tykk gjennomsiktig plate. Når du kommer opp fra Brixton stasjon er det rett over på den andre siden av Brixton Avenue.

1 / 2
BRIXTON VILLAGE: Inngangen fra enden av Electric Avenue. Gatekunsten av den ghanesiske kunstneren Dreph forestiller den lokale legenden Michael Johns.

Markedene

De går under betegnelsen Brixton market, men i virkeligheten er det flere, både utendørs og inne. I Brixton Village og Marked Row har du hele verden under tak med en god miks av serveringssteder og salgssteder med alt fra ferskt kjøtt og fisk til håndlagede matvarer, brukskunst, smykker, vinyl, klær, håndverksprodukter. Salgsbodene under tak ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet.

Et av spisestedene hvor det nesten alltid er fullt av kunder, er Senzala creperie i Brixton Village. Her kan du få crepes – eller pannekaker – med alt tenkelige og utenkelig alt og søtt innhold til frokost, lunsj, middag eller dessert.

1 / 2

Innendørsmarkedene har åpent fra klokken 08:00 til 23:30 seks dager i uken, men mandager stenger de klokken 18.

Utendørs, I Station Road, finner du gatemat ved lunsjtid, Farmers marked med frukt og grønt på søndager, og ulike temamarkeder på lørdager. Sjekk tid og sted på Brixtonmarket.net og les mer om Brixton Village og Market Row på deres nettside.

Hovedinngangen til Brixton Village er i Coldharbor Lane. Men det er også en liten inngang i motsatt ende, fra Electric Avenue, en gate som er et eventyr i seg selv.

1 / 3
ELECTRIC AVENUE:

We gonna rock down to Electric Avenue

Electric Avenue er eldre enn innendørsmarkedene. Da den ble bygget i 1880, var dette verdens første markedsgate med elektrisk lys. Derav navnet. En gang var Electric Avenye et elegant shoppingområde anerkjent over hele London. Det var hit man dro for å handle på begynnelsen av forrige år hundre.

Får gatenavnet deg til å nynne «We gonna rock down to Electric Avenue And then we'll take it higher»? 1982-hiten til Eddy Grant handler ikke egentlig om selve gaten, men om opptøyene som skjedde i Brixton i 1981 etter økende spenninger mellom politiet og den lokale fargede befolkningen. I 2016 var Grant her og avduket et Electric Avenue-neonskilt som lyser i mørket.

1 / 4
JERNBANESTASJONEN: De livaktige bronsestatuene av mennesker som venter på perrongen forestiller virkelige togpendlere fra Brixton.

Jernbanestasjonen

På jernbanestasjonen ser tre figurer ut som om de har ventet på toget lenge. Menneskene som er støpt i bronse har stått der siden 1986. Kunstneren, Kevin Atherton, brukte tre personer som reiste daglig til og fra Brixton stasjon som modeller, en hvit kvinne og en farget kvinne og en farget mann. Dette sies å være de første skulpturene av fargede britiske personer på et offentlig sted.

Stasjonsbygningen har også flere veggmalerier utvendig og inni.

RITZY KINO: En verneverdig bygning fra 2011

Ritzy Kino

Både kinoen i første etasje og kafeen i andre, hvor det fra tid til annen er levende musikk, er populære møtesteder i Brixton.

Dette er en av Englands eldste spesialbygde kinobygninger. Ritzy Cinema åpnet som «Electric Pavilllion» i 1911. Svært få engelske kinoer fra den perioden er fortsatt i bruk til det de var bygget for, og bygningen regnes som verneverdig. Kinoen er drevet av Picturehouse, som er kjent for å vise uavhengige og internasjonale filmer i tillegg til Hollywoodsuksesser. Sjekk programmet her.

Her finner du de beste hotellene i London
BRIXTON ACADEMY: En av Londons beste konsertarenaer.

Brixton Academy

Brixton Academy, som nå har skiftet navn til O2 Academy Brixton, har vært et av Londons fremste konsertsteder siden det åpent i 1983. Listen over kjente artister som har spilt her er lang, fra UB40 til Clash, Bob Dylan, Sex Pistols og mange andre. Eric Clapton, Dire Straits og The Police har brukt Akademiet som øvingslokale, mens Wham og Culture club er blant dem som har filmet musikkvideoer her, ifølge Wikipedia. På akademiets egne nettside ser du dagens arrangementer.

Akademiet har plass til nesten 5000 publikum. Opprinnelig var bygningen fra 1929 et av fire Astoria-teatre, og mye av det opprinnelige art-deco-interiøret er fortsatt intakt.

BRIXTON BEACH

Brixton Beach

På Brixton beach er det hverken sand, sjø eller solstoler. Beachen består av grafittidekorert betong omgitt av hus. Betongområdet heter i virkeligheten Stockwell Skate Park, men er mer kjent med det ironiske navnet «Brixton Beach.»

Beachen er et yndet samlingssted for skatere, rollerbladere, BMXere, fotografer og folk som bare liker å henge her.

1 / 7
KORTREIST ØL: Yuri Gomes Mattos tapper øl fra Brixton Breweri.

Pop Brixton

Har du lyst på mat, finner du helt sikkert noe du liker her. Inne på Pop Brixtons område finner du hele verdens matscene samlet i fraktecontainere. Hele området består av fargeglade containere som inneholder butikker eller små kjøkken med mat fra ulike land. Det er asiatisk, kreolsk, karibisk, gresk, og kortreist håndbrygget øl fra Brixton.

Maten kan spises ved et av småbordene inne eller et av langbordene ute. Om vintere legges det tak over hele, slik at utebordene også blir «inne.»

Den som har mat til overs kan sette det i folkets kjøleskap. Altså ikke halvspiste middagsrester, men mat i uåpnede pakker som ikke har gått ut på dato, eller frukt og grønnsaker, så kan hvem som helst komme og hente seg noe å spise hvis de trenger det. Adresse: 49 Brixton Station Rd. Dette er Pop Brixtons nettside.

Vil du oppleve Brixton? Finn ditt hotell her

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig at vi reposter det.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Fem London-knep du kanskje ikke kunne

  Siden jeg flyttet til London for to måneder siden har jeg plukket opp noen ukjente og veldig nyttige opplysninger. Din neste helgetur blir mye enklere. Det lover VGs nye London-korresondent Ahmed Fawar Ashraf
 2. London for sjokoladeelskeren

  Er du glad i sjokolade? Disse stedene må du innom i London.
 3. London – Hvilken bydel passer for deg?

  London er enorm, og du rekker ikke hele byen på en helg. Vil du shoppe, feste eller gå på flotte restauranter? Her kan du lese om seks av de mest populære bydelene for å finne ut hvilket område du bør fokusere på.
 4. 13 morsomme opplevelser med barn i London

  Å aktivere barn på reisen er ikke alltid lett. Men i London er det noe å finne på for alle – selv for de med mye lopper i blodet. Her er 13 spennende ting å gjøre med barn i London.
 5. Fem kule steder i Øst-London

  I Dalston-distriktet, London øst, blomstrer et nyskapende kunstmiljø blant omgjorte fabrikker, sidegater fulle av små butikker, bortgjemte offentlige hager og fargerike utendørsmarkeder.
 6. VG Reises London-tips

  Drøye to timers flytur fra Oslo finner du ikoniske steder fra filmlerretene og utallige muligheter til å følge i både kjente og royales fotspor. I London finnes det opplevelser for enhver smak, shoppingtur, familietur, fotballtur, kultur-tur, kjærestetur, venninnetur eller guttetur
 7. Fem Londonopplevelser for gutta

  Det er nok av kule ting å gjøre på guttetur i London, og fotballkamp og publiv er bare toppen av isfjellet.
 8. La neste London-tur gå til Shoreditch

  Glem masete Oxford Street – Shoreditch er London-hotspotet du må besøke.
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no