FJELLVETT: Skal du på fjelltur er det viktig å kunne fjellvettreglene. De finner du nederst i saken. Foto: Sara Berge Holmberg / VG

Dette må du huske på fjelltur

Du skal ikke undervurdere en dagstur i fjellet!

 • Sara Berge Holmberg
 • Malene Emilie Rustad

Norge byr på mange vakre fjellturer, med flott natur og ville utsikter. Internasjonale turister tar turen til landet vårt alene for å oppleve den fantastiske fjellnaturen vår, og ifølge NHO Reiselivs feriegallup tar nesten 40 prosent nordmenn ferie på hytta og mest sannsynlig i fjellet. Preikestolen, Trolltunga, Besseggen, Lofoten og Gaustatoppen er ifølge Den Norske Turforeningen (DNT) de mest ettertraktede turene i sommer.

Uansett om du er en erfaren fjellklatrer eller en nybegynner er det enkelte ting som er svært viktig å huske på dersom du skal på fjelltur.

les også

Fem vakre fjellturer i Norge

PAKK SMART: Du bør alltid pakke med ekstra klær, tilfelle det skjer noe uventet eller klærne blir våte. Foto: Malene Emilie Rustad / VG

VG Reise har snakket med Mette Øinær Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT, og hun forteller at godt fottøy er helt avgjørende for en fin tur.

– Gnagsår knekker enhver lyst til å gå tur. På fjelltur er fjellsko å anbefale av mange årsaker, sier hun og utdyper:

– En god sko demper godt og har en solid såleoppbygning. Det som kjennetegner gode sko er en kraftig undersåle med godt grep på glatt underlag. En høy sko gir bedre stabilitet, er bedre i vann, men er tyngre.

Habberstad forklarer at det er viktig med en god mellomsåle, slik at skoen ikke vrir seg til sidene om man går i ulendt terreng. Dette er viktig for å unngå vridninger.

– Har du helt nye tursko kan det være smart å ha et par med sko som du vet passer deg godt i sekken, i tilfelle gnagsår skulle melde seg, tipser kommunikasjonssjefen.

Pakkeliste

Det er ikke bare gode sko som er viktig på fjelltur. I sekken bør du ha en ekstra ulltrøye, ullsokker, vindtett jakke, regntøy, førstehjelpsutstyr, vann, mat, og kart og kompass.

– Du bør alltid være rustet for omslag i vær og eventuelle uhell. Skulle du være så uheldig å vrikke en ankel så er det ikke sikkert du kan ta deg hjem for egen maskin, da er det viktig med ekstra klær for å holde varmen, eller en vindsekk å krype inn i. Ha alltid med førstehjelpsutstyr om du skulle falle og få skrubbsår, eller et begynnende gnagsår melder seg, sier Habberstad.

SJEKK LANDSKAPET: Bratte bakker og steinete veier kan være hardt for bena. Husk derfor gode sko. Foto: Malene Emilie Rustad / VG

Sett deg inn i ruta

Det er viktig å sette seg godt inn i ruta før du reiser. Ifølge Habberstad bør du sjekke ut muligheter til å fylle på vann underveis og om veien er kupert.

Det er også viktig å ikke gå for hardt ut og ikke minst må du få i deg nok væske.

– Start rolig, og ta en liten drikkepause en gang i timen, sier Habberstad.

Én skive per time

En ting er sikkert, og det er at midt på fjellet er feil tidspunkt å bli skrubbsulten på. Sørg derfor at du har med deg nok mat. Habberstad har en regel hun følger:

– En gammel regel jeg lever godt med er å tenke én brødskive per time. Det kan gjerne være litt mer variert. Du kan for eksempel ha tre brødskiver og ett hardkokt egg, oppskårne gulrøtter, varmt vann på termos og rett i koppen pose, noen never nøtter og rosiner.

Fjellvettreglene

Skal du på fjelltur bør du være kjent med fjellvettreglene.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2. Tilpass turen etter evne og forhold.
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Fjellvettreglene og flere fjellvett-tips finner du på UT sine hjemmesider.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.

Mer om

 1. Natur
 2. Tur
 3. Fjell
 4. Norge
 5. Reiseliv
 6. Preikestolen
 7. Trolltunga

Flere artikler

 1. Hovedredningssentralen om juli: – En svært travel måned

 2. Dette er sommerens fineste toppturer

 3. Caroline Berg Eriksens telttur-tips med barn

 4. Dette trenger du i backpacker-sekken

 5. Pluss content

  Pristilsynet: Slik velger du rett tursekk

Fra andre aviser

 1. Skal du på fjelltur med barn i sommer? Sjekk disse rådene! (abo)

  Bergens Tidende
 2. Ti regler som gir hunden en god påske

  Bergens Tidende
 3. Færre ulykker i påskefjellet enn i fjor

  Fædrelandsvennen
 4. For ti år siden visste knapt noen hva randonee var. Nå er toppturer blitt folkesport.

  Aftenposten
 5. Tror du Nordkapp er Norges nordligste punkt? Da tar du skammelig feil.

  Aftenposten
 6. Uteliv er trendy. Turismen tar av. A-magasinet har funnet et av få naturområder der det fortsatt er mulig å jakte på ensomheten.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no