Andrew Evans (Digital Nomad): - Det er et land som fortjener et helt liv

BEGEISTRET: Andrew Evans, også kjent som Digital Nomad, trekker frem Prekestolen som et av høydepunktene på norgesturen. Men han viftet ikke med tærne utenfor kanten! Foto: DIGITAL NOMAD

Denne mannen gir norgesreklame verdt millioner

(VG Nett) Tre uker i Norge er ikke nok for National Geographics reisejournalist Andrew Evans. Han vil tilbake. På ferie.

 • Gjermund Glesnes
Publisert:

I tre uker fra 15. mai reiste amerikaneren, best kjent som Digital Nomad, Sør-Norge rundt på oppdrag for reisemagasinet National Geographic Traveler.

Han besøkte de aller fleste severdighetene utenlandske turister drømmer om langs kysten: Munchmuseet, Preikestolen, Bergen, Flåmsbanen, Geirangerfjorden og mye mer, som for eksempel å melke geiter.

Likevel håper han å komme hit igjen.

- Det er en god sjanse for at jeg gjør det. Det er et land som fortjener et helt liv, sier han entusiastisk på telefon fra sitt hotellrom i Ålesund da VG Nett intervjuet ham på tampen av turen.

- Norge er vidstrakt og vilt. Jeg elsker det. Og samtidig som det er vilt, er det sivilisert. Jeg gikk på truger over Hardanger, i snøstorm. Og 45 minutter senere var jeg på et førsteklasses spa og drakk te, sier Andrew Evans.

Deler reisen med 16.000

BEGEISTRET: - Var det verdt all den hjertepumpende adrenalinen? Absolutt. Faktisk kan jeg ikke skjønne hvordan noen kan reise til de norske fjordene UTEN å gå til topps på Preikestolen, skriver Andrew Evans. Foto: DIGITAL NOMAD

Og ikke bare er han begeistret. Reisejournalisten sørger for at også ekstremt mange andre får vite om inntrykkene.

Den tre uker lange turen resulterte i 16 innlegg på bloggen hans, og de 16.000 følgerne hans på Twitter ble pepret med inntrykk - på en tilfeldig dag (30. mai) skrev han hele 40 tweets.

Disse 16.000 menneskene har fått lese ting som:

«I hele mitt liv har jeg sett idylliske reklamer for Norge, men i dag står jeg her og det er 100 prosent ekte.»

«Alle sier at jeg har en drømmejobb, men jeg drømmer om å være en arkitekturstudent på studietur utenlands i Ålesund.»

Millionverdi for Norge

- Kommer dette til å gi Norge flere turister?

- Ja definitivt. Jeg har aldri tidligere fått så mye respons fra leserne som på turen til Norge. Mange sier at de har satt opp Norge på sin ting-å-gjøre-før-de-dør-liste. Noen sier til og med at de vil reise hit allerede i år, svarer Evans.

Reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge slår fast at National Geographic-journalistens norgesbesøk er verdt millioner.

- Han har blitt en opinionsdanner, spesielt i USA der han nærmest er en bloggkjendis. Og National Geographic er midt i målgruppen for oss, sier han til VG Nett.

Magasinet har både hatt Voss og de norske fjordene inne i sine kåringer av beste reisemål, men Tuftin tror at digitalnomadens blogging og tvitring gjør at han også når en annen leserskare.

Ler av prisene

ÅLESUND: Et klassisk utsiktsbilde over jugendbyen er blant de svært mange Andrew Evans' twitterfølgere har fått se de siste ukene. Foto: DIGITAL NOMAD


Selv om Evans reiser på oppdrag og ikke trenger å bekymre seg for kostnadene, betyr ikke det at han ikke har sett det: Norge er ikke noe billig ferieland. Ikke i det hele tatt.

- Det er det dyreste stedet jeg har vært. Det er så dyrt at du bare kan le. Det er bortenfor det du kan klage på. Jeg klager på at ting er dyre i London og jeg gjorde det på Island. Her er prisene så astronomiske at du bare kan le, sier amerikaneren.

- Jeg fikk en bokidé: «Norge for 500 dollar dagen» (tilsvarer 3000 kroner - journ. anm.). Jeg tror at selv det ville være vanskelig for noen. Hvis folk vil ha en billig ferie, bør de ikke dra hit. Men hvis de vil se Norge, bør de spare og komme. Det er verdt det, mener han før han røper sitt triks.

- Jeg later som at 100 kroner bare er litt penger. At det er en-dollarseddel, sier han og ler.

- Men fortsatt vil du komme tilbake, og da på ferie slik at du må betale alt selv?

- Definitivt. Folk tror at det jeg gjør er ferie. Men det er en jobb. Jeg kommer til et fantastisk sted, og dagen etter drar jeg videre, forklarer han før han gir gratisreklame til et område som har slitt veldig med turisttrafikken de siste årene:

- Som da jeg kjørte gjennom Gudbrandsdalen. Etter min mening er det et av de vakreste stedene i verden. Spesielt i mai, med gule løvetanner, grønn skog og røde låver. Jeg måtte bare kjøre gjennom for å rekke en avtale. Så i dagboka skrev jeg: «Jeg må komme tilbake til Gudbrandsdalen fordi den er fenomenal», sier Andrew Evans.

To på topp

SOM FISKEN I VANNET: Andrew Evans (t.v.) og akvarist Rune Veiseth i Atlanterhavsparken dykker i et av akvariene. Foto: DIGITAL NOMAD


- Hvilke andre favorittsteder har du fått i Norge?

- Prekestolen er unik. Jeg elsket å gå opp dit. Og Geiranger skilte seg ut. Jeg dro ut til en av gårdene der, Skageflå. Hele Norges historie var vaglet opp på en klippe. Jeg likte virkelig å se det og å være der, svarer bloggeren og journalisten, som til og med har skrevet et blogginnlegg om Lærdalstunnelen.

For amerikaneren mener slettes ikke at tunneler ødelegger naturopplevelsen for turistene.

- For oss er det virkelig interessant. Det er mange måter å se en fjord. Du må gjøre alle. Du kan se fjordene fra båt, fra lufta som i helikopter, du må gå fottur opp fjellet, kjøre bil eller som jeg tok: Flåmsbanen. Og du kan reise inni et fjell. Det gir en enda sterkere følelse av geologien, sier han.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. National Geographic anbefaler vårtur til Voss

  Når redaktørene i National Geographic presenterer sine beste reisetips for våren, er Voss en av favorittene.
 2. Norge til topps i National Geographic

  (VG Nett) For andre gang er norske fjorder kåret til verdens vakreste og best bevarte.
 3. «Lonely Planet»-legende: - Dette er de fem beste stedene i Norge

  (VG Nett) Få reisereportere kjenner Norge bedre enn TV-personligheten Ian Wright.
 4. Disse turistene synes ikke Norge er dyrt

  DOVRE (VG Nett) I sommer er Herry Moes og Marjan Krommendyk på sin 26. norgesferie. De er ikke skremt over prisnivået.
 5. - Norge er så dyrt at du må selge din førstefødte

  BODØ (VG Nett) Norge er det perfekte reisemål, mener en av verdens mest kjente reisereportere, Ian Wright.

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Lokalbefolkning om sommer uten cruiseturister: – Helt nydelig

 2. 2014: Året da Norge vant verden

 3. 2020: Tidenes norgesferie

 4. Undersøkelse: Velger Norgesferie selv om grensene åpnes

 5. Pluss content

  Skal ta verden med tørket tang, gravet elg og tyttebærketchup

Fra andre aviser

 1. Slik skal det største turistmarkedet kapres av Norge

  Bergens Tidende
 2. Turistene er avslørt. Nå vet vi hvor de drar.

  Aftenposten
 3. Dette er turistene minst fornøyde med i Norge

  Bergens Tidende
 4. Her er turistene mest fornøyde i Norge

  Aftenposten
 5. Nå går alarmen for overturisme også i Norge: - Det er som om vi kveles sakte

  Aftenposten
 6. Trolltunga tar av

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no