Ny reiseundersøkelse viser trender for 2014: Vi vil bo flott, men flyreisen skal være billig

PLANLEGGER SOMMEREN: Nordmenn bestiller sommerens feriereiser i julen eller på nyåret, viser ny undnersøkelse. Foto: STOCKMAN.

Nordmenn er snobbete globetrottere

Neste år skal tre av ti nordmenn på tre eller flere utenlandsferier, viser en ny undersøkelse om nordmenns reisevaner.

 • Anne Bergseng

- Vi reiser stadig mer og er blitt litt «fine på det» når vi bestiller hotell, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Når det gjelder flyreiser, har vi imidlertid en helt annen innstilling: Flyturen regnes kun som en transportetappe, og vi er særdeles opptatt av å betale så lite som mulig for den.

- Men vi er likevel kravstore og er opptatt av å få god service underveis selv om vi betaler lite for billetten, sier Berge.

Vi er ikke trofaste mot flyselskapene, og reiser ofte ut med ett selskap og hjem med et annet, om vi kan spare noen kroner på dette. Mellomlanding er også greit, om det ikke tar altfor lang tid. Uansett er det prisen på billetten som er det aller viktigste for oss, viser undersøkelsen.

Starter feriedrømmen i julen

JULEDRØM: Rundt halvparten av oss starter planleggingen av neste års sommerferie rundt juletuder, viser ny undersøkelse. Foto: STOCKEXPERT.


Planlegging av neste års ferieturer starter for alvor i romjulen for mange nordmenn. 32 prosent av oss bestiller sommerferien i løpet av årets tre første måneder.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av FINN reise blant 1018 respondenter på landsbasis. I 2013 har det vært 361.478 unike brukere innom FINN reise per uke, omtrent nøyaktig det samme som i fjor. Fly er enkeltområdet med mest trafikk.

Ifølge undersøkelsen er én til to utenlandsferier per år nok for folk flest, men tre av ti er langt mer reiselystne enn som så.

Videre kommer det frem at 46 prosent av oss har fått nye reisevaner de siste årene, og at disse først og fremst er knyttet til at vi er mer opptatt av standard og at vi ferierer hyppigere.

Prosentandelen som sier de er nøye på kvaliteten på bosted har økt betraktelig sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i fjor.

New York og Kreta

PÅ VEI OPP: Nordmenn reiser stadig mer til New York. Flere direktefly og rimeligere billetter øker reiselysten. Her fra Times Square. Foto: JAN OVIND.


- Det tyder på at mange nordmenn har god råd. Vi er dessuten vant til en god standard her hjemme, og ønsker ikke å fire på kravene når vi drar på ferie. Funnene viser at det er vanlig å bestille firestjerners hotell, sier Berge.

- Med god standard menes ikke nødvendigvis pump og prakt. Vi er mest opptatte av at det er frokost inkludert, gratis internett og TV på rommet.

Det er de tradisjonelle reisemålene som topper popularitetsstatistikken. Aller helst vil vi til New York og Kreta.

I tillegg til å tilbringe tid på hytta eller i feriebolig i Norge, Sverige og Danmark, er storby- og sydenferie de mest aktuelle ferieformene. New York og London er storbyfavorittene, mens Hellas og Spania er sydenfavorittene, med reisemål som Kreta, Mallorca og Kanariøyene i spissen.

Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at det er flere som har planer om å dra til USA enn Italia. Egypt og Bulgaria er det «ingen» som vil til.

- Det er imidlertid forskjell på hvor vi helst vil og hva vi søker mest etter. Vår søkestatistikk viser for eksempel at det er stor interesse for Tyrkia, noe som henger sammen med at utvalg av reiser og pris er viktige faktorer når ferien skal bestilles, sier Berge.

Kutter i feriebudsjettet

SOMMERFERIEN VIKTIG: Nordmenn prioriterer sommerferien høyt, selv om vi er litt mer forsiktig med pengene enn i fjor. Dette er en strand i San Sebastian i Spania. Foto: GØRAN BOHLIN.


Samtidig viser undersøkelsen at det er færre som øker feriebudsjettet i 2014, sammenlignet med i 2013. I fjorårets undersøkelse svarte 29 prosent av respondentene at de ville øke feriebudsjettet, mot 19 prosent nå.

- Vi ser en begynnende pessimisme på flere samfunnsområder, men i hvilken grad dette gjelder reiselivet er litt tidlig å si. Erfaringsmessig er sommerferien noe av det siste vi dropper. Hovedferien er hellig for nordmenn. Da er det større grunn til å tro at vi strammer inn på småferiene, sier Rolf Forsdahl, direktør for reiseliv i Virke.

Han mener videre at trenden med høy hotellstandard henger sammen med et generasjonsskifte innen reiseliv.

- Unge i dag er i større grad vant til at foreldrene tar dem med på fine ferier enn det som var tilfelle for noen tiår siden. Det påvirker kvalitetskravene til bosted, sier Forsdahl.

Les også

 1. Slik kommer du raskest gjennom sikkerhetskontrollen

  Snarveier finnes ikke, med mindre du er gullkunde som får passere på fast-track.
 2. Norwegian forlenger avtale med London-flyplass

  Norwegian utvider samarbeidet med Gatwick-flyplassen sør for London og skal neste år fly mellom London og USA.
 3. Her er verdens 10 beste all-inclusive-hoteller

  Tripadvisor har kåret verdens ti beste all-inclusive-hoteller. Det er bare å begi seg mot Karibia.
 4. 10 nye SAS-ruter fra Norge til sommeren

  Italia, Kypros, Frankrike, Tyrkia, Hellas, Danmark og Kroatia. Det er landene SAS oppretter nye ruter til sommeren 2014.
 5. 675 dager på bryllupsreise

  Mike og Anne Howard har trolig vært på verdens lengste bryllupsreise. Nordlys og hundesledekjøring i Norge er blant…

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Knallsommer gjør ikke nordmenn mindre Syden-lystne

 2. Book påskeferien før det er for sent

 3. Norgesferie som aldri før til sommeren

 4. Nordmenn vil bruke mer penger på reise i 2018

 5. Nordmenn bytter Spania med Skandinavia

Fra andre aviser

 1. Er nordmenn gjerrige globetrottere?

  Aftenposten
 2. Over halvparten av utenlandsreisende skal hit i sommer

  Bergens Tidende
 3. Nordmenn kutter i reisebudsjettet for sommeren

  Aftenposten
 4. Over halvparten av utenlandsreisende skal hit i sommer

  Fædrelandsvennen
 5. - Nordmenn er mer bekymret for det norske været enn den greske økonomien

  Bergens Tidende
 6. - Nordmenn er mer bekymret for det norske været enn den greske økonomien

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder