BILDENE TURISTINDUSTRIEN FRYKTER: Over 1000 væpnede politifolk skal sørge for sikkerheten på Tunisias strender etter fjorårets angrep. Det har ikke svekket terrorfrykten. Antall turister i Sousse, der dette bildet er tatt, har stupt med opp til 90 prosent.

Turister er terrormål: 1 av 3 nordmenn sier terror påvirker ferieplaner

For andre gang på en uke gikk islamistiske terrorister til angrep på utenlandske turister. Nå sier hver tredje nordmann at terrorfrykt påvirker ferieplanene.

Publisert:

Terrorekspert: Tydelig endring i IS-strategi

En av dem er Monica Westby fra Årnes, som sammen med mann, barn og en vennefamilie dropper den årvisse Tyrkia-ferien.

– Vi er enige om at det ikke blir noen Tyrkia-tur i år. Vi har ikke bestemt hva det blir til i ferien ennå, men det blir nok i alle fall en tur til Bergen, sier hun.

Det er hun ikke alene om. I en undersøkelse Infact har gjort for VG, sier 33 prosent av de spurte at terrorangrepene den siste tiden påvirker ferieplanene.

– Vi ønsker ikke å være bekymret når vi er på ferie, sier Westby til VG.

Det er denne type utsagn som nå sender sjokkbølger gjennom turistindustrien i land etter land.

Det siste året har terrorister og ulike grupper målrettet slått til mot utenlandske turister populære ferieland som Egypt, Tunisia, Frankrike, Thailand, Filippinene - og nå sist Indonesia og Tyrkia.

– Det virker å være IS sin strategi, å ramme økonomien i et land som allerede har politiske problemer. Folk har frem til nå tenkt seg om to ganger før de har bestilt reise til Tyrkia. Nå vil de tenke seg om tre ganger, sier Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Hun viser til selvmordsangrepet i hjertet av turiststrøket i Istanbul tidligere denne uken, der 11 tyske turister ble drept.

Torsdag skjedde det igjen:

I løpet av sekunder var den hyggelige kaffepausen på Starbucks-kafeen i Indonesias hovedstad forvandlet til et blodig inferno.

Etter at selvmordsbombere sprengte seg selv i luften, forteller vitner hvordan andre gjerningsmenn skjøt mot kafégjester som flyktet i panikk.

Artikkelen fortsetter under videoen

Utrolig nok klarte de fem terroristene bare å ta med seg to mennesker i døden: En canadisk og en indonesisk statsborger.

Ny IS-strategi: Flere turist-angrep

VGs gjennomgang viser at minst 400 turister er drept i terrorangrep de siste tre tiårene. Men trenden er klar: De siste årene har antallet angrep blitt hyppigere og langt mer profilerte enn tidligere.

Eksperter mener terrorangrepene mot populære turistmål representerer en ny strategi fra IS og andre terrorgrupper.

Les også: al-Qaida har erklært krig mot IS

En av dem er stipendiat Aaron Stein ved Atlantic Council i Washington.

Ifølge han er angrepene de siste dagene tydelig inspirert av aksjonene i Tunisia og Paris i fjor. Samtidig understreker forskeren at terrorangrepet i Istanbul skiller seg klart fra andre angrep i Tyrkia. Årsak: Nå er det turister som var målet.

- Dette representerer en tydelig endring i strategien til IS, sier han.

Les også: IS-oppfordring møtt med latter på sosiale medier

Mål: Svekke turistindustrien

VELKOMMEN TIL ISTANBUL: Tyrkisk politi ved sperringene like ved Den blå moske, et av Tyrkias mest populære turistmål, etter angrepet tidligere denne uken.

Torsdag ettermiddag tok IS på seg skylden for angrepet i Jakarta. De har også tatt på seg skylden for angrepet som rammet Istanbul.

Tyrkias turistminister Mahir Ünal uttalte onsdag at «målet med angrepet var å svekke turistsektoren i landet».

Internasjonale terroreksperter mener IS, gjennom å rette sine angrep mot slike mål, ønsker å sende en tydelig beskjed.

- Terroristene vet at når de angriper slike mål så vil de fleste av ofrene være utenlandske turister. De vet også at ved å drepe utlendinger, så vil det ha større påvirkning på det internasjonale samfunnet, sier terrorekspert Ercan Citlioglu ved Senter for strategiske studier ved Baskent-universitetet i Ankara til al Jazeera.

UD til reisende: Registrer deg

Utenriksdepartementet har ikke skjerpet sine reiseråd til Tyrkia og Indonesia etter terrorangrepene. Men de ber nordmenn være forsiktige – og registrere seg.

Reiseregistrering.no er nettsiden du må innom dersom du skal til land der det kan være uroligheter, oppfordrer departementet.

– Da vet norske myndigheter at de er der, og det blir lettere for oss å få tak i vedkommende hvis det skjer noe, sier pressevakt Ane Lunde i UD.

- Det viktigste er likevel å orientere seg før man reiser, påpeker Lunde.

På nettsiden Landsider.no kan du velge land og sjekke hva UD mener om den lokale sikkerhetssituasjonen.

– Det viktigste er å orientere seg før man reiser, sier Lunde.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no