VG følger det spektakulære rekordforsøket frem til midnatt

Se video der gutta forteller om trikset som blir helt avgjørende

Øystein er turens eneste sjåfør

GLOBETROTTERE: Øystein Djupvik, Tay-young Pak og Gunnar Garfors gir seg ikke, og gjør søndag et nytt forsøk på å slå verdensrekorden i antall besøkte land på 24 timer. Strategien denne gangen innebærer blant annet bedre planlegging, mye energidrikk og en tisseflaske.

Gunnar, Tay-young og Øystein måtte besøke minst 18 land på ett døgn: Nå har de satt verdensrekord!

Drømmen om verdensrekord gikk i oppfyllelse for den norske trioen. På 24 timer besøkte de 19 land.

 • Marthe Berg
Publisert:

Klokken 21:40 søndag kveld kom meldingen fra Gunnar Garfors: De hadde ankommet Sveits, og har med det slått verdensrekorden for flest besøkte land i løpet av ett døgn. Men det stopper ikke her. Den eventyrlystne trioen kjører videre!

– Her er det høy stemning! Dette er knallbra, nå vi skal rekke Liechtenstein før tiden er ute, sier Gunnar Garfors.

Og det rakk de.

Trioen trodde lenge at de kom til å rekke 20 land, men ble hindret av et kraftig uvær.

– Vindusviskerne klarer rett og slett ikke å ta unna regnet, så kan ikke kjøre fortere enn 80 kilometer i timen på motorveien. Allerede da pusher vi det og kjører vi fortere enn det, risikerer vi vannplaning, sier han.

Garfors forteller at de likevel er veldig godt fornøyde hvis de klarer 19 land på 24 timer, og med det slår den tidligere verdensrekorden med to land.

– Dette er verdt å feire. Først skal vi finne oss et sted å overnatte og sannsynligvis blir det nok litt bobler, sier den nye rekordholderen.

I mai skrev VG om kameratene Gunnar Garfors, Tay-young Pak og Øystein Djupvik som ønsket å sette verdensrekord i antall besøkte land på ett døgn. Nordmennene var ambisiøse, og hadde som mål å klare 20 land på 24 timer.

Den den tidligere verdensrekorden var 17 land på 24 timer.

Dessverre gikk ikke alt etter planen, og kompisgjengen måtte nøye seg med å tangere den gamle rekorden, og dermed dele førsteplassen med to menn fra Australia, en kvinne fra Sverige og en kvinne fra Nederland.

Gir seg ikke så lett

Etter det sure nederlaget fikk Garfors, Pak og Djupvik blod på tann, og bestemte seg for å gjøre et nytt forsøk på å slå verdensrekorden. Natt til søndag la de tre reisekompanjongene ut på det som kan komme til å bli en reise som fører seg inn i Guinness rekordbok.

– Vi er i full fart. Reisen har gått slag i slag siden tre minutter over midnatt, sier Gunnar Garfors til VG søndag kveld. Da hadde de dedikerte kompisene rukket gjennom 15 land, og hadde fremdeles 5 timer og 45 minutter til rådighet.

– Nå har det akkurat begynt å regne, og det er ikke så bra, men vi tar det med godt humør, og det er topp stemning i bilen, sier Garfors, som allerede da var positiv til at de skulle klare å skrive historie en sen septembernatt.

Disse landene har nordmennene besøkt:

Hellas, Bulgaria, Makedonia, Kosovo, Serbia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Slovenia, Østerrike, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland, Nederland, Belgia, Luxembourg, Frankrike, Sveits og Liechtenstein.

Øystein Djupvik er reisens sjåfør, og har sittet bak rattet på hele den 24 timer lange reisen.

– Ingen føler seg trygge når jeg kjører bil og Tay har bare hatt lappen i et halvt år, så han får ikke lov til å leie bil. Men Øystein er veldig profesjonell og sikker, og jobber til vanlig i et transportselskap, så han er en proff sjåfør, forklarer Garfors lattermildt.

BEKREFTER MED SELFIE: Da VG snakket med kameratgjengen søndag kveld, hadde de nettopp kommet til Belgia, som var dagens 15. besøkte land. Med 5 timer og 45 minutter igjen til rådighet, var trioen positive til at de kan klare å slå verdensrekorden på 17 land. Besøket i hvert land bekreftes med en selfie.

Blandende tilbakemeldinger

Naustdølen forteller at de har møtt på noen utfordringer underveis på turen, men at de stiller godt forberedt og har planlagt reiseruter og reisemetoder bedre denne gangen.

–- Vi hadde blant annet bestilt en ganske ok leiebil, men endte opp med å få bil med mye lavere standard. En gammel, utslitt Ford Focus som hadde gått 100.000 kilometer. Det førte til at vi måtte stokke om litt på tidstabellen. I tillegg har vi kjørt gjennom tett tåke og kraftige regnskurer, forteller han.

VED GODT MOT: Tay-young Pak, Gunnar Garfors og Øystein Djupvik har stor tro på at de skal slå verdensrekorden denne gangen.

Trioen følges av en dokumentarist, og hele den lange reisen er GPS-sporet slik at spente folk kan følge rekordforsøket gjennom et kart på Garfors blogg. Selv forteller Garfors at de har fått blandede tilbakemeldinger fra folk over hele verden som følger det spektakulære forsøket.

– Vi hører fra folk hele tiden, gjennom Twitter, SMS og E-post. Noen vil ønske oss lykke til, andre ber oss kjøre pent, mens noen sier at det vi driver med er latterlig, idioti og dumskap. Og det har de jo rett i, til en viss grad, ler Garfors, men understreker at det er viktig å være litt leken.

Jakter verdensrekorder

Siden det forrige forsøket i mai har Garfors besøkt alle fylker i Norge på 22,5 timer. Det gjorde han denne uken.

Garfors er for øvrig også den eneste nordmannen som har besøkt alle verdens land. Denne uken ga han ut en bok om sine reiser rundt i verden.

For to år siden besøkte han også fem verdensdeler på ett døgn, og dette ble hans første verdensrekord. Den kommer i høstens Guinness rekordbok.

VG følger kameratene frem til midnatt. Da kommer det endelige svaret på hvor mange land de tre verdensrekordholderne rekker å besøke.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Gunnar, Tay-young og Øystein skal innom 18 land på ett døgn: Blir det ny verdensrekord?

  Med det sure nederlaget fra sist gang friskt i minnet gjør gjengen natt til søndag nok et forsøk på å besøke flest mulig…
 2. Tay-young, Øystein og Gunnar skal innom 20 land på 24 timer

  - Det er jo galskap satt i system. Men vi må jo ha en hobby.

Mer om

 1. Utrolige historier
 2. Reiseliv

Flere artikler

 1. Gunnar, Tay-young og Øystein skal innom 18 land på ett døgn: Blir det ny verdensrekord?

 2. Reisegale nordmenn klare for nytt
  rekord-stunt

 3. Norsk kameratgjeng med verdensrekord i amerikanske delstatsbesøk

 4. Sultan er kort fortalt fem ganger så lang som Dangi!

 5. Ny verdensrekord for Gunnar (43)

Fra andre aviser

 1. Tre nordmenn satt verdensrekord – nå er de verden rundt

  Bergens Tidende
 2. De rakk 19 fylker på en dag

  Bergens Tidende
 3. Rekker han å besøke alle Norges fylker på en dag?

  Bergens Tidende
 4. Nå er Gunnar i gang med et nytt, sprøtt rekordforsøk

  Bergens Tidende
 5. Tre nordmenn skulle sette verdensrekord – igjen

  Bergens Tidende
 6. Tre nordmenn skulle sette verdensrekord – igjen

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no