Nesten 600 syke på Oslo-cruiseskip

«VISION OF DISEASE»: For fjerde cruise på rad er «Vision of the Seas» rammet av et hissig magevirus. Foto: RUNE THOMAS EGE Foto: Rune Thomas Ege

Mer magesjau rammer «Vision of Disease»

(VG Nett) Oppvask, omvask og gassrens til tross: Omgangssyken herjer fortsatt på Royal Caribbeans oslobåt.

 • Rune Thomas Ege
 • Gjermund Glesnes
Publisert:

«Vision of the Seas» skulle egentlig være cruiserederiets utstillingsvindu i Norge. Men for mange av passasjerene som skulle lokkes til å prøve cruiseferie, kunne like gjerne skipet byttet navn til «Vision of Disease».

Ifølge Royal Caribbeans egne tall er nærmere 600 passasjerer rammet av magesjau på de fire siste cruisene fra Oslo.

Iløpet av de fem første dagene av det siste cruiset, er 18 passasjerer og ett besetningsmedlem rammet av kraftig diaré og oppkast, ifølge en pressemelding Royal Caribbean International sendte ut i går. I dag har rederiet registrert ytterligere tre tilfeller på «diaréskipet».

- For Royal Caribbean har dette omtrent samme effekt som da Volvo skulle presentere en kollisjonssikker bil foran et stort pressekorps. Det endte med en dundrende krasj, sier rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen til VG Nett.

Han mener at de stadige utbruddene og den massive mediaomtalen har gitt Royal Caribbean en alvorlig ripe i lakken.

- Når du selger et cruise, selger du luksus. Du forbinder cruise med svært god mat, god drikke og gode opplevelser. Når det «renner i begge ender», og i tillegg når førstesidene på både VG og Dagbladet, vil det få en svært negativ effekt. Spesielt når det skjer igjen og igjen, sier Blindheim.

*De første utbruddene av såkalt norovirus (se faktaboks) om bord på «Vision of the Seas», skjedde på seilingen som startet fra Oslo 1. mai. Da ble om lag 100 passasjerer syke.

*Til tross for omfattende rengjøringstiltak, ble over 300 smittet på cruiset som startet fra Oslo 6. mai.

*15. mai la skipet ut på et nytt cruise, denne gangen til Brügge og Amsterdam. 142 passasjerer ble syke.

*Nå er skipet på cruise til flere havner i England, Skottland og Frankrike, også denne gang med Oslo som utgangspunkt. Så langt er 22 syke på dette cruiset.

*Skipet ble også rammet av virusutbrudd under cruise fra Sør-Amerika i vår.

LES OGSÅ:Passasjerer raser mot Royal Caribbeans erstatningsbløff

- Oppnår ønsket effekt

Salgs- og markedssjef Ellen Stebekk i Royal Caribbean vil kun besvare VG Netts spørsmål på e-post. Hun skriver dette om rederiets håndtering av de stadige sykdomsutbruddene:

- Vi har fra dag én vært i løpende dialog med helsemyndigheter og eksperter, og mener vi har gjort det vi kan for å forsøke å eliminere dette. Vi har iverksatt svært omfattende desinfiserings- og rengjøringstiltak om bord, og nå ser det endelig ut til at vi oppnår ønsket effekt. Smittevernoverlegen i Oslo og Mattilsynet har vært om bord ved flere anledninger, og har ikke hatt noe å utsette på verken renhold eller hygienisk standard.

- Segnet om i matsalen

Passasjerene som har reist med «Vision of the Seas» er av en litt annen oppfatning.

- Vi opplevde at vi fikk møkkete bestikk, møkkete kaffekopper og skitne glass, fortalte Mette Tollefsen til VG Nett etter å ha reist med skipet i forrige uke.

- Det var helt kaos. Folk kastet opp i gangene, og det luktet oppkast flere steder på skipet, fortalte Gro Mjelland til VG Nett, etter at hun ble rammet av sykdom på det første Oslo-cruiset.

Andre passasjerer forteller om medpassasjerer som segnet om av utmattelse på grunn av påkjenningen.

Også på VG Reises Facebook-gruppe går diskusjonen om situasjonen på «Vision of the Seas».

- Jeg vil rose mannskapet om bord, de gjorde alt de kunne for å gjøre turen så hyggelig som mulig. En må tenke på at det ikke er så hyggelig å arbeide under slike forhold. Det var trist å høre sinte mennesker overhøvle besetningsmedlemmene.
En annen ting er at mange som ble smittet ikke oppsøkte lege - fordi da kom de ikke i land. Det er for meg litt respektløst overfor de andre passasjerene om bord, skriver Annette M. Gluckstad, som reiste med skipet i begynnelsen av mai.

Klikk her for å bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Smittevernoverlegen i Oslo har sagt til VG Nett at viruset trolig vil «gjemme seg» på skipet over lengre tid.

- Kan ha tapt mye penger

- Hva skal nervøse passasjerer som skal reise med dere i ukene og dagene fremover gjøre?

- Per i dag er kun to av 2000 passasjerer syke på «Vision of the Seas». Antallet berørte er betydelig færre sammenlignet med foregående seilinger, og vi håper vi så snart som mulig nå kan ha en normalisert situasjon om bord. Vi vil oppdatere våre hjemmesider med informasjon fra skipet, og oppfordrer de som ønsker siste nytt før de går ombord til å gå inn på nettsidene våre, skriver Stebekk i e-posten til VG Nett.

Les videre under bildet!

USTILLINGSVINDU: Egentlig skulle «Vision of the Seas» være Royal Caribbeans utstillingsvindu mot det norske markedet. Nå hjemsøkes cruiseskipet av et hissig magevirus. Foto: Rune Thomas Ege

Trond Blindheim ved Markedshøyskolen mener at Royal Caribbean kan ha tapt betydelige summer på de stadige virusutbruddene på «Vision of the Seas».

- Hadde dette skjedd én gang, ville nok folk flest tenkt «shit happens» - bokstavelig talt. Men her skjer det om igjen og om igjen. Hvor mye de taper, er vanskelig å si. Men det vil få en svært negativ effekt på salget, mener han.

PS! VG Reise testet «Vision of the Seas» før sesongdebuten i fjor, uten å bli veldig begeistret: «Produktet er alt i alt bedre enn Color Line. Men det er bare så vidt, og skipet viser noen aldringstegn. Med bildekk hadde hun blitt en bra danskebåt.» skrev vi den gang. Les hele testen her.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Royal Caribbean om virusutbruddetFolkehelseinstituttet om norovirus
Publisert:

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Skipsfart

Flere artikler

 1. Ny virusbølge på cruiseskip på vei til Norge

 2. Refser Royal Caribbean for erstatnings-bløff

 3. Gasstank eksploderte - cruisepassasjerer skadet

 4. - Viruset kan gjemme seg på cruiseskipet lenge

 5. Cruiserederi nekter å betale spy-erstatning

Fra andre aviser

 1. Ny virusbølge på cruiseskip på vei til Norge

  Aftenposten
 2. Fikk medhold på klage, får likevel ikke penger

  Bergens Tidende
 3. Sjøslag om cruiseturister

  Aftenposten
 4. RCCL velger bort Oslo

  Bergens Tidende
 5. Her er de råeste cruisenyhetene

  Aftenposten
 6. Cruiseferie i Norge avsluttet med oppkast og diaré

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no