1 / 30
ELVIS LEVER: I Memphis kan du fremdeles treffe «The King of Rock'n Roll». FOTO: GØRAN BOHLIN/VG

Memphis - byen hvor to «konger» døde

MEMPHIS (VG) Fredag var det 36 år siden «The King of Rock'n Roll» døde. Han var ikke den eneste «kongen» som endte sitt liv i Memphis.

Publisert:

4. april 1968 var borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr. i byen for å støtte svarte søppelarbeidere, som var i streik. Kvelden før hadde han i samme by holdt en av sine mest berømte taler, der han forteller at han har vært på fjelltoppen, og sett «The Promised Land».

I talen forteller han at han kanskje ikke vil komme dit sammen med de andre, men at afroamerikanere, som et folk, en dag vil komme dit.

- Som alle andre ønsker jeg å leve et langt liv. (...) Men jeg tenker ikke på det nå. (...) Så i kveld er jeg glad. Jeg er ikke bekymret for noen ting. Jeg frykter ingen, sa han, som om han visste hva som skulle skje bare dagen etter.

Borgerrettighetsmuseum

I Memphis hadde King tatt inn på Lorraine Hotel, like utenfor sentrum. Et av få hoteller som tidlig tillot afroamerikanere å bo der. Kjent for blant annet å ha huset mange av soulstjernene som spilte inn plater hos Stax Records i byen. Folk som Ray Charles, Aretha Frankling og Otis Redding.

King skulle på middagsselskap i et privat hjem. Sammen med verten, som hadde kommet for å hente ham, stod han på balkongen utenfor rommet sitt i 2. etasje da et skudd falt fra en bygning over gaten. Fredsprisvinneren ble truffet i halsen. Kort tid senere døde han på sykehus.

I dag er Lorraine Hotel en del av USAs nasjonale borgerrettighetsmuseum. Det tar for seg langt mer enn bare Martin Luther King jr., og drapet på ham.

ÅSTED: På balkongen der hvor kransen henger stod Martin Luther King jr. da han ble skutt og drept. Drapsmannen avfyrte skuddene fra bygningen på andre siden av gaten. Det som en gang var et hotell i Memphis er i dag borgerettighetsmuseum. Foto: Gøran Bohlin

Norske gullplater

Men det er altså en annen «King» byen i sørvestre hjørnet av Tennessee er mest kjent for: «The King of Rock'n Roll».

Fredag denne uken er det 36 år siden Elvis Presley ble funnet død på Graceland, hans hjem i Memphis. Mannen som forandret verdens popkultur ble bare 42 år gammel.

LES OGSÅ: Den store musikkreisen

I dag er Graceland museum. Når man går - i kø - gjennom huset skjønner man fort at Elvis var en mann med mye penger, og kanskje noe eksentrisk smak hva innredning angår. Huset er likevel overraskende lite og intimt.

GULLPLATER: Elvis har solgt mange plater både før og etter sin død.g Foto: Gøran Bohlin

For nordmenn er det ekstra moro å se på alle gullplatene som henger i et av byggene rundt hovedhuset. De aller fleste er amerikanske. De som ikke er det viser seg stort sett å være fra Norge.

Rockelegender

Museum har også Sun Studio blitt. Bare 10 minutters kjøring fra Graceland ligger stedet der det hele startet for Elvis. Og for så mange andre av rockens legender.

- De andre kom til Sun fordi de visste at Elvis hadde hatt suksess der, fortalte Barbara Sims oss da vi møtte henne noen dager før vi besøkte Graceland.

ELVISINA: Kanskje denne amerikanske turisten er den kvinnelige Elvis? I hvert fall står hun på akkurat samme sted (legg merke til krysset i gulvet) som rockekongen gjorde da han spilte inn plater her i legendariske Sun Studio. Foto: Gøran Bohlin

Hun, som den gang hadde etternavnet Barnes, jobbet i det lille, men berømte, platestudioet fra 1957 til 1960. Med «de andre», tenkte hun på folk som Johnny Cash, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis. Å ha jobbet med disse stjernene skapte overraskende lite misunnelse blant Barbara sine venner.

- Den gang var det få av mine venner som brydde seg om disse. Vi visste jo ikke at de kom til å være store flere tiår senere. Dessuten er det så mye musikktradisjon fra ulike sjangre i Memphis at det var andre ting vennene mine, som var noen år eldre, hørte på.

Partygate

KONGEN LEVER: Elvis er død, men i Memphis lever kongen fremdeles. Foto: Gøran Bohlin

Musikktradisjonen i byen, som ligger langs den mektige Mississippi-elven, lever videre den dag i dag. I sentrum er det enklest å legge merke til i partygaten Beale Street. Her kan du hver dag, hele uken, høre levende musikk fra flere barer, og fra ute i gaten.

Kommer du hit på kveldstid en fredag eller lørdag, vil det kanskje for noen oppleves som at «party»-delen har fått i overkant stor plass. Gaten blir - uansett ukedag - sperret av for biltrafikk, men i helgene er det så mye folk at det står politivakter ved sperringene og sjekker alle som vil oppholde seg i gaten.

- Det er trygt her, men det er ikke sikkert det ville vært det om ikke vi hadde vært mannsterke, sier en politimann da vi spør hvorfor det er slik.

For dem som kjenner en gledesfølelse inni seg når de hører ordet «partygate», er Beale Street absolutt stedet å dra en lørdagskveld. Her kan du ta drinken du har kjøpt med deg fra en bar til den neste. Eller du kan kjøpe en drink ute på gaten, og ikke engang bry deg med å gå inn på barene.

PARTYGATE: Beale Street samler festglade folk flere kvelder i uken. Foto: Gøran Bohlin
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no