ELVIS LEVER: I Memphis kan du fremdeles treffe «The King of Rock'n Roll». FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBORGERRETTIGHETSMUSEUM: Bildet på veggen er tatt like etter at Martin Luther King jr. ble skutt i Memphis. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBORGERRETTIGHETSMUSEUM: Kransen er hengt opp nøyaktig der Martin Luther King jr. stod da han ble skutt på Lorraine Hotel i Memphis. Stedet er nå museum. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBORGERRETTIGHETSMUSEUM: Kransen er hengt opp nøyaktig der Martin Luther King jr. stod da han ble skutt på Lorraine Hotel i Memphis. Stedet er nå museum. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBORGERRETTIGHETSMUSEUM: I dette vinduet stod Martin Luther King jr.s drapsmann da han avfyrte skuddene. Stedet er nå museum. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBORGERRETTIGHETSMUSEUM: Museet handler om hele borgerrettighetskampen, ikke bare om Martin Luther King jr. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Fra inngangspartiet. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGSørstatene, USA 20120511.
Den store musikkreisen (VGFredag - Tema: Reise). Vi startet med jazz i New Orleans, dro videre til bluesen i Clarksdale, Rock i Memphis og avsluttet med Country i Nashville.
Her: Graceland i Memphis, Tennessee. Elvis Presleys hovedhjem fra 1958 til hans død i 1977. En stue.
FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Fra inngangspartiet. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGSørstatene, USA 20120511.
Den store musikkreisen (VGFredag - Tema: Reise). Vi startet med jazz i New Orleans, dro videre til bluesen i Clarksdale, Rock i Memphis og avsluttet med Country i Nashville.
Her: Graceland i Memphis, Tennessee. Elvis Presleys hovedhjem fra 1958 til hans død i 1977.
FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Dette var foreldrene sitt soverom. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Fra spisestuen. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Fra kjøkkenet. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Her fra TV-stuen i kjelleren. Legg merke til at han hadde flere TV'er. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Stor sofa i TV-stuen. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Dettte er det berømte «Jungle Room». FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. I et mindre hus ved siden av hovedhuset er gullplatene hans samlet. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. I et mindre hus ved siden av hovedhuset er gullplatene hans samlet. Noen av de berømte dressene han holdt konserter i, er også utstilt. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGGRACELAND: Elvis sitt hjem i Memphis. Elvis er gravlagt sammen med blant annet foreldrene sine i hagen utenfor sitt hjem. Legg merke til det norske flagget nede til høyre i bildet. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBILGLAD: På andre siden av gaten for Graceland ligger et museum der du blant annet kan se noen av bilene Elvis eide. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBILGLAD: På andre siden av gaten for Graceland ligger et museum der du blant annet kan se noen av bilene Elvis eide. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBILGLAD: På andre siden av gaten for Graceland ligger et museum der du blant annet kan se flyet Elvis eide. Det var oppkalt etter hans datter. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBILGLAD: På andre siden av gaten for Graceland ligger et museum der du blant annet kan se flyet Elvis eide. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGPLATESTUDIO: Legendariske Sun Studio, hvor folk som Elvis, Johnny Cash og Jerry Lee Lewis alle spilte inn sine første plater. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGPLATESTUDIO: Legendariske Sun Studio, hvor folk som Elvis, Johnny Cash og Jerry Lee Lewis alle spilte inn sine første plater. Krysset i gulvet markerer hvor vokalisten skulle stå. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGJOBBET I SUN STUDIO: Barbara Simms jobbet i Sun Studio mens noen av rockens største legender spilte inn plater der. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBEALE STREET: På kvelden fylles gaten opp. FOTO: GØRAN BOHLIN/VG
Partygate. Foto: Gøran Bohlin.
April 2012.
Matre, JosteinBEALE STREET: Musikk blir spilt både ute på gaten og inne i barene. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBEALE STREET: Spretne gutter i partygaten Beale Street på dagtid. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGBEALE STREET: Mange kommer her for å høre livemusikk fra barene, eller for å ta seg en fest. FOTO: GØRAN BOHLIN/VGKREPS: Besøker man sørstatene på rette tiden av året kan man nyte ferskvannskreps, slik som denne damen. FOTO: GØRAN BOHLIN/VG
ELVIS LEVER: I Memphis kan du fremdeles treffe «The King of Rock'n Roll». FOTO: GØRAN BOHLIN/VG
Memphis - byen hvor to «konger» døde
MEMPHIS (VG) Fredag var det 36 år siden «The King of Rock'n Roll» døde. Han var ikke den eneste «kongen» som endte sitt liv i Memphis.
4. april 1968 var borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr. i byen for å støtte svarte søppelarbeidere, som var i streik. Kvelden før hadde han i samme by holdt en av sine mest berømte taler, der han forteller at han har vært på fjelltoppen, og sett «The Promised Land».
I talen forteller han at han kanskje ikke vil komme dit sammen med de andre, men at afroamerikanere, som et folk, en dag vil komme dit.
- Som alle andre ønsker jeg å leve et langt liv. (...) Men jeg tenker ikke på det nå. (...) Så i kveld er jeg glad. Jeg er ikke bekymret for noen ting. Jeg frykter ingen, sa han, som om han visste hva som skulle skje bare dagen etter.
Borgerrettighetsmuseum
I Memphis hadde King tatt inn på Lorraine Hotel, like utenfor sentrum. Et av få hoteller som tidlig tillot afroamerikanere å bo der. Kjent for blant annet å ha huset mange av soulstjernene som spilte inn plater hos Stax Records i byen. Folk som Ray Charles, Aretha Frankling og Otis Redding.
King skulle på middagsselskap i et privat hjem. Sammen med verten, som hadde kommet for å hente ham, stod han på balkongen utenfor rommet sitt i 2. etasje da et skudd falt fra en bygning over gaten. Fredsprisvinneren ble truffet i halsen. Kort tid senere døde han på sykehus.
I dag er Lorraine Hotel en del av USAs nasjonale borgerrettighetsmuseum. Det tar for seg langt mer enn bare Martin Luther King jr., og drapet på ham.
ÅSTED: På balkongen der hvor kransen henger stod Martin Luther King jr. da han ble skutt og drept. Drapsmannen avfyrte skuddene fra bygningen på andre siden av gaten. Det som en gang var et hotell i Memphis er i dag borgerettighetsmuseum. Foto: Gøran Bohlin
Norske gullplater
Men det er altså en annen «King» byen i sørvestre hjørnet av Tennessee er mest kjent for: «The King of Rock'n Roll».
Fredag denne uken er det 36 år siden Elvis Presley ble funnet død på Graceland, hans hjem i Memphis. Mannen som forandret verdens popkultur ble bare 42 år gammel.
I dag er Graceland museum. Når man går - i kø - gjennom huset skjønner man fort at Elvis var en mann med mye penger, og kanskje noe eksentrisk smak hva innredning angår. Huset er likevel overraskende lite og intimt.
GULLPLATER: Elvis har solgt mange plater både før og etter sin død.g Foto: Gøran Bohlin
For nordmenn er det ekstra moro å se på alle gullplatene som henger i et av byggene rundt hovedhuset. De aller fleste er amerikanske. De som ikke er det viser seg stort sett å være fra Norge.
Rockelegender
Museum har også Sun Studio blitt. Bare 10 minutters kjøring fra Graceland ligger stedet der det hele startet for Elvis. Og for så mange andre av rockens legender.
- De andre kom til Sun fordi de visste at Elvis hadde hatt suksess der, fortalte Barbara Sims oss da vi møtte henne noen dager før vi besøkte Graceland.
ELVISINA: Kanskje denne amerikanske turisten er den kvinnelige Elvis? I hvert fall står hun på akkurat samme sted (legg merke til krysset i gulvet) som rockekongen gjorde da han spilte inn plater her i legendariske Sun Studio. Foto: Gøran Bohlin
Hun, som den gang hadde etternavnet Barnes, jobbet i det lille, men berømte, platestudioet fra 1957 til 1960. Med «de andre», tenkte hun på folk som Johnny Cash, Carl Perkins og Jerry Lee Lewis. Å ha jobbet med disse stjernene skapte overraskende lite misunnelse blant Barbara sine venner.
- Den gang var det få av mine venner som brydde seg om disse. Vi visste jo ikke at de kom til å være store flere tiår senere. Dessuten er det så mye musikktradisjon fra ulike sjangre i Memphis at det var andre ting vennene mine, som var noen år eldre, hørte på.
Partygate
KONGEN LEVER: Elvis er død, men i Memphis lever kongen fremdeles. Foto: Gøran Bohlin
Musikktradisjonen i byen, som ligger langs den mektige Mississippi-elven, lever videre den dag i dag. I sentrum er det enklest å legge merke til i partygaten Beale Street. Her kan du hver dag, hele uken, høre levende musikk fra flere barer, og fra ute i gaten.
Kommer du hit på kveldstid en fredag eller lørdag, vil det kanskje for noen oppleves som at «party»-delen har fått i overkant stor plass. Gaten blir - uansett ukedag - sperret av for biltrafikk, men i helgene er det så mye folk at det står politivakter ved sperringene og sjekker alle som vil oppholde seg i gaten.
- Det er trygt her, men det er ikke sikkert det ville vært det om ikke vi hadde vært mannsterke, sier en politimann da vi spør hvorfor det er slik.
For dem som kjenner en gledesfølelse inni seg når de hører ordet «partygate», er Beale Street absolutt stedet å dra en lørdagskveld. Her kan du ta drinken du har kjøpt med deg fra en bar til den neste. Eller du kan kjøpe en drink ute på gaten, og ikke engang bry deg med å gå inn på barene.
PARTYGATE: Beale Street samler festglade folk flere kvelder i uken. Foto: Gøran Bohlin