REAGERER: LO-leder Roar Flåthen reagerer på at Luftfartstilsynet først i 2013 fant ut at også de skal føre tilsyn med Ryanair. Foto: NTB Scanpix

Roar Flåthen: − Uakseptabel jobb av Luftfartstilsynet

LO-leder Roar Flåthen sier det er uakseptabelt at Luftfartstilsynet ikke har utført et eneste arbeidstilsyn i Ryanair siden de overtok ansvaret i 2010.

 • NTB

- Luftfartstilsynet ikke har vært på banen tidligere og det er ikke akseptabelt. Det må bli en langt bedre kontroll enn det har vært til nå, for det har jo ikke vært noe, sier Flåthen, dagen før LO og Parat møter Samferdselsdepartementet og Arbeidsdepartementet til et oppvaskmøte.

Møtet er kommet i stand etter medieoppslagene om arbeidsforholdene i lavprisselskapet Ryanair og avsløringen av at Luftfartstilsynet først i 2013 fant ut at de også skal føre tilsyn med dette selskapet ved basen på Rygge lufthavn.

BAKGRUNN: Tidligere flyvertinne til sak mot Ryanair

- En skandale

Førstesekretær i LO og leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, har presset på for å få til møtet. Der kommer det til å bli tatt et oppgjør med Luftfartstilsynets utførelse av arbeidstilsyn i luftfartsbransjen siden 2010.

- Det er en skandale at de ikke har utført et eneste tilsyn i Ryanair. De ble varslet om forholdene i selskapet allerede i 2010. At de først nå har funnet ut at Ryanair har en base på Rygge og at de har ansvar for å føre tilsyn der, er ikke holdbart, sier Sundnes til NTB.

Hun vil vente med å svare på spørsmål om hun har tillit til Luftfartstilsynet til etter onsdagens møte, men gjør det helt klart hva hun mener om måten tilsynet har utført oppdraget på.

- Luftfartstilsynet har åpenbart ikke kontroll. De har ikke den nødvendige kompetansen.

Krever bistand

Derfor kommer LO til å kreve at Luftfartstilsynet umiddelbart får hjelp fra Arbeidstilsynet for å gjennomføre arbeidstilsyn i luftfarten.

- Det må til, så lenge de ikke selv er oppegående. Jeg tror de må ha bistand i lang tid fremover, sier Sundnes.

Parat har krevd at arbeidstilsynsoppgavene skal føres tilbake til Arbeidstilsynet. De mener at tiden, mulighetene og tålmodigheten er brukt opp allerede. Så langt vil ikke LO gå - ennå.

- Svarene i møtet onsdag blir avgjørende for hva vi mener om måten å løse dette på. Men jeg gjør det helt klart at formaliteter ikke kan være til hinder for rask handling, sier Sundnes.

Sto fram

Søkelyset ble rettet mot Ryanair da italienske Alessandra Cocca gikk til sak mot sin tidligere arbeidsgiver med påstand om usaklig oppsigelse og ulovlig innleie. Cocca hevdet overfor NTB at arbeidsforholdene var preget av frykt, rapportering og et salgspress som gikk ut over arbeidet med sikkerheten.

Parat har også vist fram en arbeidskontrakt som viser en timelønn på 122 kroner, lønnstrekk for alt fravær, også sykdom, for uniform, ID-kort og kurs. Ansatte kan pålegges fire ukers ubetalt permisjon for å møte selskapets behov for å nedbemanne i lavsesong og kan når som helst få ferie inndratt. Ved sykdom kan selskapet sende de ansatte til en håndplukket lege og informasjonen derfra tilhører arbeidsgiveren.

Ryanair-sjefen Michael O'Leary har avvist kritikken, samt beskrivelsene og påstandene to tidligere ansatte har kommet med.

Les også

 1. Her er den omstridte arbeidskontrakten

  (VG Nett) Arbeidskontrakten til Ryanair-flyvertinnen Alessandra Cocca (35), har vært et hett tema denne uken.
 2. Ryanair holder hastepressekonferanse

  (VG Nett) Etter å ha fått pepper i flere dager, er Ryanair-sjefen nå på Moss lufthavn Rygge for å forklare seg.
 3. Stoltenberg vil ikke fly med Ryanair

  Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har aldri fløyet med Ryanair og kommer heller ikke til å gjøre det.

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Luftfart

Flere artikler

 1. Luftfartstilsynet må søke hjelp til Ryanair-tilsyn

 2. Ryanair dømt i Frankrike

 3. Fagbevegelsen vant mot Ryanair

 4. Fagforeningsleder: – Ryanairs forretningsmodell står for fall

 5. Ryanair-sjefen: - Dette er falske anklager

Fra andre aviser

 1. Ryanair vil få et uanmeldt besøk av norske tilsyn

  Aftenposten
 2. Ryanair vil få uanmeldt sjekk

  Fædrelandsvennen
 3. Ryanair-sjefen avviser all kritikk

  Bergens Tidende
 4. Kabinansatt saksøker Ryanair

  Aftenposten
 5. Kabinansatt saksøker Ryanair

  Fædrelandsvennen
 6. Oljefondet satser på Ryanair

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no