TREPLANTING: Basecamp Explorers leder i Kenya, Lars Lindkvist (t.h.) er her i gang med å plante trær sammen med to av de ansatte i Basecamp Masai Mara. Foto: BASECAMP EXPLORER.

Tror på økt økoturisme

Trenden med økoturisme har ennå ikke tatt av i Norge. Men bransjen tror på vekst.

Publisert:

Men fortsatt er det få som reiser grønt

- Det er svært tynt med tilbudene her til lands. Mange snakker om hvor miljøvennlig reisen bør være, men få gjør noe med det, mener forfatter Arild Molstad (les Tett på nett-intervju her)

Har du vært på økoferie? Send oss et Reisebrev

Molstad er mannen bak boken «Hvor skal vi reise før det er for sent? Turismens to ansikter», og er flittig brukt som rådgiver for UNESCO, Innovasjon Norge og National Geographic Society.

LES OGSÅ:
Satser stort på grønne reiser
10 tips for en mer miljøvennlig ferie

- Tendensen er entydig. Det er rett og slett dårlig med grønne alternativer for reiseglade nordmenn. Med unntak av Basecamp Explorer, er det ikke mye å skryte av, forteller Molstad.

Trenden snur

Han får støtte av seniorrådgiver Lone Lamark i Grønt i praksis (GRIP) som er enig i at tilbudet har vært for svakt.

IDYLLISK: På blikkstille Lovatnet kan du leie kano og ta deg forbi bygdene Nesdal og Bødal som begge er utslettet av ras. Foto: DAG FONBÆK.

- Det har ikke vært mye å velge mellom, men det gledelige er at denne trenden er i ferd med å snu. Vi er stadig i kontakt med flere turoperatører og reiselivskontakter som ønsker å satse grønt, sier Lamark.

Her kan du opprette din egen Reiseblogg

Molstad har også tro på at økoturisme er i ferd med å bli mer vanlig.

- Grønne reiser vil bli etterspurt i stadig større grad, som en del av større interesse generelt for miljøspørsmål, spår han.

Treplanting

I Norge blir Basecamp Explorer sett på som den mest erfarne spesialisten på miljøvennlige reiser. Selskapet har lang fartstid, og tilbyr reiseopplevelser basert på økoturisme til deler av verden hvor grunnlaget for bevaring av lokal natur og kultur fortsatt er til stede.

LES OGSÅ:
Norsk økoseier i Kenya
Kvinner reiser grønt

- Vi tar utgangspunkt i en destinasjonstankegang. Det vil si at vi arrangerer turer i partnerskap med en lokalbefolkning, slik at de får noe igjen for turismen, forteller daglig leder Svein Wilhelmsen i Basecamp Explorer.

Har du videoopptak fra ferien? Legg ut på Snutter.no

De siste årene har selskapet blant annet organisert turer til Kenya og India hvor de reisende har fått delta på ulike typer prosjekter, for eksempel treplanting.

- Min erfaring er at stadig flere ønsker å bidra og legge igjen sine fotavtrykk på stedene de besøker.

Det er en klart økende interesse for økoturisme, og dette er selvsagt svært gledelig, sier Wilhelmsen.

HUNDESLEDE: I Tromsø er det flere muligheter for en miljøvennlig ferie. Du kan blant annet dra på tur med hundeslede. Foto: SCANPIX.

Turoperatøren Essenz Unlimited er ganske fersk i markedet, men har rukket å arrangere fire økoturer til La Palma, Marokko og Colombia.

- Vi tar et kjent reisemål og lager en helt ny ramme rundt det. Noe av det vi tilbyr er kurs i naturforvaltning, lokal kultur og ikke minst informasjon om folket og stedet man besøker, opplyser daglig leder Natalia Samarcande.

- Så vidt jeg vet, er vi de eneste i Norge som tilbyr slike reiser. Ifølge tall fra FN øker antall økologiske reiser med 30 prosent hvert år. Denne trenden merker jeg også i form av større etterspørsel og interesse.

Satsing

Inspiratour er et reiseselskap som organiserer turer med bærekraftig turisme i høysetet. I tiden fremover ønsker de å satse på økoturisme.

- Det er en interessant vinkel på reise som det er stor interesse for. Vi holder på å utvikle et slikt konsept nå, og vil trolig tilby flere slike turer i den nærmeste fremtid, forteller daglig leder Truls Hatle.

I mai i fjor lanserte Star Tour i samarbeid med NSB en helt ny reiseform - togferie.

- Vi var først ute i Norge, og responsen var overveldende. Derfor har vi bygget ut antall reiser og satser i år på 16-17 turer til flere europeiske land, sier informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no