POPULÆRT: VM i skreifiske trekker hver vinter mange tilreisende til Lofoten. Foto: DAG FONBÆK/VG

Fisketuristene truer ikke bestander

Den organiserte fisketurismen i norske fjorder truer verken kysttorsk eller andre bestander, slår Havforskningsinstituttet fast.

 • NTB
Publisert:

Forskerne føler seg langt på vei sikre på at anslagene over det organiserte turistfisket er korrekte. Flere undersøkelser de siste tre årene tyder på at fangstratene fra turistfiskerne er relativt stabile fra år til år.

En vitenskapelig gjennomgang av fisketurismen viser at det i 2009 ble tatt 3.335 tonn fisk av fisketurister som hadde kjøpt tjenester hos fisketurismebedrifter. Dette er atskillig mindre enn fangstanslag som ble laget for ti år siden. Den gang trodde man at fisketuristene tok mellom 12.000 og 15.000 tonn fisk.

Undersøkelsen som er omtalt i Havforskningsrapporten 2011 viser også at fisketuristene i nord tar ti ganger mer fisk enn i sør. Anslagene baserer seg på oppgaver fra 445 bedrifter og 2.393 båter.

REISEREPORTASJE: Bli med på VM i skreifiske

Forskerne føler seg langt på vei sikre på at anslagene over det organiserte turistfisket er korrekte. Flere undersøkelser de siste tre årene tyder på at fangstratene fra turistfiskerne er relativt stabile fra år til år.

Fritidsfiske

Da har forskerne atskillig større problemer med å anslå hvor sterkt fiskebestanden påvirkes av det ordinære fritidsfisket som nordmenn står for. Statistisk sentralbyrå antyder at 40 prosent av den norske befolkningen over 15 år fisker én eller flere ganger i året. På Østlandet er andelen 30 prosent, mens 50 prosent av befolkningen i resten av landet er fritidsfiskere.

Det er også stor forskjell på hvor mye fritidsfiskerne tar av fisk. Studier fra andre land viser at 20 prosent av fritidsfiskerne står for 80 prosent av fangstene. Skal man tolke forskerne, er det grunn til å tro at fritidsfiskerne tar godt for seg i det fritt tilgjengelige matfatet.

- I forhold til de totale fangstene i fritidsfisket utgjør de 3.335 tonnene tatt av fisketuristene i bedriftssektoren trolig bare en liten del, heter det i artikkelen.

FLERE STEDER DU KAN FISKE:
Idyllen i havgapet i Nord-Trøndelag || Atlanterhavsveien - et eldorado for sportsfiskere

Truer ikke kysttorsken

Forskerne har lenge vært bekymret for tilstanden for kysttorsken, spesielt i sør. Men sammenlignet med fiskepresset fra kommersielle fiskere og norske fritidsfiskere antar de at fisketurismen i dag «bidrar lite til den totale fiskedødeligheten for kysttorsken».

Det eneste unntaket kan være i lukkede fjordsystemer med lokale og stasjonære bestander av kysttorsk.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Bli med på VM i skreifiske

  LOFOTEN (VG) Væpnet med Jägermeister, svenskpilk og «haill» går lofotfiskerne til angrep på storskreien.

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Fisketuristene truer ikke bestander

 2. Fisk middagen selv - og la proffe kokker tilberede den

 3. Fra 15. juni blir det forbudt å fiske torsk i Oslofjorden

 4. Fast fisk for Turist-Norge

 5. Ny rapport: Turistfiskerne gull verdt

Fra andre aviser

 1. Er det fritidsfiskernes skyld at fjorden tømmes for fisk?

  Aftenposten
 2. Turistfiske ute av kontroll

  Bergens Tidende
 3. For lite hummersex gir elendige fangster

  Aftenposten
 4. Torskekollaps i Oslofjorden, men forskerne vet ikke hvorfor

  Aftenposten
 5. Foreslår å begrense fritidsfisket

  Aftenposten
 6. Her blir det en bot som svir. I dette hummerbeslaget var det meste ulovlig.

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no