HELLAS: Blått hav, blå himmel og hvite hus på Santorini. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP Foto:

Finn din greske feriedrøm: Her er VG Netts store Hellas-guide

(VG Nett) Blå himmel og enda blåere hav. Hellas er like flott som før, til tross for økonomisk krise. Fremdeles er dette favorittferiemålet for tusener av nordmenn.

 • Mona Langset

VGs reisejournalist Mona Langset er en av mange som reiser tilbake til Hellas hvert år. Her deler hun noen av sine tips:

Har du flere Hellas-tips, kan du legge dem inn i kommentarfeltet nederst på siden

LES OGSÅ: Metroen i Athen er et stort kunstmuseum

KRETA: Samariravinen er en populær dagstur for solturister som vil ha en aktiv dag i løpet av ferien. På det smaleste er Europas lengste ravine 3,5 meter fra fjellvegg til fjellvegg. Foto: MONA LANGSET

HELLAS FOR FJELLTURISTER

Gå alene eller i organiserte grupper? Det er mange muligheter både på fastlandet og øyene.

Kreta er en av øyene som nærmest er skapt for fjellturer med sine mer enn 30 over 2000 meter høye fjelltopper.

En av de mest populære turene på Kreta, går gjennom Europas lengste ravine, Samaria. Bli med en buss grytidlig om morgenen opp til Omalos 1000 meter over havet, og bruk dagen på å forsere den 18 kilometer lange ravinen som bare er 3,5 meter fra fjellvegg til fjellvegg på det smaleste.

Om ettermiddagen kan du ta en avkjølende dukkert i Libyahavet på sørsiden av øya, og spise middag i landsbyen Agia Roumeli. Men det er mange andre turmuligheter dersom du ikke vil gå i flokk med andre turister:

Norske Julia Schreiner Benoti har skrevet en bok om 35 fotturer på Kreta. Der detaljbeskriver fine turer med ulike vanskelighetsgrader.

Vil du gå i følge med flere kan du for eksempel bli med på en åtte dagers tur med Star Tour/Tema. Arrangeres i april og september.

Du kan også bli med noen av de lokale turarrangørene. Det finsk/svenske paret Anna og Olle Meurling arrangerer ulike fjellturer hele sommerhalvåret. Fysimera.com

Greek Mountaineering Club of Hania har organiserte turer hver helg hele året. Eoshanion.gr

LES OGSÅ: Kreta på ukjente stier

ØYHOPPING: Ferge fra øy til øy er den ultimate ferieformen for mange. FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

HELLAS FOR ØYHOPPERE

Øyhopping i Hellas kan starte flere steder. Her er tre gode utgangspunkt som du kan fly direkte til fra Norge:

Rhodos: Norwegian flyr fra Gardermoen tre ganger i uken om sommeren, og charterselskapene flyr direkte fra mange steder i landet. Kjøp kun flybillett. Bra utgangspunkt for øyhopping i Dodekanesene

Santorini: Her starter du ferien midt i smørøyet, midt i Kykladene. Norwegian har tre ukentlige direkteflyginger fra Gardermoen, mens Apollo har to.

Athen/Pireus: Fra Athens havneby går det båter til de fleste greske øyer. Start eller avslutt ferien med noen dager i hovedstaden. Norwegian flyr direkte fra Gardermoen to dager i uken fra slutten av mars og ut oktober.

Lag ruteplan: Oversikt over fergetider blant annet på Hellas.no

LES OGSÅ: Her får du god, gresk vin i verdenstoppen

ATHENS AKROPOLIS: Et av mange greske monumenter på Unescos verdensarvliste. Foto: VISITGREECE.SE

HELLAS FOR HISTORIE-
INTERESSERTE

Spor etter mennesker som har levd før oss sees nesten overalt i Hellas.

Det er så mye av det at da de for eksempel skulle grave ut tunnelene til metroen i Athen, måtte maskinene stadig vekk stanse for å slippe til arkeologene som jobbet videre med teskjeer.

Det samme skjer nå i Thessaloniki. Arbeidet med den nye metroen der blir stadig forsinket på grunn av alle de arkeologiske funnene.

Men tidligere storhetstider er i høyeste grad også synlige over bakken. Ikke mindre enn 17 monumenter og steder står på Unescos verdensarvliste. Blant dem er:

* Athens Akropolis
* Mount Athos
* Phytagorion og Heraion på Samos
* Olympia på Pellopones
* Middelalderbyen på Rhodos

På nettsiden til det greske kulturdepartementet er det en oversikt over alle de viktigste museene, monumentene og historiske stedene. Culture.gr

LES OGSÅ: Høye hæler-forbud på greske turistattraksjoner

DETTE ER OGSÅ HELLAS: Parnassos skisenter ligger 20 mil nord for Athen. Foto: PARNASSOS SKI RESORT

HELLAS PÅ SNØ

Skiferie i Hellas? Jo da, det er absolutt mulig. Landet har mange høye fjell med snø om vinteren.

Et av de største og mest populære alpinanleggene ligger 20 mil nord for Athen.

I Parnassos skisenter er det 20 kilometer preparerte løyper, to terrengparker, en gondol, seks stolheiser, seks trekkheiser og to barneheiser.

Her er det god plass i de bratteste løypene, og ingen heiskø. Det er desto trangere om plassen rundt kafeen ved avstigningen til gondolheisen. Der det er høy se-og-bli-sett-faktor og flere gjester med akebrett enn med ski.

Flere skisentre:
* Falakro Ski Center er det største i Hellas, med I alt 23 kilometer preparerte løyper. Det ligger helt nord I landet, 42 kilometer fra byen Drama, like ved grensen til Bulgaria.
* Pisoderi Ski Center 178 kilometer fra Thessaloniki, har den lengste skiløypa I Hellas. Den er 2100 meter lang, og har olympisk standard.
* På det greske fastlandet er det i alt 15 skisentre. Du finner en oversikt på Snowreport.gr.

LES OGSÅ: Nyt vinteren på ski i Hellas

FALASSARNA: En av de lange, myke strendene på Kretas nordvestkyst hvor det er fint å være barn. En halv times biltur fra Chaniakysten der de fleste charterturistene bor. Foto: MONA LANGSET

HELLAS FOR SMÅBARNSFAMILIER

Hva er best for minsten? En rolig øy med langgrunne, finkornede strender? Eller familiehoteller med barneklubber og underholdning?

For mange er det å komme raskt og enkelt frem med direktefly viktig. Uansett hva du mener om saken finner du det i Hellas. Gjerne alt på samme sted.

Fastlandet: Strendene nord i Hellas er blant de aller mykeste og fineste i landet. Langgrunne, finkornet og uten farlige strømmer, for eksempel i Kavala, Peramos eller Ammolofos.

Antiparos: En rolig øy i Kykladene med langgrunne strender. Ingen flyplass, du kommer dit med ferge, for eksempel fra Santorini.

Naxos: Også en rolig øy i Kykladene. Her er det flyplass for innenrikstrafikk, så du kan komme dit med fly fra Athen, eller fly til Santorini og ferge derfra.

Rhodos: De mest barnevennlige, langgrunne strendene finnes på østsiden av øya. Der ligger også charterselskapenes beste familiehoteller: Ving har sitt Sunwingsenter i Kalithea, Star Tour har sitt nye Blue Village i Kolymbia, og Apollo åpner et helt nytt familiehotell i Afandoui i april.
Direktefly fra mange norske flyplasser.

Kreta: Øyas aller mest langgrunne strand ligger på sørvestsiden, langt fra charterhoteller. Elafonisi er et paradis for de minste når du først har kommet dit med buss eller leiebil.

Star Tour har to Blue Village i Gerani på Chaniakysten.

Ving har Sunwing Resort i Makrigialos i sørøst. Der utvider de med enda et Sunwinghotell denne sommeren.
Direktefly til Kreta fra hele Norge.

LES OGSÅ: VG tester barneklubber på Kreta

GODE DAGER: Livet om bord på en seilbåt i Egeerhavet kan være veldig bra. Foto: TROND SOLBERG

HELLAS FOR SEILERE

«Vi vet hvorfor Odyssevs brukte ti år på veien hjem.» Det er vel ca. 25 år siden dette slagordet ble brukt på bilder av en hvit seilbåt på det turkise Egeerhavet.

Om du ikke vil seile i ti år, så frister kanskje ti uker eller ti dager i Odyssevs' greske farvann? Da er det i så fall gode muligheter for å leie båt - både med og uten kaptein, enten alene eller på arrangerte turer.

På de 3000 greske øyene finnes det både moderne velfungerende gjestehavner, små pittoreske havner og øde viker hvor du kan være for deg selv.

De fleste nordmenn seiler i Kykladene men også de joniske øyene og saroniske øyer er populære for norske seilere.

Et annet godt tips er fastlandskysten i sør. På Peloponnes er det tett med sjarmerende kystlandsbyer og havner.

Det er mange muligheter og mange aktører. Ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen-Lie i bladet Seilas anbefaler blant andre disse selskapene:
* Seilingihellas.no
* Sunyachting.no
* Normaradventure.no

LES OGSÅ: Opplev Syden på leid kjøl

BRYLLUPSKIRKEN: Etter at Meryl Streep og Pierce Brosnan giftet seg i kapellet på toppen av denne klippen i «Mamma Mia»-filmen, har mange reist til Skopelos for å se det romantiske stedet i virkeligheten. Her Anja og Andre Henschen fra Bremen.Foto: TERJE BRINGEDAL Foto:

HELLAS PÅ FILM

* Skiathos og Skopelos: Hvem fikk ikke lyst til å sette seg på første fly til Hellas da de så «Mamma Mia» på kino for første gang? Alle utescenene i filmen er tatt opp på disse øyene.

* Kefalonia: «Kaptein Korellis mandolin»

* Amorgos og Ios: «The Big Blue»

* Mykonos: «Lilly Valentin»

* Kreta: «Zorba, The Greek»

LES OGSÅ: Mamma Mia, vi gifter oss

HYDRA: Mange kjendiser har drukket hvitvin i solnedgangen på Hydra. Foto: MONA LANGSET

HELLAS FOR KJENDISKIKKERE

Hydra: På 1960-tallet var dette superkjendisenes lekegrind. Men også i dag er det mulig å treffe celebriteter her.

Virgin-gründer Richard Branson har en stor eiendom på øya. Leonard dukker rett som det er opp på sin favorittkafé i havnen. Sophia Loren, Joan Collins og Rodolfo Valentino skal også være hyppige gjester.

Og da VG besøkte tidligere stortingsrepresentant Otto Hauglin, som har hus på øya, fortalte han at Mick Jagger nylig hadde sittet på et kafébord like bortenfor.

Kefalonia: De rike og berømte legger som regel til i landsbyen Fiskardo når de er på seiltur i området. I

Mykonos: Med jevnt over høye priser har Mykonos blitt et populært reisemål for greske og internasjonale jetsettere.

PÅ LANDET: Tove Cecilie Fasting bor langt ut på landet i Nord-Hellas. Her driver hun gjestehus og taverna i hagen. Foto: TERJE BRINGEDAL

HELLAS LANGT FRA MASSETURISMEN

På landsbygda: I den lille landsby Eleftheres, mellom storbyen Thessaloniki og småbyen Kavala, driver norske Tove gjestgiveri og taverna i sin egen hage.

Hun er eneste utlending i mils omkrets, og gjestgiveriet er det eneste overnattingsstedet i området. Her kan du delta i det greske landbylivet, eller nyte en rolig ferie i Toves hage.

På sykkeltur i fjellet: Pakk tannbørsten i en sykkelveske og tråkk i vei til avsidesliggende landsbyer. Muligheten er der både på fastlandet og på mange av øyene.

Om du kommer til en landsby der ingen snakker engelsk, er det bare å gå inn på tavernaen og vise med håndflatene mot hverandre under kinnet at du trenger et sted å sove. Da viser det seg alltids at noen kan leier ut en seng.

På små øyer: På de minste bebodde øyene er det bare noen få fastboende. Men det finnes gjestesenger.

Telendos er det 50 fastboende, og ett hotell. Det er faktisk mulig å reise dit med Ving. Du treffer likevel ikke mange andre charterturister på øya. Du flyr til Kos, tar først båt til Kalymnos, og derfra ny båt til Telendos.

Tilos med snaue 500 fastboende, mellom Rhodos og Kos, er også tilgjengelig med Ving og Apollo. Fly til Kos.

LES OGSÅ: Ferie på landet i Hellas

RHODOS: Sjarmørene Danillo og Mario på Big Brother bar ønsker flere norske jenter velkommen til partygaten Orfanidou.Foto: MONA LANGSET

HELLAS FOR FESTLØVER

Fest med greske ungommer: Hellas' nest største by, Thessaloniki, er det stedet du finner flest studenter og nattklubber, barer og kafeer i hele landet.

Ryanair flyr direkte til Thessaloniki fra Rygge på lørdager i sommer.

Fest med flere turister:
Mykonos: Partyøya fremfor noen, hvor både greske og utenlandske ungdommer i alle aldre fester døgnet rundt. En øy med litt mer stil og høyere prisnivå enn gjennomsnittet.
Ios: Ungdommer fra hele Europa strømmer hit for fest og moro hver sommer.
Rhodos: I hovedstaden er det fest til soloppgang i partygaten Orfanidou
Kreta: Nederlandske ungdommer dominerer i partybyen Hersonnisos.
Zakynthos: Hovedstaden Laganas er en fornøyelsesmaskin dominert av britiske ungdommer.

LES OGSÅ: Thessaloniki, festløvenes metropol

Finn direktefly til Hellas sommeren 2011under bildet:

AGIOS NIKOLAOS: Innsjøen som har blitt forbundet med havet via en kanal, er hjertet og sentrum av denne byen øst på Kreta. Foto: Mona Langset


NORWEGIAN:
Fra Oslo til Athen, Kreta/Chania, Kreta/Heraklion, Rhodos,
Santorini, Kos og Korfu.
Fra Bergen til Kreta / Chania.

RYANAIR: Direkte fra Rygge til Thessaloniki

STAR TOUR: Flyr direkte til Hellas fra 11 norske byer.
Til Kreta fra Oslo, Torp,
Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø, Tromsø og Ålesund.
Til Rhodos fra Oslo, Rygge, Torp, Stavanger, Haugesund, Molde, Bergen og Trondheim.
Til Kefalonia, Samos og Korfu fra Oslo.

VING: Har charter til noen av de aller minste øyene i tillegg til de største. Til de små må du reise med båt fra en av de større øyene.

Flyr til Kreta og Rhodos, pluss fergefrakter passasjerer videre til lille Tilos fra Oslo, Bergen, Rygge Stavanger, Torp og Trondheim.
Fra Oslo tilbys også reisemålene Thassos, Telendos, Skiathos, Samos, Parga, Paleros, Mitikas,
Lesvos, Lefkas, Kos, Korfu, Karpathos og Kalymnos.

APOLLO: Charterselskapet med fleste greske reisemål på programmet. Direktefly til de største øyene. Båt videre til de små.

Til Kreta fra Alta, Bergen, Bodø, Harstad / Narvik, Haugesund, Kristiansand, Kristiansund, Molde, Rygge, Stavanger, Torp, Tromsø, Trondheim, Ålesund og Oslo.

Til Rhodos, Symi og Tilos fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Rygge.

Til Santorini, Naxos, Ios, Amorgos, Paros og Antiparos fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Til Lefkas, Parga/Amoudia, Skiathos og Skopelos fra Oslo og Stavanger.

Til Kalymnos, Kos og Leros fra Oslo og Trondheim.

Til Kefalonia, Karpathos, Korfu, Lesvos, Patmos, Samos og Zakynthos fra Oslo.

AMISOL: Til Kreta, Chios og Santorini fra Gardermoen og Torp.

LILLEPUT REISER: Fra Oslo til Chios, Lesvos, Halkidiki (fly til Thessaloniki på fastlandet) og Peloponnes (fastlandet).

HELLAS.NO: Hellas-spesialist som skreddersyr reisepakker. For eksempel to ukers øyhopping hvor ruteflybilletter, fergebilletter hoteller og transfer er ordnet på forhånd.

Eller helt andre typer pakker, som bryllupsreiser, storbyferier eller luksusopphold med rutefly og hotell.

HAR DU FLERE HELLAS-TIPS?
Legg dem inn i kommentarfeltet under bildet

SANTORINI: Det er flere hundre trappetrinn opp til Fira by. Noen bruker esel. FOTO: BJØRN THUNÆS Foto:

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Her er neste sommers charter-nyheter

 2. Her er din guide til sommerferien!

 3. Fryser du?: Her er 70 sydenturer før skolestart

 4. Hellas blir sommervinneren neste år

 5. Ti greske øyer uten masseturisme

Fra andre aviser

 1. Advarsel: Ingen andre ferier kommer til å måle seg

  Aftenposten
 2. Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

  Aftenposten
 3. Dette er sommerens nye reisemål

  Bergens Tidende
 4. Dette er de ti deiligste øyene i Europa

  Bergens Tidende
 5. Nordmenn strømmer til kriserammet Hellas

  Fædrelandsvennen
 6. Dette er de ti deiligste øyene i Europa

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder