Unn deg en langhelg i hyggelige Luxembourg

MØTEPLASS: Place d’Armes var opprinnelig de militæres tumleplass. I dag er det blomstrende torget, tett på hertugpalasset og rådhuset, Luxembourgs sosiale midtpunkt og møteplass. Foto: CHRISTOF WEBER, ONT

Midt i Europa - ukjent for de fleste

LUXEMBOURG (VG) Beliggende midt i Europas «veikryss». Gjennom historien kasteball mellom erobrende stormakter. I dag nyter Luxembourg tilværelsen som Europas midtpunkt – full av sjarm.

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Besøkende til det vesle hertugdømmet fornemmer straks både velstanden og den dramatiske historien; Forsvarsverkene på Bock-høyden – midt i sentrum – er med sine skyteskår, tilflukthuler og kilometerlange ganger et av byens mest besøkte turistmål.

Rett bak forsvarsmuren går F.D. Roosevelt-avenyen, en av byens hovedgater, prydet med flagg og fasadelogoer tilhørende verdens fremste banker og finansinstitusjoner.

Luxembourg er en by med mange «plan» – så vel historisk som visuelt:

Nede i dalbunnen (Vallée de la Pétrusse) ligger den virkelig gamle byen med vel bevarte bolighus fra senmiddelalderen. I dette strøket holdt håndverkerne til, garvere, skomakere og bryggere.

FLERE NIVÅER: I Luxembourg kan du lese byens historie i terrenget. Gamlebyen i dalbunnen har velbevarte middelalderhus, mens borgen har forsvart byen mot angrep gjennom alle tider. På toppen troner dagens finansbygninger

I dag har utelivsbransjen tatt over dalbunnen. Rundt det gamle Clausen-bryggeriet råder barer, restauranter og kulturhus i dag grunnen – og som turområde er den dype, frodiggrønne kløften som deler Luxembourg i to, særdeles hyggelig å rusle i.

Stort som Vestfold

Storhertugdømmet Luxembourg – på størrelses med Vestfold fylke – grenser til Belgia i vest, Tyskland i øst og Frankrike i sør.

Av befolkningen på drøyt 500 000 er en stor andel utlendinger, flest sysselsatt i EU-byråkratiet og finansmiljøet.

Les også: Kongelig babylykke i Luxembourg

Den utøvende makt er tillagt storhertugen og hans regjering.

FARGERIKT: Det gamle bryggeri- og håndverkerområdet Clausen er blitt et populært bar- og restaurantstrøk med utstillinger og konserter.

Befolkningen er svært språkmektig. Det tales tre språk: Tysk, fransk samt det lokale luxembourgsk.

Den nordlige delen av landet (Ardennene) består av åser og lave fjell. Ellers store skoger og jordbruksområder. Luxembourg er også navnet på en største byen – hovedstaden.

Bilparken er flott og valutaen euro, selvsagt

Imponerende byggverk

Bysamfunnet Luxembourg ble grunnlagt rundt middelalderborgen, som vi i dag ser restene av når vi hever blikket opp fra Pétrusse-dalen. Under begge verdenskrigene søkte befolkningen ly for bombetoktene i borgens huler og kilometerlange ganger.

Et imponerende byggverk – likhet med flere av broene og viaduktene som binder Luxembourg sammen. Aller stautest er kanskje Adolph-broen midt i sentrum. Med sitt imponerende spenn var den i sin tid verdens lengste steinbro-konstruksjon!

Les også: Dette er byen for handlekraftige kvinner

På den motsatt høyde (Kirchberg) kneiser alle de moderne EU-bygningene med EU-parlamentet og det 22 etasjer høye Europa-sentret i sin midte.

EU-administrasjonen legger stadig på seg. Det sies at antallet EU-byråkrater har økt med 10 000 på fem år, noe vesle Luxembourg profiterer på. Den europeiske møteplassen er et populært sted å jobbe i. Lønningene er høyere her enn i nabolandene – og byen har flere Michelin-restauranter pr. innbygger enn matland-naboene Frankrike og Belgia.

STOTRIVES: Håkon Hansen leder DnB’s kontor i Luxembourg, og har bodd her i ti år. Drammenseren og familien trives veldig godt i Euro-hovedstaden.

– Stortrives

En av dem som bare skulle ned og jobbe et par år, men som har blitt her i ti, er lederen for DnBs kontor i Luxembourg, Håkon Hansen. Drammenseren, som til daglig steller med formuesforvaltning og finansiering av boligkjøp i utlandet, liker seg godt i euro-byen. Det samme gjør kona og ungene.

– Her er det meste på stell. Byen er ren og ryddig, og luxembourgerne er flinke til å bruke byen sin, forteller Hansen. – I godvær strømmer alle ut for å nyte byens mange grønne parker og åpne plasser.

Les også: Luxembourg får kjeft for skatteunndragelses-avsløringer

Ting er godt tilrettelagt for alle utlendingene som bor og arbeider her – blant dem ca. 300 nordmenn. En norsk klubb finnes også her.

TURISTMÅL: Hulene og gangene i Luxembourgs ruvende forsvarsanlegg tjente som tilfluktsrom for 35 000 mennesker under siste krig. I dag inntas borgmuren av turister.

Luxembourg er en overraskende grønn by – omgitt av frodig skog og jordbruksbygder. Vi ankom med tog fra franske Strasbourg og så byens tårn og kirkespir skyte opp over trekronene. Brått var vi inne i byen – uten å ha passert kilometervis med sliten, shabby forstads-tundra, som gjerne omgir andre europeiske storbyer.

Kompakt sentrum

Stående midt på Place d’Armes slår det oss hvor stille og avslappet alt virker. Folk rusler rundt oss og snakker stillferdig sammen. Ingen stresser avgårde eller skråler i mobiltelefonen sin.

Ved kafébordene sitter folk og nipper til hvitvinsglasset. Sikkert Mosel-vin, tenker vi. Nærheten til Moseldalen gjør Luxembourg til vinland – og de drikker dråpene med stolthet.

Vi benker oss på Place Gulliaume, med fri sikt mot rådhuset i ny-klassisistisk stil og bykatedralen Notre Dame med sine tre spir – et annet av byens landemerker.

Utelivsby

Å utforske Luxembourgs historiske sentrum er kompakte leker: 300 meter unna ligger hertug-palasset, der folk køer på baksiden for å bli vist rundt i Salle de Fetes og andre herligheter for 10 euro.

Når mørket siger på, trekker barfolket ut i gatene rundt palasset og Place du Theatre.

Les også: Gi bort en kjærlighetsferie

Vi liker oss her. Stemningen i de smale brosteinsgatene rundt Grand Rue knuser grundig «Singapore-imaget» vi fordomsfullt hadde bygget opp.

Synd byen ikke har direkte-flyforbindelse med Norge. Da ville den vært et opplagt langweekend-reisemål med sin restaurantflora, merkevare-butikker, uteliv og framfor alt spennende historie – langs den gamle romerske veien, midt i Europa.

UTELIVS-BY: Når mørket siger på trekker folk ut i gatene. Strøket rundt Place d’Armes og hertugpalasset er spesielt populært på kveldene.
Publisert:

Les også

 1. Vårens beste storby-tips

  VGs reisereportere har funnet frem noen av sine personlige tips til åtte fristende storbyer denne våren.
 2. Skål deg fra landsby til landsby

  RIQUEWIHR (VG) – Kom inn og få deg et glass …! Vinprodusent Daniel Klack hever glasset og skåler for den nye vinen som…
 3. Ferieturene du aldri vil glemme

  Noen reiser huskes bedre enn andre. Her er noen godbiter som garantert vil få plass i minneboken.

Flere artikler

 1. Terroren kan koste Belgia 37 milliarder kroner

 2. Pluss content

  Surt, søtt og bittert i Belgia

 3. Dødelig skyting i Frankrike etterforskes som terror

 4. Byguide: Helgetur til Dublin

 5. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

Fra andre aviser

 1. Han vil ha hoppbakke og skiløyper på Tøyen

  Aftenposten
 2. Glem San Francisco, New York og LA. Dra heller til denne hippe byen

  Aftenposten
 3. De ti fineste julemarkedene i Europa

  Bergens Tidende
 4. Mellomlande i Wien? Dette kan du gjøre på fire timer.

  Aftenposten
 5. 36 timer i Vilnius: Her er tipsene

  Bergens Tidende
 6. Flørting er en del av dagliglivet i byen som sies å være et av Europas beste reisemål

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no