Ny rekord for Globetrotter-Gunnar: To ganger i alle verdens land
Da flyet landet i Tallinn søndag, satte Gunnar Garfors (43) ny reiseverdensrekord. Nå er han førstemann til å ha besøkt alle verdens 198 land to ganger.
Estland blir til Festland for globetrotteren i kveld, før han setter kursen hjemover til Naustdal i Sunnfjord for å rekke mors pinnekjøtt til jul.
Klokken 12,19 sendte han sms til VG: «Hurra! 396 av 396 i boks. Då tek eg trikken til byen for å feire!
Den reiseglade 43-åringen er grossist i reise-verdensrekorder.
I 2013 var han som 37-åring yngstemann til å besøke alle verdens land, etter 12 år med reising. Året etter besøkte han alle Norges daværende 19 fylker i løpet av 22 timer.
Sammen med to kamerater raste han igjennom 19 land på ett døgn i 2014 og satte verdensrekord i flest besøkte land i løpet av 24 timer.
Han har også klart å besøke 23 delstater i USA med bil og rutefly i løpet av 24 timer. Og alle fylker i England på like kort tid.
Han har besøkt alle bebodde verdensdeler – det vil si seks – i løpet av 42 timer og 42 minutter.
Han har også vært i fem verdensdeler i løpet av ett døgn, og jorden rundt med rutefly på 57 timer og 57 minutter. De to sistnevnte rekordene er med i Guinness rekordbok. Til de andre rekordene har han brukt bil, og da blir de ikke godkjent i Guinness, fordi forlaget ikke vil oppfordre til farlig kjøring.
Setter pris på reiseopplevelsen
– De fleste av disse rekordene er mer logistikk enn reising. Det er adrenalinkick og fest etterpå, og ufattelig kjekt å gjøre sammen med gode venner. Men det slår ikke det å reise og virkelig oppleve stedene, sier han.
Når han har satt rekorder i å besøke alle verdens land, først én gang, og så to ganger, har han overnattet alle stedene. I gjennomsnitt har han vært en uke i hvert land, ifølge ham selv.
Men noen steder har han nøyd seg med bare en natt. For eksempel i Vatikanstaten.
– Det finnes ingen hoteller der, så jeg lå på marmorgulvet utendørs. Det var veldig kaldt i slutten av oktober. Jeg hadde kommet med en SAS-maskin til Roma, og lånt med meg et teppe fra flyet. Men jeg leverte det fra meg igjen da jeg fløy videre til Malta, forteller han, og legger leende til at i verdensrekorder, krig og kjærlighet er alt lov.
Garfors elsker å reise og bli kjent med lokalbefolkning der han er.
– Jeg synes det er synd at mange for det første bare reiser til vestlige land, og når de er på reisemålet bare snakker med andre vestlige turister, utenom kanskje resepsjonisten og taxisjåføren. Da blir mye av poenget med å reise borte, sier han.
Garfors mener at det å reise – hvis man kommer seg ut av hotellområdet, vel å merke – åpner øyne og ører til andre kulturer, og reduserer konfliktnivået i verden.
– Det burde være påkrevet for alle toppolitikere at de reiser, sier han.
Rask innspurt
VG reise snakket med Gunnar Garfors på en litt dårlig mobillinje fra Paraguay mandag denne uken. Da hadde han fem land i tre verdensdeler igjen på listen for å nå den siste rekorden. Og han begynte å få dårlig tid hvis han skulle rekke hjem til jul. Mandag var planen først å reise nordover i Sør-Amerika til Bolivia, Peru og Ecuador, og deretter østover, til Pakistan i Asia, før turen skulle avsluttes i Estland.
Og nå er målet nådd.
Den siste runden verden rundt har ikke tatt like lang tid som den første, først og fremst fordi han allerede hadde vært i flere av landene mer enn en gang da han bestemte seg for å besøke alle land minst to ganger.
198 land
«Alle verdens land» kan være et definisjonsspørsmål. Gunnar Garfors regner 198. Han forklarer det slik:
– Det er 193 FN-land. I tillegg har Vatikanet og Palestina observatørstatus i FN men ikke stemmerett. Tre land – Kosovo, Vest-Sahara og Taiwan anerkjennes av minst 10 FN-land, så da regner jeg dem også som egne stater. Det er 198 til sammen.
Bok om verdens minst besøkte land
Ideen med å besøke alle landene to ganger kom i forbindelse med et boksprosjekt. Garfors har permisjon i et halvt år fra jobben i NRK for å skrive boken «Ingenstad» om de 20 minst besøkte landene i verden. Boken kommer ut i april 2019. Han jobber egentlig i administrasjonen i NRK, men bruker også sin reisekompetanse redaksjonelt, blant annet med å lage reisekonkurranser på radio.
– Jeg startet researchen for nesten to år siden, og ved å returnere til disse landene innså jeg at det ikke eksisterer noe land som fortjener bare ett besøk. Da kom ideen om å besøke alle land to ganger, forteller han.
Han har fått noe støtte fra Norsk faglitterær forfatterforening til å skrive denne boken, og honoraret er med på å finansiere reisingen. Ellers går det på oppsparte midler og litt inntekter fra reiseforedrag i inn- og utland. Men Gunnar Garfors legger ikke skjul på at det blir dyrt, og at han bruker alt han tjener på å reise.
«Verdens beste land»
Et liv på reise fører til at han svært ofte – gjerne flere ganger i uken – får spørsmål om hvilket land han liker best.
– Det er umulig å svare på, for det finnes så mange fantastiske land. En gang jeg fikk spørsmålet av et amerikansk magasin, nevnte jeg 12 av mine favoritter, og understreket at det ikke var noen prioritert rekkefølge, de var alle bra på hver sin måte. Men de måtte begynne presentasjonen et sted, og tilfeldigvis havnet Romania på topp. Etter det ble jeg nedringt av rumenske medier som ville skrive at jeg mente Romania var det beste landet i verden, sier han.
Garfors bekrefter at han synes Romania er et bra reisemål. Men det er også for eksempel Madagaskar, Chile og Buthan, uten at han kan si at noen av dem er verdens beste.
– De fleste som spør har en agenda. De som skal reise har en agenda. Jeg vet ikke om de skal på familietur, guttetur, romantisk tur. Selv liker jeg at reisemålet har god mat og drikke og uteliv. Det er et umulig spørsmål å svare på, sier han.
Nå står likevel et av verdens beste steder på reiseplanen til Gunnar Garfors: Han skal hjem til Naustdal og mors pinnekjøtt.
Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.