THAILAND: Stadig populært blant nordmenn om vinteren Foto: Dag Fonbæk/VG

Hit reiser vi på ferie i vinter

Flere bestiller langreiser til Østen og USA. Egypt kommer tilbake som charter. Likevel er ingen destinasjoner i nærheten av å rokke ved Kanariøyene som nordmenns favorittreisemål om vinteren.

 • Mona Langset
Publisert:

Det viser vinterens bestillinger hos Ticket, FINN reise og charterselskapene.

Reisebyrået Ticket la i går frem sin halvårsrapport «Ticket collection» for vinteren 2018/2019. Den viser at Spania beholder førsteplassen på listen over de mest bestilte ferielandene om vinteren, fulgt av Thailand på andre og USA på tredjeplass. Spania og Thailand lå på de to første plassene også i fjor, mens USA har rykket en plass opp. Se listene lenger nede i artikkelen.

les også

Koh Lanta: Opplev det ekte Thailand

MIAMI BEACH: Mange nordmenn skal hit i vinter Foto: Göran Bohlin/VG

Realiserer den amerikanske drømmen

Også hos FINN reise ser de en stor økning i interessen for USA.

– USA blir et mer reelt alternativ for ferier og langhelger når både reisetiden og prisen er innenfor det akseptable, sier direktør Terje Berge.

I dag går det direktefly fra Norge til Miami, Fort Lauderdale og Orlando i Florida, pluss Los Angeles og to flyplasser i New York.

– USA har økt voldsomt i popularitet blant nordmenn så langt i 2018, og landet ser ut til å bli en av årets store vekst-vinnere. I tillegg til New York har Miami, Los Angeles og Washington økt voldsomt i volum, sier Berge.

les også

Washington D.C. på en dag – eller tre

Ifølge Ellen Wolff Andersen hos Ticket er Miami en av denne høstens virkelig hete destinasjoner. Byen klatret fra 20. plass i fjor opp til niende plass i år på listen over mest bestilte destinasjoner. Økningen i antall bestillinger var på hele 85 prosent.

Les hva du må få med deg på 24 timer i Miami.

– Mange kombinerer ferie i Florida med noen dagers cruise i Karibia. Det er populært for alle aldersgrupper. Ikke bare for godt voksne, understreker Ellen Wolff Andersen hos Ticket.

Reiser langt

Også charterselskapene ser tendensen til at flere nordmenn reiser langt.

– Kanariøyene er selvfølgelig vår ubestridte vinterfavoritt! Men vi ser også at mer eksotiske reisemål som Mauritius, Mexico og Thailand selger godt i år. Det er lenge siden det har vært så tilgjengelig og så gode priser på denne tiden av året. Særlig juleferieavgangen til Mauritius er populær i år, sier kommunikasjonssjef hos TUI, Nora Aspengren.

– Kundene våre reiser først og fremst til Kanariøyene, men også til Kapp Verde, som har tatt helt av. Mange synes nok det er spennende med charter til en ny og annerledes destinasjon, spesielt når det ikke er så veldig mye lenger enn til Gran Canaria, sier informasjonssjef hos Ving, Siri Røhr-Staff.

VIETNAM: Bilde fra dragefestival på Tam Thanh beach. Foto: Hau Dinh / AP

Tiltrukket av Asia

Ticket ser en stor økning i reiser til Østen. Thailand har lenge vært et av de største reisemålene for nordmenn om vinteren, men nå kommer også Vietnam for fullt.

– Vietnam begynte klatringen på listen allerede i fjor, men har virkelig skutt fart foran denne sesongen. Mange som tidligere har besøkt Thailand og vil tilbake til samme region, fristes av Vietnam, sier Wolff Andersen.

Hos Apollo er Krabi i Thailand det reisemålet som øker aller mest i vinter.

– Vi har økt kapasiteten, og salget har gått opp over 50 prosent fra i fjor. Ny direkterute er nok en stor grunn til dette, i tillegg til at nordmenn generelt elsker Thailand, sier kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera Jaquotot i Apollo.

les også

Dette er de tryggeste reisemålene

Hos FINN reise er det også økt interesse for Asia, men der er det først og fremst Dubai i Forente arabiske emirater som vokser.

– Dubai har økt med 20 prosent i forhold til i fjor. Det skyldes nok priskrigen Norwegian har utløst etter at selskapet nå er tilbake med direkterute fra Oslo fem ganger i uken. Ellers sørger også reisearrangørene for gunstige charterpakker med Emirates. Vi blir ikke overrasket om dette gir Dubai et stort løft og at flere nordmenn vil bestille reise dit i tiden fremover, sier Terje Berge.

les også

Dubai med barn: Seks tips du må sjekke

Dubai har nå for første gang gått forbi Fuerteventura på salgslistene hos Apollo, og ligger på fjerdeplass etter Gran Canaria, Tenerife og Lanzarote hos charterselskapet.

– Den økte populariteten rundt Emiratene førte blant annet til at Apollo doblet kapasiteten hit i år, og det er først og fremst de mindre emiratene som øker mest. Eksempelvis er Abu Dhabi opp nesten 50 prosent sammenlignet med fjoråret, sier Beatriz Rivera Jaquotot.

DUBAI: Atlantis er et enormt hotellkompleks med eget vannland på The Palm. Foto: Göran Bohlin/VG

Total salgsnedgang

Selv om reiser til USA og Asia vokser, er det foreløpig færre bestilte vinterreiser totalt i år enn i fjor. Hos Ticket har bestilte charterreiser gått ned med 14 prosent og reiser med rutefly ned rundt 11 prosent.

Det er bestillinger til reisemål i Europa som har gått mest tilbake. Amsterdam, som var et av fjorårets mest populære reisemål, har sunket fra femte til fjortende plass på listen over bestilte reisemål. Kanariøyene har også gått noe tilbake.

Hos charteroperatørene tror de vinterbestillingene vil kommer senere i år.

– Hos oss er vintersalget ned cirka 10 prosent, men de siste fire ukene har vi sett en positiv trend: Nå er salget nemlig opp 12 prosent sammenlignet med samme uker i fjor og i 2016. Det virker med andre ord som den lange og varme sommeren, og foreløpige milde vinteren, har gjort at vi har vært litt tregere ute med å sikre oss vinterreisen enn tidligere. Men nå våkner vi altså til, sier Beatriz Rivera Jaquotot i Apollo.

– Nordmenn har nok litt bedre tid i år, og stresser ikke med å bestille ferien slik vi gjorde i fjor. Vi ser at aktiviteten på nettsiden vår er høy, men vi venter altså litt lenger med å bestille, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren hos TUI.

– Når vinteren er over kommer vi til å ha hatt flere kunder enn forrige vinter på våre fly. Kundene vil reise til sol og bad og skifte miljø, spise god mat og nyte livet, men de har kanskje litt mer is i magen enn i fjor, sier Siri Røhr-Staff hos Ving.

SAFARI: Opplevelsesferier «langt borte» øker. Dette bildet er fra Botswana. Foto: Nilas Johnsen/VG

Fellesnevneren for reisemålene som øker nå, er at de er «langt borte» og til steder hvor man kan ha en opplevelsesrik ferie.

Ellen Wolff Andersen tror det er to hovedgrunner til at flere drar på en drømmereise til eksotiske strøk nå i vinter: Lavere etterspørsel har gitt lavere billettpriser. Samtidig valgte mange å stå over den store utenlandsreisen i sommer på grunn av det gode været hjemme. Dermed har de penger igjen på reisebudsjettet.

De eksotiske reisemålene er likevel små, sammenlignet med Kanariøyene.

Det er nemlig dit de aller fleste nordmenn som skal til utlandet i vinter reiser. Først og fremst til Gran Canaria, deretter Tenerife, og så Lanzarote.

Egypt og Tyrkias revansje

Egypt, som har vært helt borte som reisemål for nordmenn de siste årene, er på vei tilbake.

– Egypt mistet – i likhet med Tyrkia – mange turister på grunn av urolighetene i landet. Men nå står begge disse landene foran en kommende revansje, sier Ellen Wolff Andersen.

Utenriksdepartementet fraråder ikke lenger å reise til feriestedene Sharm El Sheik eller Hurghada. På Landsider.no fraråder de likevel reiser eller opphold i andre deler av landet, hvis det ikke er strengt nødvendig. Se reiseråd for Egypt her.

Lonely Planet anbefaler Egypt som det beste budsjettreisemålet i 2019. I vinter kan du reise dit med Apollo eller Amisol fra Norge.

EGYPT: Turistene kommer tilbake Foto: AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS

les også

Sugen på sol? Sjekk hvor det er varmest i vinter

Hit har vi bestilt reiser i vinter:

TI PÅ TOPP LAND (MED TICKET):

 1. Spania (På topp også i fjor)
 2. Thailand (nr. 2 også i fjor)
 3. USA (opp fra nr. 4 i fjor)
 4. Storbritannia (ned fra nr. 3 i fjor)
 5. Tyskland (nr. 5 også i fjor)
 6. Frankrike (opp fra nr. 7 i fjor)
 7. Vietnam (opp fra nr. 15 i fjor)
 8. Tyrkia (opp fra nr. 16 i fjor)
 9. Portugal (nr. 9 også i fjor)
 10. Danmark (nr. 10 også i fjor)

TI PÅ TOPP REISEMÅL (MED TICET):

 1. Gran Canaria (på topp også i fjor)
 2. Bangkok (nr. 2 også i fjor)
 3. Tenerife (nr. 3 også i fjor)
 4. Phuket (opp fra nr. 6 i fjor)
 5. London (nr. 5 også i fjor)
 6. Paris (opp fra nr. 8 i fjor)
 7. Manchester (fotballbyen nr. 7 også i fjor)
 8. Alicante (opp fra nr. 9 i fjor)
 9. Miami (opp fra nr. 20 i fjor)
 10. Ho Chi Minh City (opp fra nr. 18 i fjor)

FLYBILLETTER BESTILT FOR REISER HØST/VINTER (FINN reise):

1. London (På topp også i fjor)

2. Bangkok (nr. 2 også i fjor)

3. Gran Canaria (opp fra 4 i fjor)

4. Alicante (ned fra 3 i fjor)

5. København (ned fra 6 i fjor)

6. Paris (ned fra 9 i fjor)

7. Amsterdam (ned fra 5 i fjor)

8. Malaga (ned fra 7 i fjor)

9. Gdansk (opp fra 8 i fjor)

10. Manchester (nr. 10 også i fjor)

PAKKEREISER BESTILT OM HØSTEN (FINN reise)

(hovedsakelig vinterreiser, men kan også være noen som har bestilt neste sommer)

1. Puerto Rico, Gran Canaria (nr. 1 også i fjor)

2. Gdansk (opp fra 26 i fjor)

3. Playa de las Americas, Tenerife (ned fra 2 i fjor)

4. Playa del Inglés, Gran Canaria (ned fra 3 i fjor)

5. Alanya, Tyria (ned fra 8 i fjor)

6. Platanias, Kreta (6 også i fjor)

7. Alcudia, Spania (ned fra 4 i fjor)

8. Arguinneguin, Gran Canaria (7 også i fjor)

9. Sharm el-Sheikh, Egypt (opp fra 16 i fjor)

10. Makarska, Tyrkia (opp fra 12 i fjor)

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Kanariøyene

Thailand

Egypt

USA

Lanzarote

Kapp Verde

Flere artikler

 1. Book påskeferien før det er for sent

 2. Snart fulle julefly til Syden

 3. Helligdagene gir superlangfri i julen. Dette er de mest populære reisemålene

 4. Charterselskapene dropper dumpingprisene i januar

 5. Billigere å fly til Florida enn Kanariøyene i vinterferien

Fra andre aviser

 1. Konkurs i Vings eierselskap kan ramme reisende hos konkurrentene

  Aftenposten
 2. Lengter du etter en solfylt og varm jul? Her finner du de høyeste temperaturene i romjulen

  Bergens Tidende
 3. Flydøren på gløtt for sommerferie i Hellas

  Aftenposten
 4. Mange nordmenn bestiller sydenturer nå. Men er det så lurt?

  Bergens Tidende
 5. Passasjerer blir bedt om selv å finne hotellrom og legge ut

  Fædrelandsvennen
 6. «Sandfaste» taper lønn selv etter uventet fravær

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no