BADEGLEDE PÅ STRUTEN FYR: Ved Struten fyr i Østfold kan du leie hele kystledhytta til deg og din familie. Foto: Nina Schmidt

Ta ferien på din egen øy

(VG Nett) Langs hele norskekysten ligger det fyr på rekke og rad hvor du og gode venner kan feriere i havgapet.

Publisert:

Ifølge Per Roger Lauritzen hos Turistforeningen er det i dag rundt 80 fyr langs norskekysten som privatpersoner kan leie seg inn for kortere og lengre perioder.

- Dette er unikt tilbud som jeg vil anbefale til alle som er glad i hav og himmel og unike naturopplevelser.

Fyrene er svært populære og vil du booke deg inn på de mest ettertraktede fyrene er det smart å kaste seg rundt snarest.

- Særlig fyrene i Oslofjorden blir fort bortbestilt, så her bør man være ute i god tid. Allerede nå begynner det å bli fullt mange steder i skoleferien, men det er fortsatt ledige plasser flere steder, sier Lauritzen.

LES OGSÅ: Billig hytteliv til leie

Noen av fyrene leies ut som én helhet, mens man på andre fyr bare kan bestille seg en seng.

- De fleste fyrene ligger jo på små holmer og øyer og da trenger man båt for å komme seg ut. Du kan avtale transport samtidig som du bestiller fyret. Men noen fyr kan man også gå ut til, som for eksempel Runde Fyr på Sunnmøre. Her trenger man ikke bestille på forhånd heller, hytta er låst med DNT-nøkkel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I STORM OG I STILLA: På Skongenes fyr har du fantastisk utsikt mot Stad i all slags vær. Foto: Turistforeningen Foto: Turistforeningen

- Panorama-utsikt

DNT har fem fyr til utleie denne sommeren: Skongenes Fyr, Geitungen Fyr, Runde Fyr og Store Torungen. Årets nyhet er Lyngør fyr som åpner 20. mai.

Et av Per Roger Lauritzens favorittfyr er Skongenes fyr på Vågsøy ved Måløy. Hit kommer du etter en times gåtur ut mot storhavet.

- Herfra har man panorama-utsikt til Stad og stormene som ruller inn. Fyrferie er ikke bare en flott solskinnsopplevelse, men også en veldig fin uværsferie!

LES OGSÅ: Slik er det å spise på verdens høyeste restaurant

Et annet spesielt fyr som Lauritzen trekker frem er Geitungen utenfor Karmøy.

- Dette er en perle av et bygg. Man får en slags gresk følelse der ute, med mye blått hav og hvitkalket mur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FYRIDYLL: Geitungen fyr ligger på en liten øy ved Karmøy i Rogaland. Foto: Turistforeningen

Hos Oslofjordens friluftsråd melder de også om stor interesse for fyrene i deres område.

- De siste tre årene har systemet brutt sammen hver gang vi har åpnet for bestilling av våre hytter og fyr. Tilgang til egen hytte ved sjøen er svært populært, konstaterer Kyrre Hurum, informasjonsmedarbeider i Oslofjordens friluftsråd.

Det mest populære fyret er Fyrsteilene vest for Nesoddlandet.
Også Struten fyr i Østfold er populært med sine sandstrender, sier Hurum.

LES OGSÅ: VGs store storbyguide

Luksus

Prisen ligger på rundt 200 kroner per seng. De fleste fyrene har en enkel standard, men standarden varierer fra fyr til fyr.

- Luksusen er at alle fyrene ligger i spektakulære naturområder, sier Hurum.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK !

Foreløpig finnes det ikke noe enhetlig oversikt og bookingsystem for fyrene, man må selv undersøke mulighetene for hvert enkelt fyr. Oversikter over hvilke fyr som leies ut finner du blant annet hos Turistforeningen og Kystled.no
(Artikkelen fortsetter under bildet)

STORE TORUNGEN FYR: Store Torungen fyr ligger utenfor Arendal og har til sammen 26 sengeplasser. Foto: Turistforeningen

De fleste fyrene i Norge eies av Kystverket, men leies ut til blant andre Turistforeningen, Friluftsrådenes Landsforbund og Norsk Fyrhistorisk Forening, som igjen leier fyrene ut til allmennheten.

Her finner du flere oversikter over fyr til leie(eksterne linker) :
www.kystled.no
www.dnt.no
www.aktivioslo.no

Ifølge Hilde Andresen, avdelingsleder i Kystverket, er drøyt 60 av Kystverkets fyr i dag stilt til disposisjon for utleie langs hele Norges kyst.

- Det er jo et politisk vedtak som sier at Kystverket skal sørge for gode leietakere som legger til rette for at fyrene blir gjort tilgjengelige for allmennheten.

HAR DU ET FYR DU VIL ANBEFALE? DEL DINE REISETIPS NEDERST I DENNE SAKEN!

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no