ROMANTISK: Wavel-borgen består av både slott, katedral og festning. Den er populær både blant turister og fastboende. Foto: GØRAN BOHLIN

Historietime i tidløse Krakow

Like flott og magisk som Praha, enda billigere - og så slipper du å treffe naboen på gata.

 • Ole Kristian Strøm
Publisert:

Med lidenskap griper Krakow fatt i deg. Krakow er stedet der balansegangen mellom sivilisasjon og barbari kan gi deg en annerledes og givende byferie.

Middelaldertorg

Her - i det aller nyeste EU - finner du det største bevarte middelaldertorget i Europa, Rynek Glowny med sin varsomt restaurerte markedshall, et slags varehus med utallige små boder.

På den annen side kan du rusle til bydelen Kazimierz og høre historien om hvordan 70000 jøder her ble utslettet under krigen - og du kan reise de få milene til Auschwitz-Birkenau der nazistene hadde sin aller største dødsfabrikk og tok livet av minimum 1,5 million mennesker i gasskamrene.

Hvis du allerede har vært i Praha og trivdes der, så kan Krakow være greit som neste by på din liste over østeuropeiske reisemål. På sin vei til Berlin la Den røde armé mange byer øde, men heldigvis ikke Krakow, som nå står på UNESCOs verdensarvliste.

Byen er så konsentrert at du kan gjøre alt til fots. Bare ta med deg gode sko og ryggsekk og se ut som en ekte norsk turist. Hvis du er skrøpelig til beins, kan du bli kjørt rundt med hest og vogn eller med små golfbiler, så alder er ingen hindring for å dra til Krakow.

ALLTID PÅ SALG: I Krakow finner du butikker med rimelig krystall, ravsmykker og kunst. Foto: GØRAN BOHLIN

Gammel

Krakow er byen du bør se hvis du vil vite mer om sentral-Europas fortid, utvikling og kultur. Byens røtter går helt tilbake til år 965.

Fra den samme tiden stammer de eldste deler av Wawel-borgen, et majestetisk arkitektonisk kompleks, som består av slott, katedral og festningsanlegg. Dette var polske kongers residens og landets hovedstad fram til 1596, da Warszawa overtok. Det sies at Krakow på 1500-tallet var en av kontinentets største metropoler.

Det var forresten i St. Leonard-krypten i Wawel-katedralen at paven holdt sin aller første messe. Det var her Karol Wojtyla - han som i 1978 ble pave Johannes Paul II - hadde sin arbeidsplass. Han kom fra en liten landsby til Krakow med sin far i 1938. Krakow ble hans hjemby, her var han tvangsarbeider under nazistene, her leste han teologi i hemmelighet, her ble han erkebiskop og kardinal.

Og her er han elsket av det katolske polske folk. Paven ble et viktig symbol for dem i kampen mot kommunismen og for et demokratisk Polen.

Det var den gang Krakow hadde den mest forurensede luften og den største krefthyppigheten i hele Europa.

Heldigvis holdt de gamle middelalderbygningene stand mot alt det sure regnet, slik at du nå fortsatt kan beundre dem.

SENTRUM: Torget i gamlebyen er en fin plass for å observere livet i byen. Foto: GØRAN BOHLIN

Du føler deg hensatt til en helt annen tid. Det var her nesten en fjerdedel av byens befolkning bodde før krigen. I dag er det bare noen hundre jøder tilbake, de øvrige endte i de nevnte gasskamrene.

Kirkegården fra 1500-tallet gjør et sterkt inntrykk - helt annerledes enn den jødiske kirkegården i Praha, men likevel så mektig.

Under krigen trampet tyske marsjstøvler på de jødiske gravstøttene som ble tatt fra kirkegården og brukt som trappesatser eller som veidekke.

Kazimierz har også mengder av spennende kafeer, ølstuer og restauranter.

Publisert:

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Vil ha pavens hjerte til Polen

 2. Lavprisfly direkte til 11 polske byer

 3. Norsk professor tviler på at nazigulltoget er funnet

 4. Kommunistsightseeing i Krakow

 5. Charles beordrer Harry til Auschwitz

Fra andre aviser

 1. Dette er Europas tredje billigste storby

  Bergens Tidende
 2. Feiring med bismak

  Bergens Tidende
 3. Polen sammen i sorgen

  Aftenposten
 4. «Husk godt skotøy og pistol»

  Bergens Tidende
 5. - Vi er hjemsøkt av historiens gjenferd

  Bergens Tidende
 6. I Ostrava er rust hovedattraksjonen

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no