Ola og Kari velger seg trygge feriemål med billigfly og direkteruter

COMING: Reiseekspertene spår at Vest-Afrika med land som Namibia vil ta av de neste 5-10 årene, reisemål med gode bademuligheter, lavbt prisnivå og flotte naturopplevelser - som sanddynene i Namibørkenen. Foto: Birgit Margrethe Falch

Hit reiser vi om 5 år

Vietnam, Mexico, Burma, Ecuador og Vest-Afrika spås å bli hete reisemål de neste 5-10 årene.

 • Dag Fonbæk
Publisert:

VG har fått et knippe kvalifiserte reiseeksperter til å kikke inn i krystallkulen for å finne ut hvor Ola og Kari skal reise om 5-10 år.

De færreste tror på noen reiserevolusjon. Men noen klare trender ser vi:

Opptatt av trygghet

** Ola og Kari blir mer opptatt av å reise til trygge, sikre områder. All uroen i verden - terrorfrykt, naturkatastrofer og politisk bråk - vil mer enn før prege våre feriereisevalg, tror ekspertene.

LES OGSÅ: Aldri vært billigere å dra på storbyferie

- Det kan synes paradoksalt, men diktaturregimer anses gjerne som tryggere å reise til enn nye «demokratier» utenfor Europa, sier reiselivsforsker Thor Flognfeldt ved Høgskolen i Lillehammer.

Kina tar av

Han tror flere av oss vil besøke Kina i neste 10-årsperiode, etterhvert som kineserne blir bedre tilretteleggere og flinkere til å snakke «våre språk».

** Mer enn før ønsker vi å kombinere latmannsferien (bading og sol) med aktive sysler som sykkelturer, matkurs, kulturopplevelser osv.

Gjør miljøvalg

** Også klima- og miljøforhold kommer til å styre reisevalgene våre den kommende 10-årsperioden, tror reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i HSH:

- Vi blir mer samfunnsbevisste n¨år det gjelder klima og miljø. Reisestrømmene vil bli styrt av hvordan feriemålene når fram til samvittigheten vår, tror Forsdahl.

Billigfly skaper marked

** Flyprisene og tilgangen på direkteruter vil også avgjøre Ola og Karis valg av reisemål, i enda større grad enn i dag.

TURISTMÅL: Djunke-tur side om side med fiskerne i Ha Long Bay, ikke langt fra Hanoi, er blant høydepunktene under Vietnam-ferien. Foto: AP Foto:

Blir det dyrere å fly, vil vi gjøre færre og lengre turer.

Tradisjonelt har svenskene og rykksekkturistene banet vei for nordmenns reisemønstre:

Backpackerne «åpner opp» nye reisemål som senere blir chartermål og allemannseie - som thailandske Krabi, Phuket og Rødehavs-Egypt. Og: Dit svenskene reiser, kommer vi nordmenn etter - 5 år senere.

PLANLEGG FERIEN! Her er VGs 10 tips for billig-ferie

- Svenskesuget borte

Slik er det ikke lenger, fastslår VGs reisepanel.

Sophie Frisholm hos turoperatøren Ving mener svenskesuget er overdrevet:

- En utdatert sannhet for charterreiser iallfall. Utover Thailand og Rødehavskysten er det vel bare Aruba som har kommet inn som nytt charterreisemål fra Sverige de siste årene og som fortsatt holder det gående, sier hun.

Thailand dabber av?

I Sverige synes interessen for Thailand å matne litt etter mange gylne år på reisetoppen:

Lederen for svenske Aftonbladets reiseredaksjon, Sture Bjarnelind, bekrefter at interessen for «smilets land» avtar, og at svenskene har begynt å snuse på nye, spennende reisemål:

- Vietnam er coming. Det samme er Mexico, tror Bjarnelind.

MEXICO: Reiseekspertene spår økt reiselyst til Latin- og Sør-Amerika - som Acapulco. Foto: AP

De norske reiseekspertene tror ikke Ola og Kari er mette på Thailand riktig ennå:

Reiselivsforsker Karl-Fredrik Tangen på Markedshøyskolen i Oslo tror Thailand vil bevare sin posisjon som nordmenns desiderte førstevalg:

- Vi har fått direktefly både til Bangkok og Phuket, og jeg ser ingen naturlig arvtager i nær framtid. Men politisk uro og prisøkning er to ting som kan dempe reiselysten dit.

Spennende med Burma

Faller diktaturet, kan nabolandet Burma med sin lange kyst framstå som en konkurrent. Litt som Thailand, men mer eksotisk. Kanskje baner backpackerne også veien hit, sier Karl-Fredrik Tangen.

LES OGSÅ: Ola og Kari tar ferie fra alkovettet

Lena Petersson i Star Tour tror imidlertid Thailand-boomen også skaper økt interesse for nabolandene

- Vietnam, Kambodsja, Laos - kanskje også Burma, der både fredsprisvinner Aung San Sui Kyi og det største opposisjonspartiet nå oppfordrer oss til å komme på besøk, sier hun.

Nye partysteder

Reisebransjedirektør Forsdahl i HSH tror reiseglad ungdom fortsatt vil bane vei for nye reisemål - men på en annen måte enn før.

FLYGENDE CRUISESKIP... Les mer om framtidens ferieformer

Forsdahl ser to klare ungdoms-reisetrender:

- I min krystallkule erstattes de søkende backpackerne med partyorienterte, noe utagerende, «kule» ungdommer som vil ha gode strender, grei tilgang på billig alkohol, god tilgjengelighet fra Skandinavia/ Nord-Europa.

Reise som CV-bygging

Men Forsdahl ser også en annen - og hyggeligere - ungdomstrend:

Flere unge tar lengre utenlandsreiser som del av utdanningen og CV-byggingen. De planter trær på savannen, deltar i humanitært arbeid, går inn i fremmede kulturer/religioner med åpent sinn og engasjer seg i miljøarbeid.

BALI: Reisempl som rammes av terror eller politisk uro reiser ser raskere enn før. Bali - med Kuta Beach - er oppe og står igjen, og trekker påny masser av norske gjester. Foto: AFP

- Denne gruppen unge vil åpne øynene til andre turister. Afrika (østlige og sørlige) samt mindre kjente land i Sør- og Mellom-Amerika vil antagelig bli satt på turistkartet av denne gruppen, tror Forsdahl.

Seniorene viser vei

Samtidig vil reiseerfarne seniorer prege reisemålsutviklingen minst like mye som ungdomsgruppen det nestet tiåret - og da er det «det gode liv» og helse/sunnhet/velvære-konseptene som gjelder.

LES OGSÅ: Dra på ferie med kjendisene

- Italia, Frankrike, Spania og Portugal vil få sin del av denne turismen, likeså cruiseproduktene i Middelhavet, anslår reiselivsdirektøren.

Afrikas tiår?

Star Tour, som også har sine TEMA-reiser, merker økende interesse for afrikanske land som Tanzania, Kenya, Zambia og Botswana.

- Det er en klar reisetrend at folk ønsker opplevelser i ferien, og da skiller Afrika seg klart ut som et spennende kontinent som flere av våre TEMA-reisende snuser på, sier Lena Petersson i Star Tour.

LES OGSÅ: Hit drar vi helst på ferie

Sammen med nabolandet Angola spås Namibia og Vest-Afrika å lokke flere reisende det nærmeste tiåret - Nabibia med flottes strender i tillegg til mektig innlandsnatur og et fargerikt folk.

Terrorfare skremmer

Dramatiske hendelser i kjente ferieland nuller ut reiselysten.

EGYPT: Alle spår Egypt og Sharm-el-Sheik raskt tilbake som nordmenns favoritt-reisemål på vinteren. Stabil, tørr varme, supre bade- og dykkerforhold og godt utvalg av all-inclusive-hoteller er noe av hemmeligheten. Foto: Sara Johannessen

Samtidig ser vi at landene som rammes gjenvinner sin posisjon raskere enn før: Bali er oppe og står igjen. Uroen i Thailand prellet fort av, og alle spår at Egypt kommer sterkt tilbake som vinter-chartermål etter Mubaraks fall.

Tyrkia og Øst-Europa

Hva så med de nære reisemålene i Europa?

Terje Peersen i VIP Backpackers er ikke i tvil om at Tyrkia vil fortsette å spise andeler fra Spania og Hellas: Mer for pengene, stabil varme og større tilbud er stikkord, sier han.

Samfunnsgeograf Tangen på Markedshøyskolen har tro på de nære, øst-europeiske storbyene:

Mer enn Praha

- Praha trenger alternativer. Sofia i Bulgaria er sannsynlig, men kanskje Hviterussland og Georgia kan åpnes mer.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

- I tillegg vil de nære landene i Øst-Europa kunne ta noe av Danmarks rolle for barnefamilie på bilferie og andre med stramt reisebudsjett, sier han.

Forsdahl i HSH tror Albania kan bli «oppdaget» det kommende tiåret.

Publisert:

Les også

 1. Reisen til jordens indre

  POTOSÍ (VG) Inne i en utdødd vulkan i Bolivia ligger en av Sør-Amerikas verste arbeidsplasser.
 2. Kritisk for verdens korallrev

  (VG Nett) Turister må ta sin del av skylden for at hele 75 prosent av verdens korallrev nå er truet, ifølge en ny…
 3. Kina skal bygge 45 nye flyplasser på fem år - minst!

  (VG Nett) 175 flyplasser er ikke nok for Kina. Nå skal landet bygge flere - mange flere.
 4. Flest flyulykker i disse verdensdelene

  (VG Nett) 786 mennesker døde i flyulykker i fjor - 15 prosent flere enn året før.
 5. Tilbyr gratis hotell - mot å ha sex foran web-kamera

  (VG Nett) Den svenske pornoprodusenten Berth Milton (55) vil tilby par gratis hotellrom mot at de har rom-sex foran…

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Hit reiser vi om fem år

 2. Kårer Island til årets reisemål 2012. I samme åndedrag gir de Reykjavik topplassering som en av verdens «mest besøksverdige byer».: Bransjens spådommer: Slik blir ferieåret 2012

 3. Pluss content

  Billig og best: Sommerferie i siste liten

 4. Åpnet fire nye Europa-ruter, Oslo danker ut alle sammen

 5. Pluss content

  Reiserekord til Thailand: Militærregimet hindrer ikke nordmenn

Fra andre aviser

 1. Hit reiser de unge på ferie

  Bergens Tidende
 2. For første gang satses det ikke større på Kanariøyene av norske reiseselskaper

  Bergens Tidende
 3. Her får du mest sol for pengene

  Bergens Tidende
 4. Her får du mest sol for pengene

  Aftenposten
 5. Har aldri startet salget så tidlig

  Aftenposten
 6. Har aldri startet salget så tidlig

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no