Gutter får klær, mat og husleie for sex

BANJUL/OSLO (VG Nett) Gambias strender og nattklubber er rene kjøttmarkeder, der lutfattige gutter bytter sex mot klær, mat og hjelp til å betale husleie.

Publisert:

Strandguttene forteller: De kaller oss kjærester

Norske kvinner kjøper sex på ferie i Afrika

- Jeg har sett europeiske kvinner som har en ny gambisk mann hver dag gjennom hele ferien, sier Lamin (26), en av strandguttene VGTV møter i den gambiske hovedstaden Banjul.

FØLER SEG BRUKT: Lamin (26) mener europeiske kvinner utnytter lokale gutter for å skaffe seg feriemoro og seksuelle forhold. Foto: Roar Dalmo Moltubak

Han er en av flere gambiske gutter og menn som velger å ta bladet fra munnen i VGTVs dokumentar om kvinnelig sexturisme i det vestafrikanske landet.

Lamin arbeider i en suvenirbutikk på en av turiststrendene i Banjul, og forteller om hvordan kvinner utnytter svært unge gutters fattigdom for å oppnå seksuell tilfredsstillelse i ferien.

- Jeg møtte en belgisk kvinne som jeg var sammen med hele ferien hennes, men da hun reiste fortalte hun at hun hadde kjæreste hjemme. Jeg føler meg utnyttet, sier Lamin til VGTV.

VG har tidligere skrevet om hvordan norske kvinner kjøper sex i Gambia. Artikkelen kan du lese på VG+ (krever innlogging)

Betaler for sex med klær og måltider

Det er fattigdommen og håpet om et bedre liv som driver unge gutter mot strendene og de pengesterke kvinnene. Kvinner, mange i 50-60-årene, reiser alene eller i grupper til blant annet Gambia, Kenya og Jamaica.

De kvinnelige charterturistene sjekker inn på luksushotellene, og setter så kursen for strendene. Noen for å bade og sole seg - andre, og stadig flere, for å finne en mann.

I bytte mot måltider på fine restauranter, nye klær eller bidrag til husleie - får de oppmerksomhet og sex fra strandguttene.

- Når alt kommer til alt er det sex de vil ha. Så tar de bilder, reiser hjem til landet sitt og sier «se, her er kjæresten min», forteller en gambisk mann som kaller seg «Lion Man» til VGTV i dokumentaren.

- De kan forandre livet ditt ved at de kjøper klær, en jordflekk eller en bil, sier «Lion Man».

En av guttene på stranden som ikke ville stå frem med navn og bilde, forklarer sine forhold til eldre kvinnelige turister slik:

- En sulten mann er villig til å gjøre hva som helst.

- Mange norske kvinner

Lene Wikander, som er journalist i kvinnebladet Tara, har bodd på Jamaica og er en av de journalistene i Norge som kan mest om kvinnelig sexturisme. Gjennom reportasjereiser til blant annet Kenya og Gambia har hun møtt og intervjuet både sexkjøpere og prostituerte gutter.

SJEKKING: De første møtene mellom kvinnelige sexturister og lokale gutter skjer ofte ved solsengene på de gambiske strendene. Foto: Roar Dalmo Moltubak

- Vi ser nå en utvikling der kvinnene blir mer kyniske og oppfører seg slik vi er vant til å se mannlige horekunder. De er ute etter sex og kjøper gjerne flere prostituerte i løpet av ferien, sier Wikander.

- I hvilken grad gjelder dette norske kvinner?

- Det gjelder nok i stort omfang. Det foreligger ingen norsk forskning på dette, men i Danmark har man funnet at en stor prosentandel av voksne kvinner som reiser på ferie alene eller sammen med venninner, kjøper sex. Det er ingen grunn til å tro at dette er annerledes for norske kvinner. Nordmenn er av dem som reiser mest på charterreiser, forklarer Wikander.

- Jeg har selv sett 14 år gamle gutter selge sex til europeiske kvinner, legger Wikander til.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

KURTISE: På dansegulvene i utelivsgaten Senegambia i Banjul danser de britiske 50-åringene tett med unge menn. VG så mange par forlate diskotekene sammen før utestedene stengte. Foto: Roar Dalmo Moltubak


- Hensynsløs utnytting

Mange av dem som ender opp på turiststrendene som prostituerte er analfabeter, har ingen utdannelse og få muligheter til å skaffe seg vanlige jobber. I de vestlige kvinnene ser de en mulighet til å komme seg ut av elendigheten, forteller Wikander.

- Dette er en rå og hensynsløs utnytting av fattige mennesker, men kvinnene kjøper en illusjon av at det er kjærestforhold de innleder, mener Wikander.

Wikander forteller om unge gutter og menn fra fattige landsbyer som må holde skjult hva de egentlig holder på med på hovedstandens strender. Og om kvinner som ofte fremstilles som ofre for utspekulerte menn, men som vet godt hva de driver med.

- Kvinnene luller seg inn i en fantasi om at de er begjært og at de har funnet kjærligheten, men i virkeligheten er dette kjøp og salg av sex, det er det ikke noe å lure på, sier Wikander. (forts.)

SINT: «Lion Man» Kawasu forteller om europeiske kvinner som betaler for sex i Gambia, for så å skryte av sin «nye kjæreste» når de kommer hjem fra ferie. Foto: Roar Dalmo Moltubak

I 2003 konkluderte en Unicef-rapport med at 60-70 prosent av de besøkende til turistområdene i Gambias hovedstad er der for «sol, avslapning og billig sex».

PS.Sexturisme til Gambia er et sensitivt tema for landets turistmyndigheter. VGs team ble etter seks dagers åpen jobbing på strendene og i nattklubbene anholdt av politiet i Banjul på avreisedagen.

- Slike reportasjer er svært negativt for Gambias rykte. Dere ødelegger for oss, fikk VG beskjed om under det syv timer lange avhøret som fulgte.

Etter avhøret ble alle kameraer, stillbilder og videokameraer gjennomgått og beslaglagt. Først fire måneder senere ble utstyret og billedmaterialet frigitt og sendt til Norge.

Kenyas gutte-horer | Lene Wikander
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no