Palma på Mallorca - feriefavoritt i 50 år

- JIPPI, VI ER I PALMA: Arne Garrels og Jette Baie fra Münster i Tyskland tar bilde av hverandre ved Palma-skiltet, med palmer og roser omkring.Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

Evig Palmasus for nordmenn

PALMA (VG) Palma på Mallorca fornyer seg stadig, og trekker til seg flere yngre reiseglade.

 • Anne Bergseng
Publisert:

Som Arne Garrels og Jette Baie fra Münster i Tyskland.
De er på ferie her, og vil ha bilder av hverandre foran det knallfargede Palma-skiltet blant palmer og roser.

Første kapittel i det norske Mallorca-eventyret ble skrevet sommeren 1959. Da reiste 35 forventningsfulle nordmenn i pene sommerantrekk fra Oslo Lufthavn Fornebu til Aeropuerto de Palma de Mallorca på chartertur.
Det ble starten på et langt kjærlighetsforhold.

SOLBADING: I Palma på Mallorca kan man kombinere badeferie og byferie. Stranden Can Pere Antoni i Palma ligger rett ved byen, og her tar mange fastboende en liten pause midt på dagen. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

For i dag, 52 år senere, er Palma og Mallorca mer populært enn noen gang. Flere ulike reisestatistikker viser at reisemålet er på topp tre av nordmenns favorittreisemål i sommerhalvåret.

Ifølge Albert Insa Pi¿ol ved Spanias turistkontor i Oslo er forklaringen denne:

- Palma er den perfekte shoppingbyen. Temperaturen er behagelig hele året, og naturen innbyr både til aktiviteter og til å nyte de vakre strendene, sier han.

HER ER DE NYE VERDENSARV-STEDENE: 12 nyheter på lista!

22 millioner turister
Og det er ikke bare nordmenn som trives her. Charterfly og rutefly bringer rundt 22 millioner turister til øya hvert år.
Felles for alle reisemålene på Mallorca, inkludert Palma, er at de trekker til seg alt fra barnefamilier til partyungdom og par.

Og for ikke å glemme alle kjendisene!
Du vet aldri hvem som kan komme gående gatelangs. Mallorca har alltid trukket til seg kongelige, politikere og andre superkjendiser.
Den spanske kongefamilien ferierer ofte her. Det samme gjør Claudia Schiffer, Michael Douglas og en rekke andre celebriteter.

UNNGÅ SYKE BARN PÅ FERIE: Her er sjekklista!

Sol & bad

KOMBIFERIE: Palma på Mallorca byr på storbyferie og badeferie i ett. Det setter Rabea Röll og Jonah Wiggers fra Tyskland pris på. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

Rabea Röhll (20) og kjæresten Jonah Wiggers (23) fra Oldenburg i Tyskland gjør bystranden i Palma til et mer fargerikt sted.
Det unge paret har slått leir på stranden Can Pere Antoni, ved å lage seg en grop som de koser seg i.

- Vi er på ferie her i Palma i ti dager, og synes det er deilig at stranden er rett ved byen, sier Rabea.
De låner en leilighet i sentrum av onkelen til Jonah, og har gått langs strandpromenaden fra sentrum og hit ut. Det tok rundt et kvarter.

Playa Can Pere Antoni starter litt bortenfor katedralen La Seu, og er den stranden som ligger nærmest sentrum av Palma. Den er 735 meter lang og 25 meter bred. De aller fleste som drar til denne stranden er fastboende i Palma.

- Turistene reiser gjerne litt lenger ut, enten til Platja de Palma eller Cala Mayor, forteller Fernando Lopez, som selger billetter til utflukter på Mallorca fra sitt kontor på strandpromenaden.

PÅ REISEFOT TIL VINTEREN? Her er Norwegians vinternyheter.

140 strender
Det er ikke lett å skjønne hvorfor, for stranden ligger perfekt i forhold til byen, og er ren og fin.

- Jeg tror det må være fordi turister ofte drar dit de vet det er andre turister, sier Fernando.

Mallorca har 140 strender fordelt på 460 kilometer kyst. Det betyr at du kan finne deg en strand etter egen smak.
Platja de Palma som ligger rett ved flyplassen, regnes av mange som Mallorcas beste strand.

FRANSKE FRISTELSER: Bli med på sjokotur i Paris!

Populær katedral

MIKKE VED PALMAS STOLTHET: Katedralen La Seu i Palma er verdt et besøk. Det synes til og med «El Raton Mickey», som han heter på spansk. Han håper å tjene noen euro på turistene. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

Til og med Mikke Mus har funnet veien til Mallorcas største turistattraksjon, katedralen La Seu i Palma.
Han står på platået nedenfor den storslagne katedralen og hilser på turistene som strømmer forbi.

- You and me in a photo?
Han tar en euro eller mer for å bli fotografert, og får stadig napp. Han står jo så fint til med katedralen i bakgrunnen.
Hva i all verden Mikke Mus har her å gjøre, er tilsynelatende mindre viktig. Han skaper liv og røre og god stemning, og det er det viktigste.

Katedralen er Mallorcas stolthet nummer én, og den mest besøkte turistattraksjonen.
Det sies at katedralen aldri hadde blitt bygget, hadde det ikke vært for at kong Jaume I havnet i en voldsom storm ute på havet. Han ba for sitt liv, og lovte å bygge en praktfull kirke til ære for jomfru Maria hvis han overlevde.

Og overleve gjorde han, men kirken ble først påbegynt av hans sønn, Jaume II i 1306, og sto ferdig på starten av 1600-tallet.
I 1855 ble katedralen gjenoppbygd etter et jordskjelv. Enda en forandring kom til i perioden 1904-1914, da Gaudí blandet modernisme inn i den gotiske stilen.

Vi betaler fire euro for å slippe inn, og blir blant annet betatt av det store runde rosevinduet på 12,5 meter i farget glass i den ene enden. Dagslyset skinner igjennom og skaper et magisk fargespekter på gulv og vegger.

TIL MILANO? Her er shoppingtipsene!

Super shopping

EKSKLUSIVT: I Palma finnes alt fra dyre motebutikker til rimelige markeder. Joana jobber i butikken Rosemarine i gamlebyen. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

Fasjonabelt, trendy og dyrt. Men også muligheter for gode kjøp. Handleglade trives i Palma.
De siste årene har hovedstaden på Mallorca fått et langt bredere utvalg av motebutikker og spesialforretninger.

Joana jobber i den delikate butikken Rosemarine, som ligger på Plaza de la Lonja 1 i gamlebyen. Butikken er svenskeid, men Joana fra Mallorca er daglig leder.
Her er det en miks av spanske og skandinaviske merker. Prisnivået er høyt, men butikken er så lekker og delikat at det er en opplevelse bare å kikke litt.

- Jeg liker godt å jobbe her, for jeg synes eieren har så god smak, sier Joana, mens hun henger på plass en av sesongens moteriktige lange kjoler.

Noen få meter unna ligger Passeig des Born, en gate med en blanding av merkebutikker og små eksklusive forretninger.
På Plaza de la Reina, 9, i den ene enden av Passeig des Born, falt vi for butikken Natura. Her selges klær, sko, skjerf og interiør. En alternativ butikk, med lave priser og en duft av røkelse.

VINDUSSHOPPING: Palma på Mallorca er et utmerket sted for shopping. Her fra en vindusutstilling i handlegaten Jaume III. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

Er lite stykke opp i byen er Avenida Jaume III, en av Palmas mest elegante gater, med et klassisk utvalg av dame- og herremote, smykker og vesker.

I Avenida Jaume III, 16, fant vi rimelig italiensk kosmetikk hos Kiko. Vi fikk også sansen for klærne hos Atica Moda, i nummer 8 i samme gate.
Husk også å utforske tverrgatene til Jaume III, hvor det er muligheter for å finne noen skatter.

Er du glad i sko, kjenner du sikkert til det spanske merket Camper. Men visste du at Camper faktisk er fra Mallorca? Camper har butikker i 70 land over hele verden. Og i Palma finnes naturlig nok mange butikker med Camper-sko.

Rundt det store El Corte Inglés-varehuset på Las Avenidas ligger en rekke butikker som har gjort området til et populært shoppingstrøk.

I tillegg kryr det av markeder rundt omkring, og spesielt på lørdager er det liv og røre i de utallige bodene.

FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Middelhavsland fikk corona-sjokk: Håper turistene er tilbake i oktober

 2. På sporet av Mallorca

 3. Mallorca planlegger bikiniforbud

 4. Livsglade Las Palmas

 5. Pluss content

  Stor økning i eksotiske reiser

Fra andre aviser

 1. Skal du til Mallorca? Ta turen til Palma

  Bergens Tidende
 2. Vi jaktet på de fineste strendene på Gran Canaria og fant en utenom det vanlige

  Bergens Tidende
 3. 5 grunner til at vi fortsatt elsker Mallorca

  Bergens Tidende
 4. Fine strender verden rundt

  Bergens Tidende
 5. På storbyferie i «Syden»

  Bergens Tidende
 6. Her får du storbyferie og strandliv på samme reise

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no