Klondyke-stemning i nord - nordlysturismen tar av

TAMOKDALEN (VG) Fra hele verden strømmer vinter-turistene til Nord-Norge - på jakt etter nordlyset. Turistbedriftene ler hele veien til banken.

Publisert:

Før: Håpet å tape minst mulig om vinteren. Nå: Klarer knapt ta imot alle turistene

Bare i Troms omsetter de circa 30 turistbedriftene som tilbyr nordlys-guiding for 200 millioner kroner denne vinteren, ifølge tall fra NHO Reiseliv.

- Lager man barn under nordlyset, blir det sterke barn!
10100852
Caroline og Stephen Neill fra Belfast, som er på bryllupsreise i vinter-Norge, får gode kjentmannsråd og lykke til på snøscooterferden.

NORDLYS OVER KVALØYA: Aldri før har flere utenlandske vinterturister strømmet til Troms for å se nordlyset. Særlig asiater, som knytter det vakre lyset til overtro, kultur, mystikk og religiøse forestillinger. Foto: Terje Mortensen


I ingenmannsland

Våre nygifte venner fra Nord-Irland er blant de 13.000 utenlandske turistene som finner veien til avsidesliggende Tamokdalen i Indre Troms denne vinteren.

Ett av målene med turen er å få se nordlyset, sier de.

- Men om det ikke lykkes? Er turen da spolert?

- På ingen måte. Reisen til vinter-Norge har vært en fantastisk bryllupsreise. Vi er så fornøyd.

I tusentall

Rene klondykestemningen råder nordpå denne vinteren. Utlendingene strømmer til for å jakte nordlyset, kjøre snøscooter, hundeslede, klappe reinsdyr og stå på ski.

- Det har eksplodert. Før håpet vi å tape minst mulig penger fra november til mars. Nå klarer vi knapt å ta imot alle utlendingene som kommer, sier Kjell Ove Hveding på Sommarøy, ett av sentrene for vinterturisme i Troms.

EKSOTISK: Reineier Roar Kemi fører an kortesjen med britiske vinterturister Foto: Terje Mortensen

Hva skyldes så turist-boomen?

«Absolutt fabelaktig»-stjernen Joanna Lumley burde muligens forgylles og stilles på sokkel i Tromsø. TV-programmet hennes «Jakten på nordlyset» er sett av 5,9 millioner briter, og solgt til en rekke land verden over.

I tillegg har Innovasjon Norge solgt Vinter-Norge til utlandet i flere år. Nå høstes gevinsten. Fremfor alt er det briter og asiater som har fått øynene opp for den norske vinteren.

Hurtigruten

Også Hurtigruten har markedsført den nordnorske vinteren i utlandet, og nå kryr det av turister på de tidligere så vintertomme skipene.

PÅ SKI FOR FØRSTE GANG: Nygifte Caroline (foran) og Stephen Neill fra Belfast overbeviser både seg selv og skiinstruktør Lloyd Rehnlund i debuten. Foto: Terje Mortensen

- Antallet vinterpassasjerer har firedoblet seg siden 2006, fra 40.000 til 160.000 reisende, bekrefter Hurtigrutens kommunikasjonssjef Ragnar Norum overfor VG.

Samtidig har tilbudet av landutflukter økt kraftig. Turistene vil ikke bare se de vakre landskapene på avstand.

Googler du aurora borealis (nordlys), popper Tromsø ganske raskt opp.

Mange av utlendingene VG traff sist uke oppgir at det nettopp var slik de fant fram til Norge og Troms.

Hval-besøk

Polar-hovedstadens turistsjef Victoria Bakken bekrefter at turistbesøket til Tromsø nå er større på vinteren enn om sommeren.

I vinter har også hvalen trukket helt inn til land langs store deler av Troms-kysten.

- Slikt er vanskelig å markedsføre, men for gjestene er det ren bonus.

ISFISKE: På Finndalsvatnet (850 moh.) gjør scooter-kolonnen stopp. Britiske Jonathan Dennis fotograferer faren Richard, som prøver pilkelykken, mens scooterguide Mikael Høiseth (t.h.) betrakter snøværet som tiltar i styrke. Foto: Terje Mortensen

- En kastet seg på kne foran meg og takket. Han var målløs, forteller Kjell Ove Hveding på Sommarøy.

En annen av turistbedriftene i Troms, som har skutt gullfuglen er Lyngsfjord Adventure i Tamokdalen nær Balsfjord:

Milevis fra sivilisasjonen, halvannen times kjøring fra Tromsø, dukker Camp Tamok opp i veikanten med lavvoer, bålrøyk og kjøreklare reinsdyr med slede.

Funnet på Google

- Vi fant stedet på Google, forteller waliserne Helen og David Woodnut og fester hjelmstroppen, klare for å begi seg ut på snøscooter-karavane i Troms-fjellene.

HELT TOPP: Turistene storkoser seg i Troms. Her med hundespann innover Vassdalen nær Balsfjord og Nordkjosbotn. Foto: Terje Mortensen

Så bærer det innover Finndalen, under veldige fjellmassiver på begge sider. Heldigvis er scooterløypa godt merket, for brått slår Kong Vinter til og gjør alt rundt oss hvitt, så vi knapt aner terrengformasjonene.

- Nifst! medgir Helen.

Der og da svinner håpet om å få se nordlyset til kvelden - men like brått klarner det opp igjen, og mektige Vassdalstinden (1476 moh) åpenbarer seg. Wow!

- Now we fish!

Nede på Finndalsvatnet beordrer scootersjef Thomas rast og pilkefiske.

Tørket reinkjøtt

- Om vi ikke får fisk, blir det ingen lunch, da? vil Helen vite.

Da trår camp-manager Lloyd Rehnlund fram med kniv og tørket reinkjøtt. Og polar-turistene smaker villig.

PÅ TRUGETUR: For mange turister er turen på snø deres første i livet. Truge-guide Lloyd Rehnlund gir dem innblikk i samekulturen og gamle ferdselstradisjoner i nord. Foto: Terje Mortensen

- Mmmm. You have more? Richard Dennis fra syd-engelske Warminster har spandert norsk polarvinter-tur på seg og sønnen Jono, etter å ha sett en annonse i avisen hjemme.

Briten er storfornøyd med alt hva han får sett opplevd i indre Troms. Med unntak av de norske prisene.

- Det er dyrt her. Fryktelig dyrt.

Tilbake i leir-lavvoen smattes det til kaffe fra svartkjelen, kokt på bål. Kokk Lars Ingvald Bjørklund, en av de lokale reiselivsentreprenørene under Lyngsfjord-paraplyen, har laget deilig suppe med reinkjøtt, og serverer kvitlefse fra Nordkjosbotn til kaffen.

Pakket og klart

Bjørklund er ikke alene om å levere turist-aktiviteter i Tamokdalen. Mens en tar turistene på hundeslede-tur, stiller andre med snøscootere og kjørerein. Atter andre tilbyr skiskole, trugekurs, isfiske, arktisk mat og nordlys-safari.

KOMPAKT PRODUKT: - Suksessresepten er å pakke et varierte aktiviteter som finner sted på ett og samme sted, sier Hans-Olav Eriksen i Lyngsfjord Adventures, som kun bruker lokale leveradører som vet hva de driver med. Foto: Terje Mortensen

Nettopp fordi Camp Tamok ligger midt i det øde Lyngen-massivet, er det særlig flott å se nordlyset her, uten annet forstyrrende lys enn stjernene på himmelen.

I februar topper det seg. På en vanlig vinterdag kan opptil 225 gjester være innom campen!

95 prosent utlendinger

I det stille har Lyngsfjord Adventure bygd seg opp til å bli en av Nord-Norges mest komplette opplevelses-bedrifter. Modellen deres har gitt flere priser for inkluderende, lokal reiselivsutvikling.

95 prosent av gjestene er utlendinger.

- Suksessresepten er å «pakke» opplevelsene riktig, slik at det framstår som ett produkt, forklarer sjefen Hans-Olav Eriksen, selv distriktslege.

Og gjestenes tilbakemeldinger er ikke til å ta feil av:

Å få en drøss med 5'ere på TripAdvisor når man bare kan tilby gjestene utedo sier vel det meste.

LUNT OG GODT: Rundt ovnen i lavvoen samles turdeltagerne etter å ha vært på scooter- og hundeslede-tur. Her vanker kokekaffe fra svartkjel og deilig kjøttsuppe. Foto: Terje Mortensen

Priseksempler

Her er noen priseksempler på vinter-turistaktiviteter i Tamokdalen, inkludert halvannen times busstransport fra Tromsø og tilbake igjen:

Nordlys-tur m/guide: 995,- (2 timer + mat)

Hundeslede-tur: 1695,- (2,5 timers tur inkludert mat)

Snøscooter-safari: 1695,- (3 mil inkludert mat)

Reinslede-tur: 1595,- (Halvannen times tur + samiske fortellinger i lavvo og mat)

Skiskole: 1195,- (2,5 timer + mat)

Trugetur: 1195,- (2,5 timer + mat)

Overnatting i lavvo : 995,-

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no