FARGESPILL: Grand Prismatic Spring er for mange Yellowstones høydepunkt. Her sett fra en høyde på oversiden, men man kan også gå helt nærme, slik du ser folkene på avstand har gjort.

En dag i Yellowstone nasjonalpark

Man kan nok fint tilbringe en hel ferie i USAs eldste nasjonalpark, men så god tid har man ikke alltid.

Publisert:

YELLOWSTON NASJONALPARK (VG reise) Vi hadde i utgangspunktet bare én dag å bruke i Yellowstone, ikke bare den eldste, men i mange øynes også den mest spektakulære av USAs 60 nasjonalparker. Og den nest største, dersom man ser bort fra en håndfull av parkene oppe i Alaska.

Så hvordan i alle dager skal vi da klare å få med oss høydepunktene?Vel, med litt planlegging og det faktum at en god del av de mest populære severdighetene i parken ligger forholdsvis nær hverandre er det faktisk mulig.

Les også

Ti fantastiske nasjonalparker i USA

WASHINGTON, D.C. (VG) Totalt finnes det 60 nasjonalparker i USA. Vi har besøkt ti av dem, og blant annet kommet tett på svartbjørn, månelandskap, geysirer og en uttørket saltsjø. Alle disse parkene kan personlig anbefales.
BJØRNESPRAY: Vi fikk sett bjørn, men heldigivs slapp vi bruke denne.

Bjørnespray

Vår dag startet med en tidlig frokost i West Yellowstone, en liten by like på utsiden av parken, nærmest utelukkende eksisterende for å fungere som en inngangsportal til dette naturens under. Det er for øvrig mulig å overnatte inne i parken også. Både om du er en camper, eller mer en hotellperson. Det er dog ikke spesielt billig. Men når sant skal sies er heller ikke vårt høyst ordinære motell i West Yellowstone for et kupp å regne.

Fra leiebilen på vei mot vår første stopp oppdager vi en fluefisker i Firehole River. Vi stopper og spør om det er napp å få.

– Ja, jeg fikk faktisk en liten ørret like før du kom, men jeg slapp den ut igjen, forteller 25 år gamle Nelson VanTessel.

FLUEFISKER: Nelson VanTassel håper å få ørret på kroken.

Han står midt i eleven med en liten sprayboks hengende rundt livet. Vi har investert i den samme. I praksis er det en slags stor pepperspray som man håper vil få litt for nærgående bjørner til å revurdere å bli mer enn bare «litt» for nærgående.

– Jeg har alltid med denne. Yellowstone er fantastisk vakkert, men det kan også være et farlig sted, påpeker turguiden fra Montana.

Fargespill

Men vi har selvsagt ikke tid til å bli værende for å se om han får flere fisk. Vi skal til Grand Prismatic Spring. Kanskje det vakreste av alt det vakre i denne nasjonalparken. Her kan man enten stoppe og gå helt opp til den varmekilden, eller man kan kjøre noen hundre meter lenger, gå noen hundre meter og komme på oversiden og få oversikten fra høyden.

Sjekk prisene på hoteller i området!

Vi valgte det siste, for ifølge ryktene er det her man virkelig får sett fargespillet fra selve kilden og fra vannet som renner fra den og skaper et fascinerende flammelignende mønster.

Fra utsiktspunktet hangler adjektivene fra begeistrede turister.

«Amazing!» «Wonderful!» «I’ve never seen anything this beautiful»

Og så videre og så videre.

OLD FAITHFUL: Dette var alt vi rakk å se av den trofaste geysiren.

Kom for sent

Og videre drar vi også. Til geysiren Old Faithful, som har fått navnet sitt fordi den er til å stole på. Ca annenhver time står spruten. Det finnes nettsider der du kan følge med på sånn omtrent når det vil skje den dagen du skal der. Vi forsøkte, men lot oss miste fokus av en bisonokse langs veien. Det kombinert med at det tok noen minutter å finne ledig parkering, samt at den gamle trofaste geysiren satte i gang noen få minutter før det anslåtte tidspunktet gjorde til at vi bare fikk sett slutten av showet mens vi løp mot den, panisk fotograferende.

ABYSS POOL: Parkvakt Luke Anders holder et lite foredrag om Abyss Pool, den varme kilden like bak ham.

Jaja, man kan ikke gråte over spilt geysir, og tid til å vente på neste utblåsning hadde vi ikke. Dermed bar det videre til Yellowstone Lake - en av Nord-Amerikas høyestliggende, store innsjøer - og West Thumb.

Her så vi flere vakre, varme kilder, og parkvakt Luke Anders kunne fortelle oss at de holdt 82 grader. Noe som ikke var vanskelig å skjønne når vinden dreide mot oss og blåste den varme dampen i ansiktene våre. Det var en varm dag allerede, men det var hett!

– Som du skjønner er det en dårlig idé å stikke fingeren nedi disse kildene, som det er rundt 10.000 av i hele parken. Men alltids noen som får den geniale ideen, sukker Anders.

LANGS VEIEN: Å se dyr, som for eksempel bison, fra bilen er en svært vanlig opplevelse i Yellowstone.

– Enestående vakkert

Et par kilometer lenger borte, fremdeles ved innsjøen, sitter en gammel mann på en enda eldre trestokk. Bill Slimman har tatt barn, barnebarn og to bobiler med fra Michigan.

– Jeg har alltid hatt lyst å vise dem Yellowstone. Det er et enestående vakkert sted. Nå sitter jeg her og nyter naturen mens de tar seg en dukkert. Se hvor glade de er. Det blir ikke bedre, smiler han.

SLAPPER AV: Bill Slimman tar livet helt med ro mens barnebarna bader i Yellowstone Lake.

Vår tur fortsetter langs Hayden Valley til Mud Vulcano. Før vi kom hit hadde vi «bare» sett den ene bisonoksen. Her ser vi dem i hopetall langs veien. Et syn, om ikke akkruat langs noen vei den gang, som selvsagt var langt vanligere før noen europeer satte sine føtter på det amerikanske kontinentet.

Neste stopp på dagsetappen vår er Grand Canyon of the Yellowstone. Og det er når vi kommer hit vi virkelig forstår hvor variert naturen i denne nasjonalparken er. Alt fra store gressletter i vide daler, via høye fjelltopper til tette skoger, varme kilder, geysirer og altså canyoner med fossefall.

FOSSEFALL: Grand Canyon of the Yellowstone er 39 kilometer lang og 370 meter dyp på det meste. Og den har høye fossefall.

Bjørn langs veien

Og det er bare landskapet. Dyrelivet her er et kapittel for seg selv. Vi har allerede nevnt bison, men med ujevne mellomrom dukker det også opp store hjortebukker langs ruten vår. Og på veien mot Mammot Hot Springs får vi jaggu noen glimt av bjørn også.

To ganger. Begge gangene svartbjørn. Den ene en binne med tre små bamseunger. Riktig nok på trygg avstand. Ingen behov for å sprette sprayboksen.

Det sikreste tegnet på at det er bjørn i nærheten er for øvrig at trafikken langs veien har stoppet helt opp og folk står utenfor bilene sine og fotograferer. Grizzlybjørn så vi ikke. Heller ikke ulv. Men begge deler finnes i Yellowstone.

BJØRNEN SOVER IKKE LENGER: Bamsemamma og de tre ungene har kommet ut av hiet og nyter sommerdager i Yellowstone.

Avkjølende bad

Etter Mammot Hot Springs, som når sant skal sies var litt skuffende etter alle de andre fantastiske tingene vi fikk se, tok vi en siste pitstopp før det bar ut av parken for overnatting i en annen liten by, Gardiner.

Etter en lang dag i sommervarmen fristet det med en dukkert i solnedgangen, og vi hadde lest oss til at Gardner River, like før du kjører ut av parken igjen, var ypperlig egnet for den slags. Det hadde også Jessica Williams (30), som hadde med mann og to barn, fra Minnesota lest.

KVELDSBAD: Maerin Williams (2) kaster stein i den avkjølende elven mens mamma Jessica passer på.

– Vi har vært i Yellowstone mange ganger, og dette er den beste måten å avslutte en varm, deilig dag i parken på.

Et nedkjølende bad senere sa vi oss ubetinget enige.

P.S. Det var én ting vi følte vi ikke fikk gjort denne dagen i Yellowstone, så vi endret litt på planene neste dag og kjørte inn igjen i parken for å gå en liten fjelltur. Så langt hadde vi nemlig bare vært i bil, eller på steder der mange andre stopper. Nå fant vi en liten parkeringsplass i Lamar Valley, tok med oss et par flasker vann og bjørnesprayen og gikk opp på en liten fjelltopp. Helt alene. Bare omringet av strålende natur så langt øyet kunne se.

BONUSDAG: Vi tok en halv dag ekstra i parken for å få oss en fjelltur i Lamar Valley. Du ser det ikke fra bildet, men på slettene nede ved elven beiter hundrevis av bisonokser.

Fakta

  • Yellowstone ligger hovedsakelig i delstaten Wyoming, men strekker seg også inn i Montana og Idaho.
  • Passer ypperlig som en del av en roadtrip, men man kan også for eksempel fly til byer som Helena, Bozeman, Billings, eller Idaho Falls og kjøre derfra.
  • Det koster 35 dollar for et ukespass dersom du kjører inn med privatbil. Da kan du kjøre inn og ut så mye du vil i syv dager.
Sjekk prisen på leiebil her!
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no